Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να συγκεντρώνει το 88% των ψήφων, εξασφαλίζοντας μια ακόμη θητεία στο Κρεμλίνο, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα οποία επιβεβαίωσαν τα exit polls. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στη μετα-σοβιετική ιστορία της Ρωσίας.
Ο ρώσος πρόεδρος είναι ήδη ο μακροβιότερος μετά τον Ιωσήφ Στάλιν, τον οποίον αναμένεται πλέον να ξεπεράσει… Εξάλλου, ο ίδιος έχει θεσπίσει συνταγματικές αλλαγές οι οποίες του επιτρέπουν να παραμείνει στην εξουσία ως το 2036.
Διεθνείς επικρίσεις
Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν υπό διεθνείς επικρίσεις για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και για τη νομιμότητα της διαδικασίας καθαυτής. Σε αυτές τις κάλπες, υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν και οι υπό ρωσική κατοχή ουκρανικές περιοχές, με τα διεθνή μέσα να μεταδίδουν ότι οι πολίτες αυτών των περιοχών εξαναγκάστηκαν να προσέλθουν στην ψηφοφορία υπό την απειλή όπλων.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές εκλογές «δεν είναι προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες».
Από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών (Foreign Office) ανέφεραν στα κοινωνικά δίκτυα ότι με τις παράνομες εκλογές στο ουκρανικό έδαφος, η Ρωσία δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται να βρει έναν δρόμο προς την ειρήνη.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «απομίμηση εκλογών, που στερείται νομιμοποίησης»
Διαμαρτυρίες
Η ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης που πέθανε πρόσφατα στη φυλακή, ανακοίνωσε ότι «τα κατασκευασμένα για τον Πούτιν ποσοστά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν έξω από τις ρωσικές πρεσβείες διαφόρων ευρωπαϊκών πόλεων, ενώ η Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Ναβάλνι, διαμαρτυρήθηκε και ψήφισε στο Βερολίνο, δηλώνοντας ότι έγραψε στο ψηφοδέλτιο το όνομα του συζύγου της.
Η τελευταία επιθυμία του Ναβάλνι
Το μεσημέρι της Κυριακής, χιλιάδες Ρώσοι βρέθηκαν ταυτόχρονα έξω από τα εκλογικά κέντρα, υλοποιώντας τη δράση «Μεσημέρι κατά του Πούτιν» την οποία είχε εμπνευστεί ο Αλεξέι Ναβάλνι πριν πεθάνει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News