313
Ο Μούτε Έγκεντε, επικεφαλής του κόμματος ΙΑ, το οποίο κέρδισε την αναμέτρηση | Ritzau Scanpix/Emil Helms via REUTERS

Εκλογές στη Γροιλανδία: Νίκη της αντιπολίτευσης, στον «πάγο» το ορυχείο σπανίων γαιών

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 22:55
Ο Μούτε Έγκεντε, επικεφαλής του κόμματος ΙΑ, το οποίο κέρδισε την αναμέτρηση
|Ritzau Scanpix/Emil Helms via REUTERS

Εκλογές στη Γροιλανδία: Νίκη της αντιπολίτευσης, στον «πάγο» το ορυχείο σπανίων γαιών

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 22:55

Το κύριο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Γροιλανδίας, το οποίο αντιτίθεται σε σχέδιο εξόρυξης σπάνιων γαιών, έγινε το μεγαλύτερο στο γροιλανδικό κοινοβούλιο εξασφαλίζοντας περισσότερο από το ένα τρίτο των ψήφων στις πρόωρες εκλογές που έγιναν την Τρίτη.

Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, την οποία παρακολούθησαν από κοντά οι διεθνείς μεταλλευτικές εταιρείες που θέλουν να εκμεταλλευθούν τα μεταλλεύματα της Γροιλανδίας, δημιουργεί αμφιβολίες για ένα συγκρότημα ορυχείων στο Κβάνεφιελντ, στο νότιο τμήμα του γιγαντιαίου νησιού, το οποίο έχει ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο κοιτάσματα σπάνιων γαιών.

Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, το αριστερό κόμμα Ινουίτ Ατακατιγκίιτ (IA) έλαβε το 37% των ψήφων, εκθρονίζοντας το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Σιουμούτ, που εξασφάλισε 29% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Το IA πραγματοποίησε ένα άλμα άνω των 11 μονάδων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2018, εκτοπίζοντας το Σιουμούτ που κυβερνά (με διάλειμμα μόλις τεσσάρων ετών) από το 1979.

Ο επικεφαλής του IA, Μούτε Έγκεντε, 34 ετών, θα είναι ο πρώτος που θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Το κόμμα του αναμένεται να καταλάβει 12 από τις 31 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου, έναντι των 8 που κατέχει τώρα.

«Ευχαριστώ τον πληθυσμό που μας εμπιστεύτηκε για να δουλέψουμε τα τέσσερα επόμενα χρόνια βάζοντας στο κέντρο τον άνθρωπο», δήλωσε ο Έγκεντε μιλώντας στο γροιλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο KNR.

Αν και δεν είναι συνολικά αντίθετο στις μεταλλευτικές δραστηριότητες, το κόμμα του επικεντρώνει στο περιβάλλον. Έχει κάνει εκστρατεία για να σταματήσει το σχέδιο εξόρυξης στο Κβάνεφιελντ, που, εκτός από σπάνιες γαίες (όπως νεοδύμιο, που χρησιμοποιείται στις ανεμογεννήτριες, τα ηλεκτρικά οχήματα και τα μαχητικά αεροσκάφη), περιέχει επίσης ουράνιο.

Ενώ οι περισσότεροι Γροιλανδοί θεωρούν τις μεταλλευτικές δραστηριότητες σημαντική οδό προς την ανεξαρτησία, το ορυχείο Κβάνεφιελντ προκαλεί αντιδράσεις εδώ και χρόνια, διχάζοντας την κυβέρνηση και τον πληθυσμό εξαιτίας περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Η Γροιλανδία στην οποία ζουν 56.000 κάτοικοι, την οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσφέρθηκε να αγοράσει το 2019, αποτελεί τμήμα του Βασιλείου της Δανίας, αλλά διαθέτει εκτεταμένη αυτονομία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...