935
Η Μαρίν Λεπέν στις πρώτες της δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα του α' γύρου των βουλευτικών εκλογών | REUTERS/Yves Herman

Εκλογές στη Γαλλία: Νίκη της λεπενικής Ακροδεξιάς με 33%

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2024, 21:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/07/2024, 09:11
Η Μαρίν Λεπέν στις πρώτες της δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα του α' γύρου των βουλευτικών εκλογών
|REUTERS/Yves Herman

Εκλογές στη Γαλλία: Νίκη της λεπενικής Ακροδεξιάς με 33%

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2024, 21:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/07/2024, 09:11

Είναι μια ιστορική, έστω τρομακτική, στιγμή για τη Γαλλία: Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν ήταν καθαρά πρώτο στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, συγκεντρώνοντας περίπου το 34% των ψήφων – αυτό ανέφεραν οι δημοσκοπικές εταιρείες IFOP, Ipsos, OpinionWay και Elabe στο πρώτο exit poll το βράδυ της Κυριακής, προκαλώντας ενθουσιασμό στο στρατόπεδο της γαλλικής Ακροδεξιάς και ευρύτερο προβληματισμό για το πού οδεύει η Γαλλία και μαζί της η Ευρώπη.

Σε μια παράλληλη ένδειξη ότι το πολιτικό άστρο του Εμανουέλ Μακρόν, τουλάχιστον σε επίπεδο παραταξιακό, σβήνει, στη δεύτερη θέση βρέθηκε, η συμμαχία της γαλλικής Κεντροαριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) με περίπου 29%. Το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στη τρίτη θέση με ποσοστό μεταξύ 20,5-23%.

Το πρωί της Δευτέρας το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε τα επίσημα αποτελέσματα: Το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί του έλαβαν το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ενώ το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε δεύτερο με 28% και ο κεντρώος συνασπισμός του Εμανουέλ Μακρόν έλαβε το 20% των ψήφων.

Παρά τον θρίαμβο του RN, υπό τον Ζορντάν Μπαρντελά, η αυτοδυναμία δεν είναι καθόλου βέβαιη.

Η Elabe τόνισε σε μια εκτίμηση για το BFM TV ότι το RN και οι σύμμαχοί του ενδέχεται να κερδίσουν μεταξύ 260-310 εδρών στο κοινοβούλιο στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Ιουλίου, ενώ η Ipsos προέβλεψε εύρος εδρών 230-280 για το RN και τους συμμάχους του σε μια δημοσκόπηση για τη Γαλλική Τηλεόραση.

Απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

Όπως επεσήμανε το Reuters, στο παρελθόν τα κόμματα της Αριστεράς και του Κέντρου συνασπίζονταν για να εμποδίσουν την άνοδο της Ακροδεξιάς, όμως αυτή τη φορά μια τέτοια δυναμική είναι λιγότερο σίγουρη από ποτέ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Ipsos ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, δηλαδή που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% των ψήφων θα είναι από 65 ως 85. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες προκρίνονται τρεις υποψήφιοι θα είναι ανάμεσα στις 285 και τις 315 από την συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες.

Οπαδοί του RN πανηγυρίζουν στο Παρίσι (Reuters)

Με βάση το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας στο δεύτερο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου, καθώς και οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στις εκλογές του 2022 που η αποχή ήταν πάνω από το 50% μόνο σε πέντε εκλογικές περιφέρειες προκρίθηκαν τρεις υποψήφιοι. Στις βουλευτικές εκλογές του 2024, που η αποχή ήταν περί το 30% οι εκλογικές περιφέρειες που προκρίνονται τρεις υποψήφιοι είναι εξαιρετικά πολλές.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα είναι παρών σε 390 έως 430 περιφέρειες, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Κεντροαριστεράς θα συμμετέχει σε 370 ως 410 περιφέρειες και η παράταξή Μακρον θα είναι παρούσα σε 290 ως 330 περιφέρειες, σύμφωνα πάντα με την Ipsos.

Μακρόν: Να υπάρξει συνασπισμός απέναντι στο RN

Σε μια πρώτη αντίδραση από το Ελιζέ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πως απέναντι στον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν έφτασε η ώρα για έναν ευρύ συνασπισμό με ξεκάθαρη δημοκρατική κατεύθυνση στον δεύτερο γύρο.

Από την πλευρά του Νέου Λαϊκού Mετώπου κατέστη σαφές πως στις εκλογικές περιφέρειες που οι υποψήφιοι της παράταξης προκρίθηκαν στο δεύτερο γύρο, αλλά είναι στην τρίτη θέση θα αποσυρθούν, δίδοντας ταυτόχρονα κατεύθυνση να υπερψηφιστεί ο όποιος αντίπαλος του κόμματος της Λεπέν. Αντιθέτως από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων κατέστη σαφές πως δεν θα δοθεί κατεύθυνση ψήφου.

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αποτελεί μια «βαριά και αδιαμφισβήτητη ήττα» για τον Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν.  «Σύμφωνα με τις αρχές μας και τις σταθερές μας θέσεις σε όλες τις προηγούμενες εκλογές, (…) στο σενάριο όπου (η ακροδεξιά, Εθνικός Συναγερμός) αναδεικνυόταν πρώτη δύναμη, ενώ εμείς θα βρισκόμασταν μόλις στην τρίτη θέση, θα αποσύρουμε την υποψηφιότητά μας», ξεκαθάρισε ο Μελανσόν.

«Εχουμε επτά ημέρες για να σώσουμε τη Γαλλία από μια καταστροφή», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλικσμάν. «Δεν είναι βουλευτικές εκλογές πια, είναι δημοψήφισμα: θέλουμε η Ακροδεξιά, για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας, να κατακτήσει την εξουσία μέσω των κάλπων; Αυτή είναι η μόνη ερώτηση που μετράει», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Γκαμπριέλ Ατάλ, απερχόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας για λογαριασμό της προσκείμενης στον πρόεδρο Μακρόν παράταξης, δήλωσε ότι οι υποψήφιοι της παράταξης που ήρθαν τρίτοι και «η διατήρηση των οποίων θα είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή βουλευτή του Εθνικού Συναγερμού» θα πρέπει να αποσυρθούν και να υποστηρίξουν «έναν άλλον υποψήφιο που υπερασπίζεται τις αξίες της Δημοκρατίας».

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ -διορισμένος από τον Μακρόν πρωθυπουργός της Γαλλίας- στις δηλώσεις του μετά το απογοητευτικό για την παράταξή του αποτέλεσμα (Reuters)

«Απόψε δεν είναι μια βραδιά σαν τις άλλες. Το μάθημα αυτής της βραδιάς είναι ότι η Ακροδεξιά είναι προ των πυλών της εξουσίας» είπε ο Ατάλ τονίζοντας ότι ο στόχος είναι να μην έχει η ακροδεξιά την απόλυτη πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο και να αποφευχθεί η καταστροφή της χώρας.

«Το λέω με τη δύναμη που απαιτεί η στιγμή σε κάθε ψηφοφόρο μας. Ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Έθνικο Συναγερμό. Η Γαλλία αξίζει να μην διστάζουμε να κάνουμε τα πάντα για να μην συμβούν τα χειρότερα» είπε ο Ατάλ.

Λεπέν: Αφανίστηκε ο Μακρόν

Το «στρατόπεδο Μακρόν» «πρακτικά αφανίστηκε», δήλωσε πανηγυρικά η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξικού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN)

Οι Γάλλοι έδειξαν «την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα σε επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας» του αρχηγού του κράτους Μακρόν, τόνισε η Λεπέν, που εκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο στη εκλογική της περιφέρεια.

Κάλεσε επίσης τους Γάλλους να δώσουν στο RN «την απόλυτη πλειοψηφία» στην εθνοσυνέλευση.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...