421
| © Intime p.a.

Eκλογές 2023: Τρεις δημοσκοπήσεις δείχνουν αυτοδυναμία της ΝΔ με 157-163 έδρες

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2023, 23:25
|© Intime p.a.

Eκλογές 2023: Τρεις δημοσκοπήσεις δείχνουν αυτοδυναμία της ΝΔ με 157-163 έδρες

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2023, 23:25

Οριακές αλλαγές σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου διαπίστωσαν οι δημοσκοπήσεις της Marc και της Pulse, που παρουσιάστηκαν στα κεντρικά δελτία του ΑΝΤ1 και του ΣKAI, αντίστοιχα, το βράδυ της Τρίτης. Ανάλογη είναι και η δημοσκοπική εικόνα που έδωσε η Μetron Analysis για το Mega την ίδια ημέρα, η οποία ωστόσο «βλέπει» οκτακομματική Βουλή, σε αντίθεση με τις άλλες δύο εταιρείες, κατά τις οποίες τα κόμματα που μπαίνουν στο κοινοβούλιο είναι επτά.

Και οι τρεις μετρήσεις έδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο κρατάει τις δυνάμεις της αλλά και ότι πετυχαίνει την αυτοδυναμία ακόμη και στο τελευταίο αυτό σενάριο, της οκτακομματικής Βουλής.

Η διαφορά που αποτυπώθηκε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αμετακίνητη, κινούμενη μεταξύ 20,3 (Marc), 21 (Pulse) και 21,1 (Μetron Analysis) μονάδων στην εκτίμηση ψήφου.

Στην εκτίμηση εδρών, η οποία βασίζεται στα παραπάνω ποσοστά και σενάρια (επτακομματική και οκτακομματική Βουλή), η ΝΔ κινείται από τις 157, κατά τη Metron Analysis, έως τις 161 (Marc) και 163 (Pulse) έδρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σταθερά κάτω από το 20% στην πρόθεση ψήφου και στις τρεις δημοσκοπήσεις, οι οποίες του δίνουν από 51 έως 54 έδρες.

Πιο συγκεκριμένα, για τα δύο πρώτα κόμματα:

  • Η δημοσκόπηση της Pulse δείχνει τη ΝΔ στο 39% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 18%, με επτακομματική Βουλή (περισσότερα εδώ).
  • Η Marc κατέγραψε ποσοστό 38,5% για τη ΝΔ και 18,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας επίσης επτακομματική Βουλή (περισσότερα εδώ).
  • Κατά τη Metron Analysis η ΝΔ συγκεντρώνει 40,3%, έναντι 19,2% (από 20,1%) του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά των δύο κομμάτων να ανεβαίνει στις 21,1 μονάδες (περισσότερα εδώ).

Σταθερά και με ελαφρά πτωτική τάση δείχνουν να κινούνται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ, ενώ από εκεί και κάτω η κινητικότητα είναι εντονότερη. Η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζεται να έχει «κερδίσει» την 5η θέση, ενώ Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ δίνουν «μάχη» για την 6η.

Η «έκπληξη» ήρθε από την Metron Analysis, όπως προαναφέρθηκε, που προέβλεψε είσοδο του ΜέΡΑ25 στη Βουλή, στην 7η θέση, με 3,3% (ίδιο ποσοστό κατέγραψε και για τη ΝΙΚΗ στην εκτίμηση ψήφου). Οι Marc και Pulse εντόπισαν το κόμμα του κ. Βαρουφάκη να κινείται σε ποσοστά κάτω του 2%, εύρημα που συμφωνεί και με μετρήσεις προηγούμενων ημερών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...