354
Από παλαιότερη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Βουλευτικών Εκλογών, ενόψει της κάλπης της 21ης Μαΐου | ΥΠΕΣ

Αντιπαράθεση στη Διακομματική Επιτροπή για περιορισμούς στις εμφανίσεις υποψηφίων στα ΜΜΕ και debate

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 19:07
Από παλαιότερη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Βουλευτικών Εκλογών, ενόψει της κάλπης της 21ης Μαΐου
|ΥΠΕΣ

Αντιπαράθεση στη Διακομματική Επιτροπή για περιορισμούς στις εμφανίσεις υποψηφίων στα ΜΜΕ και debate

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 19:07

Την παρουσία των υποψηφίων βουλευτών στα ΜΜΕ χωρίς περιορισμούς πρότεινε η Διακομματική Επιτροπή Βουλευτικών Εκλογών, η οποία συνεδρίασε νωρίτερα την Τρίτη.

Η Επιτροπή εισηγήθηκε την ελεύθερη παρουσία των υποψηφίων, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές, με το σκεπτικό ότι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν θα υπάρχει σταυρός προτίμησης στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

Το ζήτημα αυτό τέθηκε έπειτα από τη γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) ότι αφού «ο νόμος δεν κάνει διάκριση μεταξύ εκλογών που διεξάγονται “με σταυρό προτιμήσεως” αφενός, και εκλογών που διεξάγονται “με λίστα” αφετέρου, δεν είναι επιτρεπτό, ούτε στους ερμηνευτές και τους εφαρμοστές του δικαίου να προβούν σε οποιαδήποτε διάκριση» σχετικά με τους περιορισμούς στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ, όπως αυτοί προβλέπονται στο άρθρο 12 του Ν. 3023/2002.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι:

«Κατά την προεκλογική περίοδο απαγορεύεται στους υποψήφιους βουλευτές: Η προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων μέσω των … ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών … Απαγορεύεται επίσης, από … ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς … η μετάδοση κάθε είδους εκπομπών, οι οποίες παρουσιάζονται, αμέσως ή εμμέσως, από υποψήφιους βουλευτές …» (παρ. 1 περ. γ).

«Οι εμφανίσεις υποψήφιων βουλευτών σε πάσης φύσεως εκπομπές … ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών … υπό οποιαδήποτε μορφή, επιτρέπονται ως εξής: (α) Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή … μόνο μία φορά …(β) Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλεια, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή … μέχρι δύο φορές …» (παρ. 2 περ. α και β).

Δείτε εδώ ολόκληρη τη γνωμοδότηση του ΕΣΡ

Για να γίνει εφαρμοστεί η εισήγηση του υπουργείου Εσωτερικών, την οποία έκαναν δεκτή τα κόμματα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα πρέπει να ληφθεί υπουργική απόφαση.

Ωστόσο, μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση, οι περιορισμοί στις εμφανίσεις ισχύουν.

Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, με κύριο αντικείμενο τη διεξαγωγή debate.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να διεξαχθούν δύο debate ξεχωριστά, με το δεύτερο να γίνεται ανάμεσα στις αρχηγούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ απέρριψε την πρόταση της Κουμουνδούρου προκρίνοντας μια τηλεμαχία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Η ΝΔ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για το θέμα την Πέμπτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...