Αν κατέβεις στο κέντρο της Αθήνας το βλέπεις. Ερημα μαγαζιά, κατεβασμένα ρολά που γίνονται καμβάδες για γκράφιτι, εγκατάλειψη. Μια εξέλιξη που συμβολίζει όλη αυτή την έκπτωση του πάλαι ποτέ ακμαίου εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας είναι και η είδηση ότι έκλεισε το ιστορικό «Αιγαίον», το θρυλικό μαγαζάκι με τους λουκουμάδες στην Πανεπιστημίου 46.
Αν είσαι Αθηναίος δεν μπορείς να μην ξέρεις το «Αιγαίον» έφτιαχνε λουκουμάδες -τους πιο ξακουστούς στην πόλη- από το 1926. Και οι επισκέπτες το ήξεραν το «Αιγαίον», όλοι οι οδηγοί ελληνικοί και ξένοι το πρότειναν. Αλλά έκλεισε, ύστερα από 91 χρόνια…
«Σχεδόν ένας αιώνας πέρασε. Το “Αιγαίον” κλείνει εδώ έναν κύκλο. Αισιοδοξούμε να γλυκάνουμε ξανά τους πελάτες μας σε νέες συνθήκες στο προσεχές μέλλον» ανέφερε η λιτή ανακοίνωση στον ιστότοπο του καταστήματος.
Σε «νέες συνθήκες»… Η Σταδίου άρχισε να ερημώνει μετά την πυρπόληση της Μαρφίν και του «Αττικόν», τώρα ερημώνει και η Πανεπιστημίου. Μια πορεία σχεδόν μη αναστρέψιμη για την πόλη εξαιτίας της κρίσης αλλά της κανονικοποίησης της βίας.
Ο Διονύσης Μουσμούτης, διευθυντής των Εκδόσεων «Πάπυρος» που βρίσκονται δίπλα στο «Αιγαίον» ανήρτησε facebook μια φωτογραφία και τη συνόδευσε με το εξής σημείωμα: «Ερημώνει η Πανεπιστημίου… Το ιστορικό «Αιγαίον» με τους περίφημους λουκουμάδες του, ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα παραδοσιακά στέκια της Αθήνας, μετά από 90 χρόνια λειτουργίας έκλεισε…!!!! Ως γείτονες στον “Πάπυρο” (ακριβώς δίπλα) κοιτάμε τις κλειστές, πλέον, πόρτες με θλίψη και προβληματισμό!!»
Το κατάστημα «Λουκουμάδες Αιγαίον», στεγάστηκε όλα αυτά τα χρόνια στο νεοκλασικό κτίριο κατασκευής του 1890 στην οδό Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο της Αθήνας.
Τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του από τον Γεώργιο Φυλλά, λειτούργησε ως καφενείο με την ίδια επωνυμία ως μέλος της Αδελφότητας Καφεπωλών Αθηνών.
Λίγα όμως χρόνια μετά, εισήγαγε στον τιμοκατάλογό του το βασικό προϊόν που το ανήγαγε σε περιώνυμο αθηναϊκό στέκι και του έδωσε ιδιαίτερη φήμη έως τις ημέρες μας. Τον ιδρυτή του καταστήματος, διαδέχτηκαν το 1973 τα παιδιά του, Μιχάλης και Ευγένιος Φύλλας. Το τελευταίο διάστημα το ιστορικό μαγαζί έτρεχε ο Γιώργος Φύλλας, εγγονός του ιδρυτή και γιος του Μιχάλη.
Με το κλείσιμο του «Αιγαίον» δεν χάνεται απλώς ένα ιστορικό κατάστημα ή μια γευστική παράδοση. Είναι ένα σημάδι μιας Αθήνας που χάνεται…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News