Τα προκαταρκτικά τελείωσαν, τώρα αρχίζει το σοβαρό. Η Αθήνα και οι Θεσμοί κατέληξαν, λέει, σε προκαταρκτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται ελληνικές πηγές.
Η Κομισόν πάντως –και συγκεκριμένα η εκπρόσωπος Ανίκα Μπράιτχαρντ- δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του Reuters, ενώ παράλληλα, κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι «όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως και όχι από κάποια διαρροή».
Το Reuters –το οποίο πρόσφατα η κυβέρνηση είχε καταγγείλει για fake news– περιγράφει τώρα την προκαταρκτική συμφωνία με τους δανειστές ως μια κάποια επιτυχία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στο θέμα των εργασιακών. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο πρακτορείο αξιωματούχος, ως προς τις μεταρρυθμίσεις για την αγορά εργασίας, φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν θα πιεστεί να απελευθερώσει περαιτέρω τις ομαδικές απολύσεις, όπως είχε αρχικά ζητηθεί από το ΔΝΤ, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν αποδυναμωθεί ως μέρος της συμφωνίας το 2012 αναμένεται να επανεξεταστούν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
Αυτά τα δύο θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να βγει και να πανηγυρίζει. Απομένει βέβαια να το επιβεβαιώσουν και οι Θεσμοί, οι οποίοι προς το παρόν τηρούν σιγήν ιχθύος.
Σε κάθε περίπτωση ο λογαριασμός φαίνεται να είναι δυσβάσταχτος ώστε να υπάρξει μια συμφωνία πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου:
Η Ελλάδα θα μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες ως 1% του ΑΕΠ το 2019, ανέφεραν στο Reuters δύο αξιωματούχοι υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου «σε περίπου 6.000 ευρώ» έχει ήδη συμφωνηθεί για την εξοικονόμηση επιπλέον 1% του ΑΕΠ ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News