400
To κτίριο όπου στεγάζεται το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη | ΥοuΤube

Εκλεισαν ευρωπαϊκά προξενεία στην Κωνσταντινούπολη λόγω «αυξημένου κινδύνου επίθεσης»

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 11:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 1/2/2023 16:34
To κτίριο όπου στεγάζεται το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη
|ΥοuΤube

Εκλεισαν ευρωπαϊκά προξενεία στην Κωνσταντινούπολη λόγω «αυξημένου κινδύνου επίθεσης»

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 11:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 1/2/2023 16:34

Eκλεισαν την Τετάρτη τα προξενεία της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη, λόγω «αυξημένης απειλής επίθεσης» στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κλειστή παρέμεινε και η πρεσβεία της Σουηδίας στην Αγκυρα.

Η Γερμανία προειδοποίησε τους πολίτες της στην Κωνσταντινούπολη ότι ο κίνδυνος επίθεσης είναι ιδιαίτερα υψηλός στην κεντρική περιφέρεια Μπεϊόγλου και γύρω από την πλατεία Ταξίμ.

Οπως διευκρίνισε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, η απόφαση για το κλείσιμο του προξενείου έγινε έπειτα από «εκτίμηση των αρχών ασφαλείας» και κάλεσε τους γερμανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τα σημεία όπου υπάρχει συγκεντρωμένο πλήθος.

Ο εκπρόσωπος της ολλανδικής διπλωματικής αποστολής δήλωσε ότι η ολλανδική διπλωματική αποστολή είχε δεχθεί απειλές, και πρόσθεσε ότι δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο πόσο διάστημα θα παραμείνει κλειστό το προξενείο.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Αγκυρα διαμαρτυρήθηκε έντονα, μετά το κάψιμο του Κορανίου από εξτρεμιστή στη Χάγη. Ανάμεσα στις δύο χώρες δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση, ενώ υπήρξαν και δημόσιες τοποθετήσεις τούρκων αξιωματούχων και πολιτικών.

Το ίδιο είχε συμβεί και με το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία, από ακροδεξιό πολιτικό.

Η Γερμανία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία, καθώς και οι ΗΠΑ, είχαν ήδη προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα τους πολίτες τους για αυξημένο κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ επικαιροποίησαν τη Δευτέρα την προειδοποίησή τους, αναφέροντας συγκεκριμένα την Κωνσταντινούπολη.

Υπό τη μορφή «αντιποίνων», η Τουρκία εξέδωσε αντίστοιχες ταξιδιωτικές οδηγίες για επιθέσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε αργά το Σάββατο, η Αγκυρα ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα «παρατηρείται αύξηση αντιισλαμικών, ξενοφοβικών και ρατσιστικών ενεργειών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες», κάνοντας παράλληλα λόγο για «προπαγανδιστικές διαδηλώσεις» κατά της  Τουρκίας!

«Αυτές οι εξελίξεις, που αντικατοπτρίζουν τις επικίνδυνες διαστάσεις της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και του μίσους στην Ευρώπη, αποκαλύπτουν ξεκάθαρα το ανησυχητικό επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει τα ρατσιστικά και μεροληπτικά κινήματα στην Ευρώπη.

»Οι πολίτες που ζουν ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε χώρες όπου λαμβάνουν χώρα τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μένουν μακριά από περιοχές όπου ενδέχεται να ενταθούν οι διαδηλώσεις, να ενεργούν με ψυχραιμία απέναντι σε πιθανές ξενοφοβικές και ρατσιστικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις και να απευθύνονται επίσης στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς επίσης να παρακολουθούν στενά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, και είναι ιδιαίτερα επωφελές για τις δυνάμεις ασφαλείας των χωρών αυτών να παρακολουθούν τις πρόσθετες προειδοποιήσεις και ανακοινώσεις που ενδέχεται να κάνουν το υπουργείο, οι πρεσβείες και τα γενικά προξενεία μας στις χώρες», ανέφερε η οδηγία για την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...