Λαμβάνοντας αφορμή από την καθιερωμένη στη Δύση «Γιορτή της Μητέρας», που γιορτάστηκε τις προάλλες, o συντάκτης της Repubblica Φάμπιο Τονάτσι έγραψε ένα «συναισθηματικό κείμενο», με σκοπό όμως πραγματιστικό, την απελευθέρωση της μάνας μίας μικρής Ουκρανής η οποία εξήλθε του εργοστασίου «Αζοφστάλ» σώα και αβλαβής, όμως εντελώς μόνη.
Τη μητέρα της, η οποία είναι υγειονομικός και προσέφερε τις υπηρεσίες της στους ΑΖΟΦίτες και στους άλλους στρατιωτικούς που βρίσκονται ακόμη στα έγκατα του εργοστασίου, την έχουν οδηγήσει οι Ρώσοι σε ένα στρατόπεδό τους και προφανώς την ανακρίνουν.
Εγραψε ο Ιταλός: «Η Αλίς είναι ασφαλής, όμως δεν υπάρχει χαρά στα μάτια της. Υστερα από δύο μήνες που έζησε στα σκοτεινά υπόγεια του εργοστασίου, οι ρώσοι κατακτητές επέτρεψαν την έξοδό της μαζί με τους τελευταίους αμάχους που κρύβονταν εκεί». Ο Τονάτσι θύμισε ότι οι Δυτικοί πολίτες γνώρισαν το παιδί μέσα από ένα βίντεο το οποίο είχαν κυκλοφορήσει στα σόσιαλ μίντια οι πολιορκημένοι στις 17 Απριλίου.
«Τώρα, τεσσάρων ετών παιδί, και δεν έχει τη μάνα του. Στη Ζαπορίζια το χέρι που κρατάει το δικό της δεν είναι μητρικό. Η Αλίς είναι μόνη». Και τούτο συμβαίνει επειδή «η μάνα της, η Βικτορία Ομπίντιν, στρατιωτικός ιατρός που περιέθαλψε τις πληγές των ουκρανών μαχητών, μεταφέρθηκε από τους Ρώσους σε ένα χωριό στα δυτικά της Μαριούπολης, σε ένα στρατόπεδο. Εκεί τίποτε καλό δεν συμβαίνει».
Ο Ιταλός έγραψε ότι, συνολικά, 170 άνθρωποι έφυγαν «από τη μαρτυρική πόλη του πολέμου του Πούτιν», μεταξύ των οποίων και οι τελευταίοι έγκλειστοι στο εργοστάσιο. «Ηταν πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι, ένας σε αναπηρικό καροτσάκι. Δέκα λεωφορεία τους μετέφεραν στη Ζαπορίζια. Μεταξύ τους και η Αλίς. Ζητάμε από την παρέμβαση της παγκόσμιας κοινότητας ώστε να ανταμώσουν ξανά παιδί και μητέρα».
Ο Τονάτσι έδωσε και την πρόσθετη πληροφορία ότι στα σόσιαλ μίντια έχει γίνει έκκληση και προς την UNICEF να επιληφθεί του θέματος και να φροντίσει την Αλίκη. Και ολοκλήρωσε δραματικά: «Στο βίντεο της 17ης Απριλίου το κοριτσάκι ξεφύλλιζε ένα βιβλίο στο μισοσκόταδο, καθισμένο σε ένα στρώμα. Είπε ότι ήθελε να πάει στο σπίτι της. Και ότι ήθελε να ξαναδεί τη γιαγιά της. Ανελέητα τη χώρισαν από τη μάνα της, και ας ήταν η γιορτή της μητέρας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News