458
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Τετάρτη | ΕΡΤ

Κικίλιας: «Δεν υπάρχουν πια ιδιωτική και δημόσια Υγεία, η μάχη που δίνουμε είναι ιερή»

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2021, 18:33
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Τετάρτη
|ΕΡΤ

Κικίλιας: «Δεν υπάρχουν πια ιδιωτική και δημόσια Υγεία, η μάχη που δίνουμε είναι ιερή»

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2021, 18:33

Πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συμμετέχουν στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 απεύθυνε κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Οι γιατροί, όπως είπε ο υπουργός, θα αμείβονται με 2.000 ευρώ τον μήνα, τα οποία θα είναι αφορολόγητα, συν τις εφημερίες οι οποίες για παράδειγμα στην πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια θα κυμαίνονται από τα 1.000 μέχρι και 1.400 ευρώ τον μήνα.

«Δεν υπάρχουν πια ιδιωτική και Δημόσια Υγεία. Η μάχη που δίνουμε είναι ιερή», είπε ο υπουργός.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης, ενημέρωσε πως το απόγευμα της Τρίτης οι γιατροί ενημερωθήκαν με μήνυμα στο κινητό τους (SMS), προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να βοηθήσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

«Χθες το απόγευμα καλέσαμε τους ιδιώτες γιατρούς, πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς γιατρούς να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια. Σε αυτό το κάλεσμα όλοι θα πρέπει να βάλουμε πλάτη. Επειδή η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στο κόκκινο και επειδή οι κλίνες των νοσοκομείων και οι ΜΕΘ είναι κορεσμένες, θα πρέπει να δώσουμε μάχη. Κάνουμε επίσης ευρύτατους ελέγχους με rapid tests και μοριακό έλεγχο και προσπαθούμε να κόψουμε την αλυσίδα της μεταδοτικότητα μεταξύ των κρουσμάτων», είπε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι μέσα λίγες ώρες δεκάδες γιατροί είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ από αύριο, Πέμπτη, θα λειτουργήσει και ειδικό τηλεφωνικό κέντρο για να δηλώνουν συμμετοχή.

«Την τελευταία φορά που προέκυψε ανάγκη στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από τα οικονομικά υπήρξαν και κίνητρα όπως πάγια αντιμισθία και μπλοκάκι, να έχουν το ιατρείο τους, να επιλέγουν πόσες μέρες θα εργαστούν στο ΕΣΥ κ.ά. και για όλα υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις», συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση ως οριακή.

Είπε χαρακτηριστικά ότι κάθε μέρα γεμίζει ένα μεσαίο νοσοκομείο 200 κλινών με ασθενείς Covid-19. Αναφέρθηκε στις τιτάνιες προσπάθειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του ΕΣΥ, λέγοντας ότι από τις 556 κλίνες ΜΕΘ που υπήρχαν στην αρχή της πανδημίας, σήμερα έχουμε 1.404. Στην Αττική υπάρχουν σήμερα 362 κλίνες ΜΕΘ και 2.680 απλές κλίνες για νοσηλεία περιστατικών Covid. Η ηλικίες που «οδηγούν τα κρούσματα είναι 20 με 50 ετών και όπως είπε ο υπουργός είναι αυτές που κινούνται και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας.

Εμβολιασμοί

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.182.082 εμβολιασμοί. Το ποσοστό κάλυψης με μία δόση είναι 7,62% και με δύο δόσεις 3,64%. Τα ραντεβού για την επόμενη ομάδα, Α υψηλού κινδύνου, που πρόκειται να κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού, θα ανακοινωθούν την επόμενη ομάδα.

Ακολουθούν και άλλες δύο ηλικιακές ομάδες η 70-74 ετών και η 65-69 ετών, για τις οποίες θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού μέσα στον Μάρτιο.

Ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι θα λάβουμε 1.071.000 δόσεις της Pfizer μέσα στον Μάρτιο και επιπλέον 90.000 με τη νέα συμφωνία που έκανε ΕΕ σήμερα, Τετάρτη (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...