Δεν ξέρω αν ο Μάκης Προβατάς δηλώνει δημοσιογράφος. Ελπίζω πως όχι. Είναι πολλά περισσότερα. Λίγοι γνωρίζουν ότι είναι οδοντίατρος και μάλιστα έχει ασκήσει το επάγγελμα. Ολοι ξέρουν ότι είναι ένας από τους καλύτερους ραδιοφωνικούς παραγωγούς που βγήκαν «αέρα» τα τελευταία χρόνια. Και όσοι έχουν διαβάσει τις συνεντεύξεις που έκανε για το ΒΗΜagazino, κατάλαβαν ότι εκτός από δόντια, ξέρει να βγάζει και λέξεις.
Ο Χρήστος Χωμενίδης στέκεται απέναντι στην πραγματικότητα με το… θράσος ενός ανθρώπου που τη διαστρεβλώνει κατ’ επάγγελμα. Ταυτόχρονα δε, έχει την άνεση να παρατηρεί την πολιτική όπως ένας άνθρωπος που πετάει πέτρες στη θάλασσα: μπορεί να μη βρέχει τα πόδια του, όμως αυτό που κάνει χαράσσει κύκλους στο νερό.
Ο Προβατάς και ο Χωμενίδης συχνά-πυκνά καλούν κάποιες γνωστές προσωπικότητες στο Public του Συντάγματος. Και συνήθως ρωτούν εκείνα που, για διάφορους λόγους, αποφεύγουν να ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι. Και εσύ κάθεσαι, παίρνεις ένα ποτήρι κρασί και χαζεύεις κουβέντες που δεν θα άκουγες στην τηλεόραση. Το εύρημα είναι σατανικό έξυπνο: γρήγορα όλοι μετατρέπονται σε μία παρέα. Και ο καλεσμένος, εκεί που έρχεται για να δώσει συνέντευξη, σε δέκα λεπτά έχει παρατήσει κάθε άμυνα, χαλαρώνει και χάνει τους πύργους του.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι, σε γενικές γραμμές, χαλαρός τύπος. Επίσης τα τελευταία χρόνια έχει μάθει και με την ιδιότητα του πολιτικού το παιχνίδι της έκθεσης μπροστά σε ερωτήσεις και κοινό -μεταξύ μας, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που έβγαζε στην αρχή της πολιτικής του περιπέτειας. Ομως τώρα συμβαίνει και κάτι ακόμα που μπορείτε να το πείτε όπως θέλετε: μεγάλη ζαριά, θεαματική κίνηση, ρέστα. Αν δεν κερδίσει την εκλογή για το νέο φορέα, θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τα κοινά. Συνεπώς δεν έχει τίποτα να χάσει και ίσως και τίποτα να κρύψει.
«Αν ψηφίσουν κάτω από εκατό χιλιάδες, θα συντριβούμε. Αν ψηφίσουν 150.000 άνθρωποι, θα πάμε καλά, θα είναι ντέρμπι. Αν ψηφίσουν από διακόσιες χιλιάδες και πάνω, θα το πάρουμε από την πρώτη Κυριακή» είπε. Το γεμάτο Public χειροκρότησε. Ομως ήταν μία κουβέντα που άξιζε να κάνεις ησυχία. Αν μη τι άλλο, έδωσε και ειδήσεις, ιστορικού και παραπολιτικού περιεχομένου.
Διηγείται ο Θεοδωράκης για τις ώρες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα: «Ο Τσίπρας είχε πιστέψει τον Βαρουφάκη ότι υπάρχει βιώσιμο εναλλακτικό σενάριο με δραχμή. Αν δεν τα καταφέρω στην προσπάθεια για το νέο φορέα, θα γράψω βιβλίο για τη μέρα που ο Τσίπρας πείστηκε και έκανε πίσω. Οι Ευρωπαίοι θεωρούσαν ότι το δημοψήφισμα ήταν η τελευταία πράξη για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρώπη, εκτός και αν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπέγραφαν την αντιστροφή του αποτελέσματος που έδωσε το δημοψήφισμα. Σε εκείνη τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ζήτησα να φύγουν οι δακτυλογράφοι, λέγοντας τους ότι έχουμε ένα τελεσίγραφο από τον Ολάντ μέχρι το απόγευμα. Ο γνωστός… ψεκασμένος άρχισε να φωνάζει λέγοντας ότι δεν δέχεται τελεσίγραφα. Ο Τσίπρας ήταν παγωμένος. Μας είπε ότι πήρε τον Πούτιν, ο οποίος του είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, πέρα από το να πει μια καλή κουβέντα στη Μέρκελ. Την ίδια στιγμή ο Παυλόπουλος τηλεφωνούσε στον Ολάντ…»
Πότε θα γίνουν οι εκλογές για τον νέο φορέα;
«Στις 12 Νοεμβρίου είναι ο Μαραθώνιος της Αθήνας, δεν πρέπει να γίνει τότε η εκλογή. Αλλά είτε γίνει στις 12, είτε στις 19, εμείς θα κερδίσουμε».
Δεν είναι παράδοξο να εκλέγεται αρχηγός πριν ιδρυθεί το κόμμα;
«Είναι μία παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό που γίνεται με τη δημιουργία του νέου κινήματος. Πάμε στην κοινωνία, αυτή αποφασίζει ποιος είναι αρχηγός και με βάση τις αρχές του, φτιάχνεται ένα καινούργιο κίνημα. Αν το πάρει η κυρία Γεννηματά θα το ονομάσει, τρόπος του λέγειν, «Νέο ΠΑΣΟΚ», εμείς, θα ανακοινώσουμε αργότερα τι όνομα σκεφτόμαστε».
Τι θα κάνει ο ίδιος αν κερδίσει η Φώφη Γεννηματά;
«Αν κερδίσει η κυρία Γεννηματά, δεν θα ενοχληθεί από το Το Ποτάμι που, ούτως ή άλλως, δεν θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές. Αν το κόμμα που θα δημιουργηθεί θα είναι κόντρα στις αρχές μας, τότε θα δούμε. Με έχει ενοχλήσει η θέση Καμίνη που λέει ότι, αν κερδίσει, θα παραμείνει Δήμαρχος Αθηναίων. Τι είναι η παράταξη; Απογευματινή εργασία;»
Το μετάνοιωσε που μπήκε στην πολιτική;
«Οχι, γιατί αυτοί που με υποστηρίζουν είναι καλύτεροι, πιο όμορφοι από αυτούς που μου επιτίθενται. Μπαίνεις στην πολιτική γιατί πιστεύεις ότι αξίζει να χαλάσεις τον ύπνο σου για να φτιάξεις κάποια πράγματα. Και ήταν σε μία περίοδο που ένας λαοπλάνος, ένας αμοραλιστής, ένας λαϊκιστής, ο Τσίπρας, βρισκόταν σε άνοδο. Αισθάνθηκα την ανάγκη να προειδοποιήσω τους ανθρώπους. Και ένα κίνημα από το πουθενά πήρε ξαφνικά 7%».
Υπήρξαν ψευδαισθήσεις που διαλύθηκαν;
«Η συνωμοσία του καλού που ήλπιζα ότι θα πετύχω, ήταν μικρότερη από αυτή που πίστευα ότι θα κάνω. Και η υποψηφιότητά μου τώρα, είναι η τελευταία μεγάλη προσπάθεια που μπορώ να κάνω».
Υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί ποτέ με τον ΣΥΡΙΖΑ;
«Δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ένα κόμμα. Και βάλτε στοίχημα ότι ο κ. Καμμένος θα είναι στα ψηφοδέλτια του. Αν είχε εκλεγεί ο Μεϊμαράκης Το Ποτάμι θα είχε άλλο ποσοστό. H Νέα Δημοκρατία έχει έλλειμμα σε κειμενογράφους. Παίρνουν δικές μας θέσεις και τις εμφανίζουν ως δικές τους».
Γιατί ο κόσμος τρώει τόσο εύκολα σανό;
«Διότι τα μέσα ενημέρωσης και αρκετά δημόσια πρόσωπα ήταν ενθέρμως στο πλευρό του Τσίπρα, αναπαράγοντας λαϊκίστικες και ανεδαφικές θέσεις».
Ποια είναι η μεγαλύτερη αρετή του Τσίπρα;
«Εχει τη δυνατότητα ενός γνήσιου δημαγωγικού λόγου. Αν προσγειωθείς στη Βουλή και δεν ξέρεις το δράμα της χώρας, μπορεί και να τον πιστέψεις».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News