Εφεση κατά της μη έκδοσης των τριών τούρκων αξιωματικών
Νέα τροπή έλαβε η υπόθεση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν. Την Τρίτη αποφασίστηκε η έκδοση τριών εξ αυτών στην Τουρκία, ενώ ασκήθηκε έφεση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κατά της απόφασης που εκδόθηκε τη Δευτέρα (χθες) με την οποία είχε απορριφθεί η έκδοση άλλων τριών!
«Δεν είμαστε πραξικοπηματίες», δήλωσαν οι τρεις Τούρκοι, αρνούμενοι να εκδοθούν στην Τουρκία και υποστηρίζοντας ότι δεν θα έχουν στη γειτονική χώρα μια δίκαιη δίκη. Η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη είχε εισηγηθεί τη μη έκδοση των τριών αξιωματικών -όπως και των υπολοίπων τριών τη Δευτέρα- λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση».
Μάλιστα, επεσήμανε και τον κίνδυνο επαναφοράς της θανατικής ποινής: «Το έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής ΕΣΔΑ». Επικαλέστηκε, επίσης, τους άγριους βασανισμούς στρατιωτικών που βρίσκονται ήδη στα χέρια των τουρκικών αρχών, ενώ -όπως είπε- κάποιοι θανατώθηκαν επιτόπου. Για τα στοιχεία των τουρκικών αρχών η εισαγγελέας τόνισε ότι είναι «εντελώς αόριστα, καθώς δεν περιγράφουν ποια είναι ακριβώς η παράνομη δράση των εκζητουμένων. Θυμίζουν δημοσιογραφική περιγραφή και όχι νομικό κείμενο».
Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε τη μη έκδοση τριών τούρκων αξιωματικών από την ομάδα των οκτώ που είχαν έρθει στη χώρα μας με ελικόπτερο το οποίο είχε προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη την επομένη του πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου. Το Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία -για μια σειρά λόγων- έκρινε ότι είναι βάσιμος ο φόβος των εκζητουμένων να απειληθεί η σωματική τους ακεραιότητα αν εκδοθούν στη γειτονική χώρα.
Να σημειωθεί ότι η σύνθεση του δικαστηρίου την Τρίτη ήταν διαφορετική σε σχέση με εκείνη της Δευτέρας. Η εισαγγελέας ήταν η ίδια και στην εισήγησή της χρησιμοποίησε την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία για την αθώωση των στρατιωτικών.
Μετά την καταδικαστική απόφαση της Τρίτης , οι ελληνικές αρχές θα προχωρήσουν τις διαδικασίες έκδοσης των εκζητουμένων στην Αγκυρα. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση για τους άλλους δύο.
Οσον αφορά την τύχη των τριών πρώτων οι οποίοι αρχικώς αποφασίστηκε να μην εκδοθούν αλλά ασκήθηκε έφεση, το θέμα της έκδοσής τους παραπέμπεται στον Αρειο Πάγο για να εξεταστεί υπό νέο πρίσμα. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει, μέσα σε οκτώ ημέρες, να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών εκζητουμένων. Εισαγγελικές πηγές, πάντως, έλεγαν ότι μια τέτοια υπόθεση είναι προτιμότερο να κριθεί στον ανώτατο βαθμό.
Η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας
Θυμίζουμε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών τη Δευτέρα για τη μη έκδοση των τριών τούρκων αξιωματικών είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.
Οπως μετέδωσε το ahaber.com.tr, σε δήλωσή του ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, ανέφερε ότι «η τρομοκρατία είναι τρομοκρατία, δεν υπάρχει διάκριση. Τα δικαστήρια πρέπει να λαμβάνουν πιο προσεκτικές αποφάσεις για τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι κυβερνήσεις πρέπει να δείχνουν τη συμμαχική τους αλληλεγγύη. Η Ελλάδα είναι σύμμαχος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Οι προσδοκίες μας από την ελληνική κυβέρνηση είναι να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτά τα μέλη του Δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν να επιστρέψουν στην Τουρκία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News