676
Κόσμος συγκεντρώνεται έξω από νοσοκομείο στη Βηρυτό όπου μεταφέρθηκαν πολλοί από τους τραυματίες | REUTERS/Mohamed Azakir

Λίβανος: Εξερράγησαν μαζικά οι βομβητές μελών της Χεζμπολάχ

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2024, 17:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/09/2024 19:00
Κόσμος συγκεντρώνεται έξω από νοσοκομείο στη Βηρυτό όπου μεταφέρθηκαν πολλοί από τους τραυματίες
|REUTERS/Mohamed Azakir

Λίβανος: Εξερράγησαν μαζικά οι βομβητές μελών της Χεζμπολάχ

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2024, 17:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/09/2024 19:00

Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη από τις «ταυτόχρονες εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών» που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Παράλληλα, από το άνευ προηγουμένου μπαράζ των εκρήξεων τραυματίστηκαν 4.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους στρατιώτες της οργάνωσης αλλά και υγειονομικοί, σύμφωνα με τον ίδιο απολογισμό. Περί τους 400 από αυτούς θεωρείτο πως βρίσκονταν σε «κρίσιμη κατάσταση».

Πηγές προσκείμενες στη σιιτική οργάνωση δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονταν και οι γιοι δύο βουλευτών της Χεζμπολάχ, του Αλί Αμάρ και του Χασάν Φαντλάλα.

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για «αυτή την εγκληματική επίθεση» και διαβεβαίωσε, με επίσημη ανακοίνωσή της, ότι «θα λάβει δίκαιη τιμωρία».

Αξιωματούχοι είχαν μιλήσει για «ισραηλινή πειρατεία» στο σύστημα ενδοεπικοινωνιών από τη πρώτη στιγμή, αν και η οργάνωση είχε περιοριστεί, αρχικά, να αναφέρει πως διεξάγει «έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια των εκρήξεων».

Αργά το βράδυ της Τρίτης το Τελ Αβίβ δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για τα γεγονότα, ωστόσο οι ισραηλινές Αρχές τέθηκαν σε συνεγαρμό για το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης στα σύνοτα με τον Λίβανο.

Το χρονικό της «μεγαλύτερης παραβίασης ασφαλείας»

Νωρίτερα το ίδιο απόγευμα, στέλεχος της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, που μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωνε πως η πυροδότηση των βομβητών συνιστά τη «μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας» που έχει υποστεί η Χεζμπολάχ σε όλη τη διάρκεια του πολέμου της με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με μαρτυρία δημοσιογράφου του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων, ασθενοφόρα έσπευδαν στα νότια προάστια της Βηρυτού εν μέσω γενικευμένου πανικού. Τα νοσοκομεία γέμισαν κόσμο μέσα σε λίγα λεπτά και απηύθυναν εκκλήσεις για αίμα.

Ακόμη και μισή ώρα μετά τις πρώτες εκρήξεις, συσκευές ραδιοεπικοινωνίας συνέχισαν να εκρήγνυνται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters.

«Δεκάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν από έκρηξη των βομβητών τους, τόσο στα νότια προάστια της Βηρυτού», προπύργιο της τρομοκρατικής οργάνωσης, «όσο και στον νότιο Λίβανο», μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο επίσης πηγές προσκείμενες στη Χεζμπολάχ.

Το ρεπορτάζ του Πρακτορείου μίλησε για «ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών μελών της οργάνωσης σε διάφορα προπύργιά της», με στελέχη της οργάνωσης να καταγγέλλουν «ισραηλινή πειρατεία».

Το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ANI, με τη σειρά του, έκανε λόγο για ένα «συμβάν ασφαλείας χωρίς προηγούμενο που σημειώθηκε στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς και σε πολλές περιοχές του Λιβάνου», το οποίο αποδόθηκε στον ισραηλινό «εχθρό».

Σε πρώτο χρόνο δεν υπήρξε σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος ανταλλάσσει πυρά με τη Χεζμπολάχ από τον Οκτώβριο, παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα. Σύμφωνα ωστόσο με το ANI, «το σύστημα των βομβητών υπέστη πειρατεία μέσω υψηλής τεχνολογίας» που έχει στη διάθεσή του το Τελ Αβίβ.

Οι απολογισμοί των Αρχών αναφερόντουσαν σε «εκατοντάδες» τραυματίες από την πρώτη στιγμή. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ, οι περισσότεροι τραυματίστηκαν «στο πρόσωπο, στο χέρι, στο στομάχι, ακόμη και στα μάτια».

Ο ιρανός πρεσβευτής στον Λίβανο, Μοτζτάμπα Αμανί, συγκαταλέγεται στους τραυματίες αυτής της «επίθεσης», κατά το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν η Χεζμπολάχ είχε ήδη ζητήσει από τα μέλη της να μη χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας «ισραηλινής πειρατείας». Στη συνέχεια η ισχυρή οργάνωση έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα βομβητών για την εσωτερική επικοινωνία των μελών της.

Τραυματίες από εκρήξεις βομβητών και στη Συρία

Ακόμη δεκατέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν από την έκρηξη των βομβητών τους στη Συρία, την ίδια ώρα που εκατοντάδες άλλες συσκευές τηλεειδοποίησης εκρήγνυνταν στον Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή προσκείμενη στηνοργάνωση επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μέλη της Χεζμπολάχ, που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία προς υποστήριξη της κυβέρνησης του Ασαντ, τραυματίστηκαν, ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε αριθμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...