301
Ουκρανός ειδικός εξουδετερώνει ρωσική νάρκη σε χωράφι του Ντονέτσκ | Ercin Erturk/Anadolu Agency via Getty Images

Εκατομμύρια ρωσικές νάρκες εμποδίζουν την προέλαση των Ουκρανών

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2023, 11:15
Ουκρανός ειδικός εξουδετερώνει ρωσική νάρκη σε χωράφι του Ντονέτσκ
| Ercin Erturk/Anadolu Agency via Getty Images

Εκατομμύρια ρωσικές νάρκες εμποδίζουν την προέλαση των Ουκρανών

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2023, 11:15

Καθώς η ουκρανική αντεπίθεση προχωρά με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι θα επιθυμούσαν το Κίεβο και η Δύση, οι Ουκρανοί επισημαίνουν πως ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν είναι τα τεράστια ναρκοπέδια που έχουν εγκαταστήσει οι Ρώσοι στην ουκρανική ύπαιθρο.

Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Αμυνας, Ολεξίι Ρέζνικοφ, που μίλησε στον Guardian, πρόκειται για ναρκοπέδια πλάτους εκατοντάδων χιλιομέτρων με εκατομμύρια εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.

Ο Ρέζνικοφ εξήγησε πως σε ορισμένα σημεία του μετώπου υπάρχουν ακόμη και πέντε νάρκες ανά τετραγωνικό μέτρο, κάτι που καθιστά την Ουκρανία την χώρα με τις περισσότερες νάρκες στον πλανήτη, ξεπερνώντας ακόμα και την Καμπότζη και το Αφγανιστάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να τα διαπεράσουν, όμως είπε πως είναι κρίσιμη και επείγουσα ανάγκη οι σύμμαχοι του Κιέβου να επεκτείνουν και να επιταχύνουν την εκπαίδευση ουκρανών ειδικών στην άρση ναρκοπεδίων, που ήδη προσφέρουν κάποιες χώρες.

Τεθωρακισμένο όχημα καθαρισμού ναρκών που παρουσίασαν πρόσφατα οι Γερμανοί  και ζητούν οι Ουκρανοί – EPA/MORRIS MACMATZEN / POOL

Το Σάββατο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνιζε πως το Κίεβο χρειάζεται διεθνή βοήθεια στην άρση ναρκοπεδίων.

Λόγω των ναρκοπεδίων και των εκρηκτικών που δεν έχουν εκραγεί το τρέχον διάστημα, 174.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι επικίνδυνα για τους πολίτες, τόνισε.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν περίπου 200 ταξιαρχίες για τον καθαρισμό ναρκοπεδίων με 30 άνδρες η καθεμία. Ομως, έχουν ήδη σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά πολλοί από αυτούς και οι μονάδες χρειάζονται ενισχύσεις.

Οπως σημειώνει ο Guardian, οι Ρώσοι στοχεύουν το εξειδικευμένο προσωπικό των Ουκρανών, τη στιγμή που μόνο το νοσοκομείο στο Ντνίπρο, δέχεται 50-100 στρατιώτες την ημέρα που έχουν τραυματιστεί από νάρκες.

Τον Ιούλιο, σε συνάντηση στο Ραμστάιν, 54 χώρες συμφώνησαν να προσφέρουν βοήθεια στους Ουκρανούς για τις νάρκες, σε εκπαίδευση και εξοπλισμό, αλλά ο Ρέζνικοφ τόνισε ότι χρειάζεται επειγόντως περισσότερη βοήθεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...