Εκατομμύρια Ασιάτες καλωσορίζουν το «έτος του φιδιού»
Εκατομμύρια Ασιάτες καλωσορίζουν το «έτος του φιδιού»
Η Ασία αποχαιρετά το έτος του Δράκου και καλωσορίζει το έτος του Φιδιού
Ρεπορτάζ του Guardian αναφέρει ότι στην Κίνα, οι οκτώ συνεχόμενες επίσημες αργίες για το ανοιξιάτικο φεστιβάλ του 2025 δίνουν την ευκαιρία για οικογενειακά τραπέζια, παραδοσιακές παραστάσεις, ροτίδες και πυροτεχνήματα. Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και τα αεροδρόμια όλης της χώρας είανι ασφυκτικά γεμάτα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς εκατομμύρια Κινέζοι του εξωτερικού επιστρέφουν στα σπίτια τους για να περάσουν τις διακοπές με τους συγγενείς τους.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μετακίνηση της χώρας, που φέτος αναμένεται να σπάσει όλα τα ρεκόρ. Οι κεντρικοί δρόμοι, τα εμπορικά κέντρα, τα γραφεία και τα σπίτια είναι στολισμένα με εορταστικά κόκκινα στολίδια και υφάσματα –το κόκκινο πιστεύεται ότι «ξορκίζει» το κακό– σε πολλά μέρη της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη.
![](https://www.protagon.gr/wp-content/uploads/2025/01/2025-01-24T040700Z_854952425_RC20GCASZX4L_RTRMADP_3_LUNAR-NEWYEAR-CHINA-SHANGHAI-600x400.jpg)
Οι φετινοί εορτασμοί αναμένονται πιο ενθουσιώδεις από ποτέ, λόγω της στέρησης που αισθάνονται οι Κινέζοι από τους περιορισμούς των περασμένων ετών που επέφερε η πανδημία.
Στη διάρκεια του παραδοσιακού 40ήμερου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις διακοπές για το νέο σεληνιακό έτος, αναμένεται να πραγματοποιηθούν περίπου εννέα δισεκατομμύρια διεπαρχιακά ταξίδια επιβατών με όλα τα είδη μέσων μεταφοράς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua.
Τα σιδηροδρομικά και αεροπορικά ταξίδια αναμένεται να «αγγίξουν υψηλά επίπεδα» κατά τη φετινή εσωτερική μετακίνηση, αναφέρει το πρακτορείο, με το κινεζικό υπουργείο Μεταφορών να ανακοινώνει ότι αναμένει 510 εκατ. σιδηροδρομικά ταξίδια και 90 εκατ. αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
![](https://www.protagon.gr/wp-content/uploads/2025/01/2025-01-29T053131Z_773872353_RC2DJCAHJEKE_RTRMADP_3_LUNAR-NEWYEAR-MALAYSIA-600x401.jpg)
Στη Σαγκάη, η 30χρονη Μινγκ Ντονγκ επισκέφτηκε ένα φεστιβάλ φαναριών στον δημοφιλή κήπο Γιού για να γιορτάσει την άφιξη του έτους του φιδιού – το οποίο συμβολίζει τη σοφία και τη ζωτικότητα στην κινεζική κουλτούρα. Λέει στον Guardian ότι εύχεται η νέα χρονιά να φέρει «υγεία και καλές δουλειές».
Στη Νότια Κορέα, η σφοδρή χιονόπτωση προκάλεσε αναστάτωση στα δρομολόγια των τρένων, των αεροπλάνων και των λεωφορείων σε όλη τη χώρα, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούσαν να μεταβούν στις οικογενειακές τους εστίες στην επαρχία, για να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου έτους με τις οικογένειές τους.
Επιβάτες εθεάθησαν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Σεούλ να μεταφέρουν δώρα τυλιγμένα με πολύχρωμα υφάσματα, μαζί με τις αποσκευές τους, καθώς ετοιμάζονταν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα. Φωτογραφίες δείχνουν οχήματα καλυμμένα με χιόνι να έχουν κολλήσει στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της Νότιας Κορέας, εν μέσω ισχυρών ανέμων και έντονων χιονοπτώσεων.
![](https://www.protagon.gr/wp-content/uploads/2025/01/2025-01-29T050112Z_1118391108_RC2DJCA41B2I_RTRMADP_3_LUNAR-NEWYEAR-CHINA-600x400.jpg)
Οι αρχές οδικής κυκλοφορίας προειδοποιούν ότι ίσως χρειαστούν περισσότερες από επτά ώρες οδήγησης από τη Σεούλ προς το λιμάνι της χώρας Μπουσάν – ένα ταξίδι που συνήθως διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες. Πολλοί επιλέγουν τις διακοπές στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς αεροδρομίου Ιντσιον, περισσότεροι από 2,1 εκατομμύρια επιβάτες –κατά μέσο όρο 214.000 την ημέρα– αναμενόταν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου.
Οι εορτασμοί επεκτάθηκαν μέχρι και στο Διάστημα, με τους αστροναύτες Κάι Σούτσε, Σονγκ Λινγκντόνγκ και Γουάνγκ Χάοζε να στέλνουν χαιρετισμούς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από τον διαστημικό σταθμό Τιανγκόνγκ. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε η Κινεζική Διαστημική Υπηρεσία, οι τρεις αστροναύτες διακρίνονται φορώντας μπλε ολόσωμες φόρμες με παραδοσιακά κόκκινα μοτίβα σύννεφων, να κρατούν δύο κομμάτια χαρτιού με τον κινέζικο χαρακτήρα «fu», για καλή τύχη.
«Τη νέα χρονιά, είθε όλα σας τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα», λέει χαρακτηριστικά στο βίντεο η 34χρονη Γουάνγκ, κάνοντας το σχήμα της καρδιάς με τα δάχτυλά της πάνω από το κεφάλι της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Εκατομμύρια Ασιάτες καλωσορίζουν το «έτος του φιδιού»
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.