846
Οι επικρίσεις ανάγκασαν την Πραμίλα Τζαγιαπάλ (δεξιά) και την Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ (αριστερά), ηγετικές φυσιογνωμίες της αριστερής πτέρυγας, να προβούν σε διευκρινίσεις για τη στάση τους | Kevin Dietsch/Getty Images

Εκαναν άρον άρον πίσω οι «αριστεροί» Δημοκρατικοί για την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2022, 18:12
Οι επικρίσεις ανάγκασαν την Πραμίλα Τζαγιαπάλ (δεξιά) και την Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ (αριστερά), ηγετικές φυσιογνωμίες της αριστερής πτέρυγας, να προβούν σε διευκρινίσεις για τη στάση τους
|Kevin Dietsch/Getty Images

Εκαναν άρον άρον πίσω οι «αριστεροί» Δημοκρατικοί για την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2022, 18:12

Σην υποχώρηση της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, οι οποίοι την Τρίτη ανακάλεσαν την έκκληση που είχαν απευθύνει στον Τζο Μπάιντεν να διαπραγματευθεί απευθείας με τη Ρωσία για μια «ταχεία» ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, αναφέρεται μέσω εκτενούς ρεπορτάζ της η Washington Post, κάνοντας μάλιστα λόγο για ρήγμα στους κόλπους του κόμματος, λίγες ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές.

Της «στροφής» των βουλευτών προηγήθηκε η έντονη αντίδραση από πλευράς Κιέβου, από τον Λευκό Οίκο καθώς και άλλους «εξοργισμένους» Δημοκρατικούς, οι οποίοι χαρακτήρισαν την κίνηση των συναδέλφών τους ως προσφορά «κλάδου ελαίας» προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ολα ξεκίνησαν με την επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, την οποία υπέγραψαν 30 από τους 220 βουλευτές του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, συμπεριλαμβανομένης της Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ –ηγετικής φυσιογνωμίας της αριστερής πτέρυγας–, καλώντας τον να επιδιώξει συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν ήταν επιθυμητό από το Κίεβο, και προτείνοντας μερική άρση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, στο πλαίσιο των εν λόγω διαπραγματεύσεων.

Την επιστολή συνέταξε η επικεφαλής της Προοδευτικής Ομάδας του Κογκρέσου (πρόκειται για κοινοβουλευτική ομάδα του νομοθετικού σώματος των ΗΠΑ που συνδέεται με το Δημοκρατικό Κόμμα, εκπροσωπώντας την αριστερή τάση) Πραμίλα Τζαγιαπάλ. Η ίδια βουλευτής την απέσυρε το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα), ισχυριζόμενη ότι είχε συνταχθεί πριν από μήνες και «δημοσιοποιήθηκε από το προσωπικό χωρίς να αξιολογηθεί».

«Οι Δημοκρατικοί είμαστε ενωμένοι στην ξεκάθαρη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στον αγώνα της για τη δημοκρατία και για την ελευθερία της», διευκρίνισε αργότερα η Τζαγιαπάλ.

Παράλληλα, αρκετοί από τους υπογράφοντες είπαν ότι η θέση τους άλλαξε από τότε που την υπέγραψαν, έγραψε η αμερικανική εφημερίδα.

Των αντιδράσεων που ακολούθησαν της δημοσιοποίησης του κειμένου αυτού ηγήθηκε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, ο οποίος δήλωσε ότι οι προτάσεις των 30 μελών του Κογκρέσου θα οδηγούσαν σε έναν «θρίαμβο του Πούτιν» και στην «κατάρρευση του Διεθνούς Δικαίου».

«Οποιαδήποτε πρόταση “διπλωματικής διευθέτησης” σημαίνει ένα πράγμα μόνο: παράδοση της Ουκρανίας και αποδοχή των ρωσικών τελεσιγράφων, ενώ οι επιτιθέμενοι αποφεύγουν την τιμωρία. Για ποιο λόγο; Η αντεπίθεση της Ουκρανίας συνεχίζει να έχει αποτέλεσμα», προσέθεσε ο συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σχολίασε με τη σειρά του ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν λαμβάνει υπόψιν τις «ανησυχίες» της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η γραμμή της Ουάσινγκτον είναι αυτή που διακηρύσσουν εδώ και καιρό ο αμερικανός πρόεδρος και η πλειονότητα των δυτικών εταίρων του Κιέβου:

«Δεν πρόκειται να έχουμε συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία χωρίς να εκπροσωπούνται οι Ουκρανοί. Ο κ. Ζελένσκι πρέπει να καθορίσει, γιατί πρόκειται για τη χώρα του, τι αποτελεί επιτυχία στο μέτωπο και πότε θα διαπραγματευτεί».

Η επιστολή, με ημερομηνία 24 Οκτωβρίου, αποτέλεσε την πρώτη δημόσια προτροπή υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος για αλλαγή της στρατηγικής των ΗΠΑ στο Ουκρανικό, αποκαλύπτοντας ένα ρήγμα μεταξύ των Δημοκρατικών, δύο εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, στις 8 Νοεμβρίου, εκτίμησε η Post.

Καλούσε τον Μπάιντεν «να καταβάλει σθεναρές διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να συναφθεί μέσω διαπραγματεύσεων κατάπαυση του πυρός» και μια διευθέτηση του ζητήματος, καθώς και «να εμπλακεί σε απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία». Κλήθηκε, μάλιστα, «να επιδιώξει έναν γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης και να θέσει τον στόχο αυτό ως την κύρια προτεραιότητα των ΗΠΑ».

Ο τερματισμός του πολέμου «πιθανώς θα περιλαμβάνει κάποια μορφή ελάφρυνσης των κυρώσεων» προς τη Ρωσία, ανέφερε ακόμη η επιστολή.

«Υπάρχει κίνδυνος αν καθίσουμε στο τραπέζι με τον Πούτιν πολύ νωρίς»

Για τον δημοκρατικό βουλευτή και πρώην πεζοναύτη του αμερικανικού στρατού Τζέικ Αούτσινκλος, η επιστολή αυτή αποτέλεσε «ένα κλαδί ελιάς σε έναν εγκληματία πολέμου που χάνει τον πόλεμο».

«Η Ουκρανία προελαύνει. Το Κογκρέσο θα θα έπρεπε να υποστηρίζει σταθερά την αποτελεσματική στρατηγική του προέδρου Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της αυστηροποίησης –όχι ελάφρυνσης– των κυρώσεων», συμπλήρωσε.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι συμφώνησε: «Υπάρχει ηθικός και στρατηγικός κίνδυνος αν καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Πούτιν πολύ νωρίς».

Μια τέτοια κίνηση θα διακινδύνευε «να νομιμοποιήσει τα εγκλήματά του και να παραδώσει τμήματα της Ουκρανίας στη Ρωσία μέσω μιας συμφωνίας που ο Πούτιν δεν πρόκειται να τιμήσει. Μερικές φορές, στον νταή πρέπει να δείξουμε τα όρια της δύναμής του προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η διπλωματία», συνέχισε ο γερουσιαστής και στενός σύμμαχος του Μπάιντεν.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι υπήρξε εξίσου ξεκάθαρη: «Η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα συνεχιστεί μέχρι να νικήσει».

Οπως, άλλωστε, εκτίμησε ο Πάτρικ Πόρτερ, καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γίνουν διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή. Για τη μεν Ρωσία αυτό είναι υπαρξιακό (ζήτημα), για τη δε Ουκρανία ο πόλεμος αφορά την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της».

Ερωτηματικά για τη στάση των Ρεπουμπλικανών

Με φόντο τα παραπάνω, η Washington Post επεσήμανε τις διαφοροποιήσεις και στο απέναντι στρατόπεδο.

Υπενθύμισε ότι ο Κέβιν ΜακΚάρθι, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα υπάρξει «λευκή επιταγή» για την Ουκρανία εάν το κόμμα του ανακτήσει τον έλεγχο της Βουλής στις ενδιάμεσες εκλογές.

Η εφημερίδα σημείωσε επίσης ότι οι δημοσκοπήσεις κατέγραψαν μια μείωση της υποστήριξης της αμερικανικής χρηματοδότησης των Ουκρανών, ιδιαίτερα  μεταξύ των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Από την άλλη, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, έχει τονίσει ότι «η ήττα των Ρώσων στην Ουκρανία είναι υψηλής προτεραιότητας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...