647
Ο στρατηγός Σοροβίκιν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον Δεκέμβριο του 2022 | EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Είχε ο Πριγκόζιν στο πλευρό του τον «χασάπη της Συρίας» στον δρόμο για τη Μόσχα;

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2023, 13:30
Ο στρατηγός Σοροβίκιν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον Δεκέμβριο του 2022
|EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Είχε ο Πριγκόζιν στο πλευρό του τον «χασάπη της Συρίας» στον δρόμο για τη Μόσχα;

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2023, 13:30

Ενας ανώτερος ρώσος στρατηγός γνώριζε ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σχεδίαζε να επαναστατήσει ενάντια στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ που ενημερώθηκαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times ότι προσπαθούν να μάθουν αν ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο πρώην ανώτατος διοικητής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία και παλιότερα στη Συρία, βοήθησε στον σχεδιασμό των ενεργειών του Πριγκόζιν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο Σουροβίκιν, γνωστός ως και «ο χασάπης της Συρίας», για τις πολύ σκληρές τακτικές του εναντίον αντιπάλων στρατιωτών και αμάχων, είναι ένας σεβαστός στρατιωτικός ηγέτης στη Ρωσία που συνέβαλε στην οργάνωση και ενίσχυση της άμυνας πίσω από την πρώτη γραμμή μετά την περσινή αντεπίθεση της Ουκρανίας, σύμφωνα με αναλυτές.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον απομάκρυνε από τη θέση του ανώτατου διοικητή τον Ιανουάριο, αλλά ο στρατηγός εξακολουθεί να έχει λόγο στην εκτέλεση πολεμικών επιχειρήσεων και παραμένει δημοφιλής στα ρωσικά στρατεύματα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι και άλλοι ρώσοι στρατηγοί μπορεί να έχουν υποστηρίξει την προσπάθεια του Πριγκόζιν να αλλάξει την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας με τη βία.

Νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο Πριγκόζιν δεν θα είχε ξεκινήσει την εξέγερσή του αν δεν πίστευε ότι είχε συμμάχους σε θέσεις εξουσίας που θα τον βοηθούσαν να εκτελέσει το σχέδιό του.

Εάν αληθεύει ότι ο Σουροβίκιν συμμετείχε στα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου, θα σηματοδοτούσε μια ευρύτερη ρήξη μεταξύ των υποστηρικτών του Πριγκόζιν στους κόλπους της ρωσικής ηγεσίας και των δύο ανώτερων στρατιωτικών συμβούλων του Πούτιν, του Σεργκέι Σοϊγκού, και του στρατηγού Βαλέρι Γερασίμοφ, αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

Ο ρώσος πρόεδρος καλείται τώρα να διαχειριστεί τυχόν «ανταρσία» του Σουροβίκιν. Αν έχει στοιχεία ότι βοήθησε τον Πριγκόζιν, δεν έχει άλλη επιλογή από το να τον απομακρύνει.

Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αν πράγματι ο Σουροβίκιν συμμάχησε με τον Πριγκόζιν, αυτός ενδέχεται να είναι  ο λόγος που ο επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ είναι ακόμα ζωντανός.

Οπως βέβαια επισημαίνουν οι New York Times, οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συμφέρον να προωθήσουν πληροφορίες που υπονομεύουν τη θέση του στρατηγού, τον οποίο θεωρούν πιο ικανό και πιο αδίστακτο από άλλα μέλη της διοίκησης. Η απομάκρυνσή του θα ωφελήσει αναμφίβολα την Ουκρανία.

Ο Σουροβίκιν μίλησε κατά της ανταρσίας της Ομάδας Βάγκνερ σε ένα βίντεο που προέτρεψε ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία να διατηρήσουν τις θέσεις τους και να μη συμμετάσχουν στην εξέγερση.

«Σας καλώ να σταματήσετε. Ο εχθρός περιμένει απλώς να επιδεινωθεί η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα μας», δήλωσε ο στρατηγός στο βίντεο που ανέβηκε στο Telegram.

Ομως, ένας αμερικανός πρώην αξιωματούχος είπε ότι θύμιζε «βίντεο ομήρων». Η γλώσσα του σώματος του στρατηγού υποδηλώνει ότι δεν αισθάνεται άνετα να καταγγείλει έναν πρώην σύμμαχο, ο οποίος συμμερίζεται την άποψή του για τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία, δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος στους ΝΥΤ.

Την ίδια στιγμή, ο υποστράτηγος Βλαντίμιρ Αλεξέγιεφ προειδοποίησε σε βίντεο ότι οι ενέργειες αυτές είναι «μαχαιριά στην πλάτη της χώρας και του προέδρου», αλλά μερικές ώρες αργότερα, εμφανίστηκε σε άλλο βίντεο, να συνομιλεί με τον Πριγκόζιν στη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον, όπου μαχητές του Βάγκνερ κατέλαβαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

«Υπάρχουν πάρα πολλά παράξενα πράγματα που συνέβησαν και, κατά τη γνώμη μου, υποδηλώνουν ότι υπήρξε συμπαιγνία που δεν έχουμε καταλάβει ακόμα», δήλωσε ο Μάικλ Μακφόλ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, στους ΝΥΤ. «Σκεφτείτε πόσο εύκολα πήρε ο Πριγκόζιν το Ροστόφ. Υπάρχουν ένοπλοι φρουροί παντού στη Ρωσία, και ξαφνικά, δεν υπάρχει κανείς εκεί για να αντισταθεί;», διερωτήθηκε.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των συμμάχων θεωρούν ότι ο Πριγκόζιν φάνηκε να πιστεύει ότι μεγάλα τμήματα του ρωσικού στρατού θα συγκεντρωθούν στο πλευρό του καθώς θα κινηθεί προς τη Μόσχα.

Ο Πριγκόζιν είχε συνεργαστεί με τον Σουροβίκιν κατά τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και τον είχε περιγράψει ως τον πιο ικανό διοικητή του ρωσικού στρατού.

Πρώην αξιωματούχοι είπαν ακόμα ότι ο στρατηγός δεν υποστηρίζει την απομάκρυνση του Πούτιν από την εξουσία, αλλά φαίνεται ότι συμφώνησε με τον Πριγκόζιν ότι ο Σοϊγκού και ο Γερασίμοφ πρέπει να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...