338
Φωτογραφίες από τις ζημιές που υπέστη το Richmond Voyager από τα πυρά του σκάφους του ιρανικού Ναυτικού | U.S. Naval Forces Central Command/U.S. 5th Fleet/Handout via REUTERS

«Είχαμε δικαστική εντολή», λένε οι Ιρανοί για τη νέα απόπειρα ρεσάλτου σε ελληνόκτητο τάνκερ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2023, 14:10
Φωτογραφίες από τις ζημιές που υπέστη το Richmond Voyager από τα πυρά του σκάφους του ιρανικού Ναυτικού
|U.S. Naval Forces Central Command/U.S. 5th Fleet/Handout via REUTERS

«Είχαμε δικαστική εντολή», λένε οι Ιρανοί για τη νέα απόπειρα ρεσάλτου σε ελληνόκτητο τάνκερ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2023, 14:10

Λίγες ώρες μετά την επέμβαση σκάφους του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, του αντιτορπιλικού USS McFaul,  ώστε να αποτραπεί ένα ακόμη ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης σε ελληνόκτητο τάνκερ, η Τεχεράνη δικαιολόγησε την απόπειρα επικαλούμενη «δικαστική εντολή» λόγω προηγούμενης «σύγκρουσης του δεξαμενόπλοιου με ιρανικό σκάφος».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRINN, επικαλούμενο το Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας και Διάσωσης της Επαρχία Χορμοζγκάν του Ιράν, το ελληνόκτητο Richmond Voyager, με διαχειριστή τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό, Chevron, είχε συγκρουστεί προηγουμένως με άλλο ιρανικό σκάφος και το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό έλαβε δικαστική εντολή για την ακινητοποίηση και δέσμευσή του.

Το τάνκερ κατευθυνόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τη Σιγκαπούρη και όταν ο πλοίαρχός του αντιλήφθηκε τις κινήσεις των Ιρανών, επιτάχυνε αλλάζοντας πορεία, ανέφερε η βρετανική Ambrey, επικαλούμενη δική της έρευνα για το περιστατικό.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, υπήρξαν δύο απόπειρες κατάληψης πετρελαιοφόρου από τους Ιρανούς (αμφότερα τα περιστατικά έλαβαν χώρα στον Κόλπο του Ομάν, στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιράν και Ομάν) και στη δεύτερη μάλιστα, σκάφος του ιρανικού Ναυτικού άνοιξε πυρ (δείτε το σχετικό βίντεο κάτω).

Από τα ιρανικά πυρά δεν υπήρξαν θύματα ή σημαντικές ζημιές και μετά την «απάντηση» από το αντιτορπιλικό του 5ου Στόλου, τα σκάφη της Τεχεράνης αποχώρησαν.

Συγκεκριμένα το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε πως έστειλε το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS McFaul για να απαντήσει στην έκκληση για βοήθεια από το Richmond Voyager στα ανοικτά του Ομάν, στα διεθνή ύδατα.

Οι Ιρανοί άνοιξαν πυρ κατά του δεξαμενόπλοιου ζητώντας να διακόψει τη πορεία του, στη θέα όμως του  USS  McFaul αποχώρησαν.

Στη δική της εκδοχή για το περιστατικό, η Τεχεράνη αναφέρεται σε σύγκρουση του Richmond Voyager με άλλο ιρανικό πλοίο, με επταμελές πλήρωμα, σύγκρουση κατά την οποία τραυματίστηκαν πέντε άτομα. Σύμφωνα πάντα με την ίδια εκδοχή, το ιρανικό σκάφος έβαλε νερά, ενώ το δεξαμενόπλοιο δεν σταμάτησε μετά τη σύγκρουση. Και όπως μετέδωσε το πρακτορείο IRINN, ήταν ο ιδιοκτήτης του ιρανικού πλοίου που ζήτησε τη δέσμευση του ελληνόκτητου τάνκερ.

Με τη σειρά της, η Chevron ενημέρωσε με ανακοίνωσή της ότι το πλήρωμα του Richmond Voyager είναι ασφαλές και ότι το πλοίο συνεχίζει κανονικά τον πλου του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...