635
Τα μέλη της Επιτροπής παρουσιάζοντας σε δημόσια ακρόαση τα στοιχεία που βρήκαν για τον ρόλο του Τραμπ στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 | Andrew Harnik/Pool via REUTERS

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η ώρα της κρίσης -και της κλήτευσης σε απολογία στο Κογκρέσο- για τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2022, 04:01
Τα μέλη της Επιτροπής παρουσιάζοντας σε δημόσια ακρόαση τα στοιχεία που βρήκαν για τον ρόλο του Τραμπ στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021
|Andrew Harnik/Pool via REUTERS

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η ώρα της κρίσης -και της κλήτευσης σε απολογία στο Κογκρέσο- για τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2022, 04:01

Για την πρόσφατη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ αυτό ίσως αποδειχτεί ένα σημείο καμπής: Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία συστήθηκε για να εξετάσει τα τρομακτικά γεγονότα της αιματηρής επίθεσης του όχλου στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ψήφισε ομόφωνα υπέρ της κλήτευσης του Ντόναλντ Τραμπ —«πρέπει να δώσει εξηγήσεις, είναι το πρόσωπο στο κέντρο αυτής της ιστορίας, του τι συνέβη στις 6 Ιανουαρίου», είπε ο Μπένι Τόμπσον, πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος από την πολιτεία του Μισσισσιππή.

Σε περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν συμμορφωθεί και δεν παραστεί στην σχετική ακρόαση για να καταθέσει ενόρκως για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο —μια επίθεση που είχε στόχο τη μη επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020—, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης.

Ακόμα και οι New York Times έκαναν λόγο για μια αναπάντεχη και «επιθετική» κίνηση από την πλευρά της Επιτροπής,  η οποία απαρτίζεται από επτά Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικάνους. Το γεγονός, ωστόσο, ότι η απόφασή τους ήταν ομόφωνη (9-0) έχει ειδικό πολιτικό βάρος, εν όψει και των λεγόμενων «ενδιάμεσων» εκλογών του Νοεμβρίου.

Κατά τη δυομισάωρη παρουσίαση της υπόθεσης, τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής παρουσίασαν με λεπτομέρειες πώς ο Τραμπ, οργισμένος και ταπεινωμένος από την ήττα του στις εκλογές και απρόθυμος να αποδεχτεί την πραγματικότητα, επιχείρησε να συμπράξει με το έξαλλο πλήθος που ο ίδιος είχε καλέσει στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021, καθώς αυτό άρχισε να βαδίζει προς το Καπιτώλιο —και ενώ γνώριζε ότι κάποιοι από τους οπαδούς του ήταν οπλισμένοι και απειλούσαν με βία την ώρα που το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να επικυρώσει τη νίκη του αντιπάλου του.

«Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι φυσιολογικά, αποδεκτά ή νόμιμα στη δημοκρατία μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να ψάξουμε για απαντήσεις από τον άνθρωπο που το οργάνωσε όλο αυτό», είπε η Λιζ Τσένεϊ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, απερχόμενη βουλευτής των Ρεπουμπλικανών από το Γουαϊόμινγκ και εσωκομματική αντίπαλος του Τραμπ.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, η Επιτροπή παρουσίασε αδημοσίευτο ως τώρα βίντεο από το καταφύγιο που είχαν αναζητήσει οι ηγέτες του Κογκρέσου κατά τη διάρκεια της επίθεσης του όχλου στο Καπιτώλιο. Τα στιγμιότυπα έδωσαν μια εικόνα από το σοκ και την απελπισία που τους είχε καταλάβει καθώς προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με κυβερνήτες και στελέχη της εθνικής ασφάλειας προκειμένου να κληθεί η Εθνοφυλακή στην Ουάσινγκτον, ή να πειστεί έστω ο Τραμπ να ανακαλέσει την επίθεση.

Σε ένα σημείο η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, ακούγεται να ικετεύει αξιωματούχους να επιστρατεύσουν την Εθνοφυλακή. Και σε ένα άλλο, ο Τσακ Σούμερ, γερουσιαστής της Νέας Υόρκης και επίσης Δημοκρατικός, προσπαθεί να πείσει τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Τζέφρι Ρόζεν, να πει στον Τραμπ να σταματήσει τους οπαδούς του.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο, η μη συμμόρφωση με κλήτευση για κατάθεση αποτελεί πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και 12 μηνών. Αν η Επιτροπή ζητήσει κλήτευση και αυτή αγνοηθεί, η ολομέλεια της Βουλής καλείται να ψηφίσει εάν θα παραπέμψει την υπόθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αποφασίσει αν θα απαγγείλει κατηγορίες.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Ντόναλτ Τραμπ χαρακτήρισε «φιάσκο» την εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει εάν σκοπεύει να συμμορφωθεί με την κλήτευση.

Με τη γνωστή του οίηση και στρεψοδικία ο Τραμπ διερωτήθηκε γιατί η Επιτροπή δεν τον είχε καλέσει πριν από μήνες. «Γιατί περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι τα τελευταία λεπτά της τελευταίας τους συνεδρίασης; Επειδή η Επιτροπή είναι ένα απόλυτο φιάσκο που χρησιμεύει μόνο για να διχάσει περαιτέρω τη χώρα μας. Και το κάνει, παρεμπιπτόντως, πολύ άσχημα», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, την οποία δημιούργησε ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η απόφαση της εξεταστικής επιτροπής, λίγες εβδομάδες πριν τις κρίσιμες «ενδιάμεσες» εκλογές του Νοεμβρίου, οπότε θα κριθούν πολλές έδρες στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πολώνει το πολιτικό κλίμα, αν δεν το αλλάζει.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...