577
Αεροφωτογραφία από το βομβαρδισμένο κέντρο της Πόλης της Γάζας, όπου όλα έχουν χαρτογραφηθεί και «διαιρεθεί» σε τετράγωνα | REUTERS/Mohammed Fayq Abu Mostafa

Εισβολή στη Γάζα: Η στρατηγική των «τετραγώνων» του Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2023, 14:33
Αεροφωτογραφία από το βομβαρδισμένο κέντρο της Πόλης της Γάζας, όπου όλα έχουν χαρτογραφηθεί και «διαιρεθεί» σε τετράγωνα
|REUTERS/Mohammed Fayq Abu Mostafa

Εισβολή στη Γάζα: Η στρατηγική των «τετραγώνων» του Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2023, 14:33

«Το Ισραήλ γνωρίζει τη Γάζα αλλά δεν την εμπιστεύεται»: αυτό γράφει ο Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera, δημοσιογράφος με ειδίκευση σε ζητήματα ασφαλείας και στη διεθνή τρομοκρατία. «Οι στρατηγοί γνωρίζουν καλά ότι κάθε μάχη είναι διαφορετική, υφίσταται ο αστάθμητος παράγοντας», προσθέτει. Επειτα από σχεδόν τρεις εβδομάδες σφυροκοπήματος, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πέρασαν στη δεύτερη φάση της εκστρατείας τους κατά της Χαμάς, εισβάλλοντας στη Γάζα, όπου πρόκειται να παραμείνουν μέχρι «νεοτέρας διαταγής».

Οσον αφορά το σχέδιο δράσης των Ισραηλινών, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ο Ολίμπιο γράφει πως προβλέπεται μια «διαίρεση» της Λωρίδας, με το βόρειο τμήμα να χωρίζεται από τον νότιο τομέα, όπου έχει κληθεί να καταφύγει ο άμαχος πληθυσμός. Μόλις δημιουργηθούν «τετράγωνα με ακανόνιστες πλευρές», ο στρατός θα έχει στόχο να εξουδετερώσει τους αντιπάλους του, από τετράγωνο σε τετράγωνο, από γειτονιά σε γειτονιά, από σπίτι σε σπίτι.

Στο πλαίσιο των αρχικών επιδρομών προβλέπεται η καταστροφή ψηλών κτιρίων και οποιασδήποτε άλλης δομής που θα μπορούσε να χρησιμεύσει στους μαχητές της Χαμάς. Πάντως, εικόνες από τη Γάζα επιβεβαιώνουν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες «το τοπίο της πόλης μεταμορφώνεται», καθώς μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε ερειπιώνα από τους κανονιοβολισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές.

Οι όποιες επιχειρήσεις διεξάγονται από τακτικές ομάδες περίπου 100-200 στρατιωτών, με άρματα μάχης Merkava, βαριά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Namer και τεθωρακισμένες μπουλντόζες D9, αποστολή των οποίων είναι η καταστροφή οχυρωμάτων, το σφράγισμα εισόδων σε σήραγγες και άλλα καταφύγια, η κατασκευή φραγμάτων σε περίπτωση που η Χαμάς καταφύγει στη χρήση οχημάτων καμικάζι, όπως έκαναν οι Ιρακινοί στη Μοσούλη.

Η σύνθεση των διμοιριών είναι μεταβλητή, με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας ενώ, καθώς εξελίσσεται ο πόλεμος, πιθανώς θα ενσωματωθούν σε αυτές μαχητές με μεγαλύτερη εμπειρία. Μαζί με τους πεζικάριους και τους σκαπανείς, στη Γάζα επιχειρούν επίλεκτες μονάδες των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού, μέλη της Yahalom, που ειδικεύονται στις μάχες σε τούνελ, και της Oketz με σκύλους εκπαιδευμένους σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που στέλνονται για να εξερευνήσουν μια αποθήκη, την αρχή μιας σήραγγας, ένα σπίτι.

Βέβαιη θεωρείται και η δράση στο πεδίο κομάντος των ομάδων Duvdevan, Maglan, Egoz και Sayeret Matkal του ισραηλινού στρατού ενώ ετοιμοπόλεμα είναι και τα μέλη της Ομάδας Shaldag της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ και της Shayetet 13 του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού. Οι εν λόγω ομάδες επεμβαίνουν μόνο για συγκεκριμένες αποστολές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η εξουδετέρωση «στόχων υψηλής αξίας». Εως σήμερα στο πλαίσιο της καταδίωξης στελεχών και ηγετών της Χαμάς έχουν εξοντωθεί περίπου 40 άτομα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού.

Προηγμένος τεχνολογικός εξοπλισμός και συλλογή πληροφοριών θα πρέπει να δημιουργήσουν τις τέλειες συνθήκες για τους ισραηλινούς καταδρομείς, «ωστόσο οι ιστορίες των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή επιβεβαιώνουν ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο», δεν παραλείπει να αναφέρει ο Γκουίντο Ολίμπιο. «Επίσης, γιατί υπάρχει ένας εχθρός που προσπάθησε να αξιοποιήσει στο έπακρο τη βαθιά ριζωμένη παρουσία του (στη Λωρίδα της Γάζας)» προσθέτει.

Οι περίπου 20-30 χιλιάδες μαχητές της Χαμάς βασίζονται στις σήραγγες, στις ενέδρες κατά μήκος των ακανόνιστων γραμμών του μετώπου, σε πάσης φύσεως οχυρώματα, σε εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχουν τοποθετηθεί παντού, σε ελεύθερους σκοπευτές. Σύμφωνα με αραβικές πηγές που επικαλούνται οι New York Times, οι πολεμιστές της ισλαμιστικής οργάνωσης έχουν επαρκή εφόδια 3-4 μήνες.

Αυτό που καλούνται να κάνουν είναι να αντέξουν στη συνδυασμένη επίθεση από την ξηρά, τη θάλασσα και το αέρα και να φθείρουν τους Ισραηλινούς, με την ελπίδα ότι η διπλωματική πίεση, σε συνδυασμό με έναν υπερβολικά υψηλό αριθμό νεκρών, θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός. Για αυτό η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει ήδη δηλώσει πως ο πόλεμος θα είναι μακρύς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...