416
Η Λετίσια Τζέιμς μιλά στους δημοσιογράφους | REUTERS/Brendan McDermid

Εισαγγελέας Νέας Υόρκης: «Σημαντικές οι αποδείξεις» για φοροδιαφυγή του Ομίλου Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 13:39
Η Λετίσια Τζέιμς μιλά στους δημοσιογράφους
|REUTERS/Brendan McDermid

Εισαγγελέας Νέας Υόρκης: «Σημαντικές οι αποδείξεις» για φοροδιαφυγή του Ομίλου Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 13:39

Η έρευνα της εισαγγελέως της πολιτείας της Νέας Υόρκης για τον Ομιλο Τραμπ έφερε στο φως ενοχοποιητικά στοιχεία κατά του πρώην προέδρου.

Τα στοιχεία φαίνεται να αποδεικνύουν πρακτικές φοροδιαφυγής, κυρίως υπερεκτίμηση και στη συνέχεια υποεκτίμηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων, ανέφεραν οι υπηρεσίες της εισαγγελίας.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο του Ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης, που υπογράφει η γενική εισαγγελέας της πολιτείας, Λέτισια Τζέιμς, ο ιδιοκτήτης του ομίλου, Ντόναλντ Τραμπ, είχε «την εξουσία απόφασης σε ένα μεγάλο εύρος πρακτικών της Trump Organization, περιλαμβανομένων εσφαλμένων δηλώσεων προς τρίτους, κυρίως οικονομικούς θεσμούς και τις αμερικανικές φορολογικές αρχές (IRS)».

Η Τζέιμς είπε πως πρέπει να αναγκαστούν να καταθέσουν για την υπόθεση ο Τραμπ και τα παιδιά του Ιβάνκα και Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ.

«Μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, η Ιβάνκα Τραμπ ήταν η κύρια επαφή για τον μεγαλύτερο πιστωτή του Ομίλου Τραμπ, την Deutsche Bank. Σε σχέση με αυτή τη θέση, η κυρία Τραμπ ήταν εκείνη από την οποία προερχόταν η αποστολή εσφαλμένων οικονομικών εγγράφων στην Deutsche Bank και το ομοσπονδιακό κράτος», σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο.

Αναφέρεται επίσης πως από το 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ διέθετε εξουσία για πολλά έγγραφα που περιελάμβαναν παραπλανητικές εκτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων, κυρίως μίας σουίτας στον Πύργο Τραμπ, στο Μανχάταν, που δηλώθηκε τρεις φορές μεγαλύτερη του πραγματικού της μεγέθους και η αξία της οποίας υπερεκτιμήθηκε στα 200 εκατ. δολάρια.

Η οικογένεια Τραμπ κατηγορεί την εισαγγελέα Λετίσια Τζέιμς, που έχει εκλεγεί από το Δημοκρατικό Κόμμα, για πολιτικά κίνητρα και έχει χαρακτηρίσει τις ενέργειές της «απειλή εναντίον της Δημοκρατίας μας».

Ο Τραμπ, η Ιβάνκα και ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ καλούνταν ήδη στις αρχές Ιανουαρίου να εμφανιστούν για κατάθεση, στο πλαίσιο της εκτεταμένης αυτής έρευνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019 από την Τζέιμς, όμως ο πρώην πρόεδρος απάντησε στέλνοντας στην εισαγγελέα μια πρόταση 20 σελίδων με προφανή σκοπό να ακυρώσει αυτές τις κλήσεις.

«Οι Τραμπ πρέπει να συμμορφωθούν με τις νόμιμες κλητεύσεις μας για έγγραφα και μαρτυρίες επειδή κανείς σε αυτή τη χώρα δεν μπορεί να επιλέξει αν και πώς εφαρμόζεται ο νόμος σε εκείνον. Δεν θα παρεμποδιστούμε στις προσπάθειές μας να συνεχίσουμε αυτή την έρευνα και να διασφαλίσουμε πως κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων», ανέφερε η εισαγγελέας

Η Λετίσια Τζέιμς έχει την υποψία πως εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, ο Ομιλος Τραμπ υπερεκτίμησε την αξία ορισμένων ιδιοκτησιών του όταν ζητούσε δάνεια από τράπεζες και πως υποεκτίμησε τις ίδιες ιδιοκτησίες ενώπιον των φορολογικών αρχών προκειμένου να πληρώσει λιγότερους φόρους.

Ο Ερικ Τραμπ, ο άλλος γιος του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα και αντιπρόεδρος του ομίλου, κατέθεσε στις υπηρεσίες της Τζέιμς τον Οκτώβριο του 2020.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News