346
Η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Κέϊλι ΜακΕνανι |

Είπε την απαγορευμένη λέξη «γενοκτονία»

Η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Κέϊλι ΜακΕνανι
|

Είπε την απαγορευμένη λέξη «γενοκτονία»

Ηθελημένα ή όχι, γράφτηκε ιστορία στη Ουάσιγκτον καθώς η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Κέϊλι ΜακΕνανι αναφέρθηκε επικριτικά σε βανδαλισμούς στο «Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων». Αυτό, καθόλου δεν θα άρεσε στον επιστήθιο φίλο του Ντόναλντ Τραμπ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που, όπως γνωρίζουμε, και η παραμικρή αναφορά από οποιονδήποτε στη Γενοκτονία των Αρμενίων τον κάνει… τούρμπο!

«Φαίνεται πως υπάρχει μια έλλειψη κατανόησης της ιστορικής γνώσης όταν το Μνημείο που υπάρχει για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά και για κάθε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης και της δουλείας…» είπε η ΜακΕνανι, και συνέχισε να απαριθμεί και άλλα Μνημεία, όπως του Λίνκολν, του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, των Πολωνών Πεσόντων στον Β’ Παγκόσμιο και άλλα πολλά, που όλα υπέστησαν βανδαλισμούς ή και καταστράφηκαν, για να καταλήξει και πάλι στο «έλλειμμα ιστορικής γνώσης».

Πράγματι, το Μνημείο μνήμης «του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων, ανδρών γυναικών και παιδιών που έπεσαν θύματα μιας κτηνώδους γενοκτονίας που προκλήθηκε από την Τουρκική Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1915 έως το 1923, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει σήμερα λιγότεροι από 75.000 αυτόχθονες Αρμένιοι εντός των συνόρων της Τουρκίας», όπως αναφέρει το σχετικό ψήφισμα της αμερικανικής Γερουσίας, κακοποιήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στο Κολοράντο.

Οπως γράφει ο Ααρον Μπλέϊκ στην Washington Post, η νεαρή υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου προφανώς ήθελε να δώσει έμφαση στους βανδαλισμούς μνημείων, ως πράξη λανθασμένης ιστορικής γνώσης, «αλλά μάλλον της ξέφυγε η λέξη “γ”», δηλαδή «γενοκτονία», που γενικά δεν προφέρεται καθόλου στην αμερικανική πρωτεύουσα, για να μη δυσαρεστηθεί η ιερή σύμμαχος, Τουρκία. Κανένας ως τώρα πρόεδρος δεν έχει αγγίξει αυτή την καυτή πατάτα. Ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα που δεσμεύτηκε να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, κυβέρνησε επί 8 χρόνια αλλά δεν εκπλήρωσε την υπόσχεσή του.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι και τα δύο σώματα του Αμερικανικού Κογκρέσου, δηλαδή η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία, έχουν υπερψηφίσει με μεγάλες πλειοψηφίες την αναγνώριση, αλλά όπως όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι, έτσι και τώρα ο Τραμπ, το σπρώχνει πέρα το ζήτημα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρόσφατα ανέφερε ότι «τα ψηφίσματα δεν αντιπροσωπεύουν την αμερικανική πολιτική».

Εντάξει, αυτό το έχουμε εμπεδώσει. Με την καημένη την ΜακΕνανι τι θα κάνουν τώρα;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...