755
Ο Ζόμερ λίγο μετά την απόκρουσή του στο πέναλτι του Εμπαπέ που χάρισε στην Ελβετία μια επική πρόκριση | REUTERS/Justin Setterfield

Είναι το καλύτερο Euro όλων των εποχών;

Sportscaster Sportscaster 29 Ιουνίου 2021, 14:33
Ο Ζόμερ λίγο μετά την απόκρουσή του στο πέναλτι του Εμπαπέ που χάρισε στην Ελβετία μια επική πρόκριση
|REUTERS/Justin Setterfield

Είναι το καλύτερο Euro όλων των εποχών;

Sportscaster Sportscaster 29 Ιουνίου 2021, 14:33

Είναι το Euro με τα περισσότερα γκολ: 118 σε 42 ματς (2,81 ανά παιχνίδι, κατά μέσον όρο) μέχρι στιγμής, κι απομένουν εννέα αγώνες. Αρκετά από αυτά τα γκολ, ήταν το ένα πιο θεαματικό από το άλλο.

Είναι το Euro με τα περισσότερα αυτογκόλ (9), και τα περισσότερα χαμένα πέναλτι.

Είναι το Euro με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες.

Είναι το Euro με τον περισσότερο καθαρό χρόνο ποδοσφαίρου. Αλλά και με τις καλύτερες διαιτησίες, χάρη και στην εφαρμογή του VAR (για πρώτη φορά στη διοργάνωση), που απονέμει δικαιοσύνη χωρίς να καθυστερεί ενοχλητικά το παιχνίδι.

Είναι το Euro των ρεκόρ (κυρίως, του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Λούκα Μόντριτς).

Είναι το Euro των εκπλήξεων. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια, Γαλλία, και η κάτοχος του τροπαίου, Πορτογαλία, αποκλείστηκαν στον πρώτο, κιόλας, γύρο των νοκ-άουτ. Ενώ η Δανία και η Τσεχία, μικρούλες αλλά υπέροχες, προχωρούν – μια από τις δύο θα φτάσει, τουλάχιστον, έως τους ημιτελικούς.

Είναι το Euro της ειρηνικής συνύπαρξης των οπαδών, στα γήπεδα και στις πόλεις που φιλοξενούν τους αγώνες.

Η χθεσινή μέρα (Δευτέρα) ήταν το αποκορύφωμα της ποδοσφαιρικής πανδαισίας που απολαμβάνουμε από την αρχή του τουρνουά. Δύο ματς μας πρόσφεραν 14 γκολ (κι άλλα 9 στη διαδικασία των πέναλτι), δύο παρατάσεις, απίστευτες ανατροπές στα σκορ, και μια έκπληξη πρώτου μεγέθους. Υστερα απ’ όλα αυτά, στον επίσημο λογαριασμό του Euro 2020 στο Twitter οι διοργανωτές ανάρτησαν, εν είδει γκάλοπ, την ερώτηση: «Είναι η πιο συγκλονιστική ημέρα στο διεθνές ποδόσφαιρο που έχετε δει;». Και οι τέσσερις διαθέσιμες απαντήσεις είχαν στο «κουτάκι» την ίδια επιλογή: «ΝΑΙ».

Τα παιχνίδια της Δευτέρας ξεκίνησαν με το πιο αστείο γκολ στην ιστορία του Euro. Ευτυχώς για τους Ισπανούς, τελικά δεν τους κόστισε

Ο πρώην διεθνής άγγλος επιθετικός (και διάσημος τηλεσχολιαστής σήμερα), Γκάρι Λίνεκερ, ήταν κατηγορηματικός στη δική του ανάρτηση στο Twitter: «Αυτή πρέπει να είναι η καλύτερη ημέρα του ποδοσφαίρου που έχω δει ποτέ. Δύο εξωπραγματικά παιχνίδια, σχεδόν καθρέφτης το ένα του άλλου. Απίστευτες σκηνές».

Στο πρώτο ματς η Ισπανία σημείωσε το πιο απίθανο αυτογκόλ στη διοργάνωση. «Δράστης» ο Πέδρι, από απόσταση 44,8 μέτρων! Ηταν το πρώτο αυτογκόλ από παίκτη που βρισκόταν εκτός της μεγάλης περιοχής της ομάδας του. Η συνέχεια ξεπέρασε κάθε φαντασία. Η «Φούριας Ρόχας» σκόραρε τρεις φορές (3-1), ισοφαρίστηκε από τους Κροάτες με δύο γκολ στο τελευταίο τέταρτο της κανονικής διάρκειας του αγώνα, κινδύνευσε να δεχθεί πρώτη γκολ στην παράταση, όμως στον εξτρά χρόνο ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 5-3. Εγινε η πρώτη ομάδα μετά το 1958 που πέτυχε πέντε γκολ σε δύο παιχνίδια τελικής φάσης του Euro.

Στο δεύτερο χθεσινό ματς οι Γάλλοι βρέθηκαν να χάνουν (0-1), γλίτωσαν από ένα δεύτερο τέρμα όταν οι Ελβετοί αστόχησαν σε εκτέλεση πέναλτι, πέτυχαν τρία γκολ 3-1, όμως οι αντίπαλοί τους μείωσαν στο 81′ και ισοφάρισαν στο 90′. Ο Κομάν είχε δοκάρι για τους «Τρικολόρ» (90’+4′), κι έτσι το παιχνίδι πήγε στην παράταση. Εκεί, ο Κιλιάν Εμπαπέ δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί την καλύτερη ευκαιρία της ομάδας του στον έξτρα χρόνο, κι έπειτα είδε τον Ζόμερ να αποκρούει το τελευταίο πέναλτι της ομάδας του, που ο ίδιος εκτέλεσε.

O Εμπαπέ σουτάρει, ο Ζόμερ πετάγεται στην δεξιά γωνία. Η Γαλλία είναι εκτός Euro

Ο νεαρός σούπερ-σταρ πήγε στο Euro 2020 με τη φιλοδοξία να το κατακτήσει, κι έπειτα να κερδίσει τη «Χρυσή Μπάλα», όμως ήταν μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις του τουρνουά. Δεν σκόραρε ούτε ένα από τα επτά γκολ της χώρας του. Αν ο αποκλεισμός της κατόχου του τροπαίου, Πορτογαλίας, από το Βέλγιο ήταν έκπληξη, ο χθεσινός της Γαλλίας ήταν πραγματικό «σοκ». Η Ελβετία προκρίθηκε στους «8» για πρώτη φορά μετά το 1954.

Είναι το καλύτερο Euro όλων των εποχών; Με όλο τον σεβασμό στους «παιχταράδες» και τις «ομαδάρες» του παρελθόντος, ναι. Εμείς οι παλιοί δεν θα ξεχάσουμε, ποτέ, τις συγκινήσεις που μας προσέφεραν κάποιοι αγώνες – ορόσημα αυτής της διοργάνωσης, ή του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Γιουγκοσλαβία – Γαλλία 5-4, Ιταλία – Γερμανία 4-3, Ιταλία – Βραζιλία 3-2, Γαλλία – Βραζιλία 1-1 και πέναλτι), ούτε τις μεγάλες μορφές που θαυμάσαμε στα γήπεδα τις περασμένες δεκαετίες, όμως πρέπει να το παραδεχθούμε: το ποδόσφαιρο που παίζεται σήμερα, είναι το καλύτερο ever. Γρήγορο, χωρίς πολλές διακοπές, ομαδικό, ελκυστικό στο μάτι, με συχνές ανατροπές. Με όλο και περισσότερες «μικρές» ομάδες να είναι ικανές να πληγώσουν τις «μεγάλες».

Η Ελβετία έγινε η έκτη ομάδα που έκλεισε θέση στους προημιτελικούς του Euro 2020. Πλέον, είναι γνωστά και τα τρία από τα τέσσερα ζευγάρια των «8»: Βέλγιο – Ιταλία, Τσεχία – Δανία και Ελβετία – Ισπανία. Απόψε θα μάθουμε και το τελευταίο. Θα είναι οι νικητές των αγώνων Αγγλίας – Γερμανίας και Σουηδίας – Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...