658
Ο Μιχαήλ Πιτσούγκιν περιπλανιόταν επί δύο μήνες στις παγωμένες θάλασσες, μέσα στο φουσκωτό | social media / YouTube

«Είναι σαν θαύμα»: Ρώσος επιβίωσε 66 ημέρες σε φουσκωτή βάρκα

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2024, 11:56
Ο Μιχαήλ Πιτσούγκιν περιπλανιόταν επί δύο μήνες στις παγωμένες θάλασσες, μέσα στο φουσκωτό
|social media / YouTube

«Είναι σαν θαύμα»: Ρώσος επιβίωσε 66 ημέρες σε φουσκωτή βάρκα

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2024, 11:56

Ο Μιχαήλ Πιτσούγκιν, ο αδελφός του και ο 15χρονος ανιψιός του ξεκίνησαν για τη νήσο Σαχαλίνη από την ανατολική περιοχή της Ρωσίας Χαμπαρόβσκ, στις 9 Αυγούστου, με ένα φουσκωτό καταμαράν. Η περιπέτειά τους δεν εξελίχθηκε όπως υπολόγιζαν και πήρε δραματική τροπή, στοιχίζοντας τη ζωή στον αδελφό του και στον έφηβο ανιψιό του.

Ο ίδιος ο Πιτσούγκιν επέζησε, όμως, και επέπλεε επί δύο μήνες στις παγωμένες θάλασσες, μέσα στο φουσκωτό. Ισως επέζησε λόγω της σωματικής του διάπλασης, καθώς ζύγιζε 100 κιλά πριν ξεκινήσει για το παράτολμο ταξίδι, όπως είπε η σύζυγός του στα ρωσικά ΜΜΕ. Οταν τον βρήκαν, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, ζύγιζε μόλις 50 κιλά.

Το σκάφος, γράφει ο Guardian, ανακαλύφθηκε περίπου στις 10 το βράδυ της Δευτέρας καθώς περνούσε δίπλα από ένα αλιευτικό σκάφος στη Θάλασσα του Οχότσκ, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από την αφετηρία του και 66 ημέρες μετά την εκκίνησή του.

Στιγμιότυπο από τη διάσωση του Μιχαήλ Πιτσούγκιν (Russian Emergencies Ministry/Handout via REUTERS)

Ενα βίντεο που δημοσίευσαν οι ρώσοι εισαγγελείς δείχνει έναν γενειοφόρο με σωσίβιο να φωνάζει στους ψαράδες: «Δεν έχω πολλή δύναμη». Τελικά, κατάφερε να πιάσει ένα σκοινί που του πέταξαν.

Ο επιζών κατονομάστηκε από το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Τα πτώματα του αδερφού του Σεργκέι, 49 ετών, και του ανιψιού του Ιλια, 15 ετών, βρίσκονταν ακόμα στο σκάφος.

Οι διασώστες είχαν πραγματοποιήσει έρευνα με ελικόπτερο και αεροπλάνο για τους τρεις αγνοούμενους, λίγες μέρες μετά την εξαφάνισή τους, υποπτευόμενοι ότι το σκάφος είχε παρασυρθεί από τα ισχυρά ρεύματα προς τη χερσόνησο της Καμτσάτκα.

Η σύζυγος του Πιτσούγκιν, Γιεκατερίνα, είπε στο RIA Novosti: «Είναι ένα είδος θαύματος». Είπε ότι οι άνδρες είχαν πάρει μαζί τους φαγητό και νερό για δύο εβδομάδες.

Είπε ότι τα κιλά και ο σωματότυπος του συζύγου της θα μπορούσαν να τον είχε σώσει, καθώς «ζύγιζε περίπου 100 κιλά». Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε ότι είχε χάσει 50 κιλά τους τελευταίους δύο μήνες.

Το ψαροκάικο έφερε τον Πιτσούγκιν στην πόλη Μαγκαντάν, όπου οι αρχές τον έβγαλαν στη στεριά με φορείο, ενώ ο ίδιος είχε τις αισθήσεις του. Η κατάστασή του είναι «σταθερή», δήλωσε στο RIA Novosti ο επικεφαλής γιατρός του περιφερειακού νοσοκομείου, Γιούρι Λέντνιεφ, λέγοντας ότι είναι υποφέρει από υποθερμία.

Το ψαροκάικο μετέφερε επίσης τις σορούς και το φουσκωτό σκάφος, τα οποία εξετάζονται από τους ανακριτές.

Η αστυνομία μεταφορών έχει ξεκινήσει έρευνα για πιθανές παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας, πιστεύοντας ότι ο Πιτσούγκιν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες και να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης έως και επτά ετών.

Το κανάλι Baza στο Telegram, το οποίο πιστεύεται ότι έχει στενούς δεσμούς με τις αρχές επιβολής του νόμου, επικαλέστηκε πηγές που είπαν ότι οι τρεις άντρες είχαν μαζί τους περίπου 20 λίτρα νερό, ενώ για κάποιο διάστημα μάζευαν νερό της βροχής και έτρωγαν αποξηραμένα νουντλς και μπιζέλια.

Το κανάλι ανέφερε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι ο Πιτσούγκιν είπε στους ψαράδες ότι ο ανιψιός του πέθανε στις αρχές Σεπτεμβρίου και μετά τα δύο αδέρφια πέρασαν περίπου τρεις εβδομάδες μαζί στο σκάφος.

Στο μέσον ο επιζήσας Μιχαήλ Πιτσούγκιν, αριστερά ο αδελφός του, Σεργκέι, και δεξιά ο 15χρονος ανιψιός του, Ιλια (social media)

Αρχισαν να εμφανίζουν πληγές από την ακινησία και ο αδελφός του προσπάθησε να πλυθεί, όμως, έπεσε στο παγωμένο νερό. Ο Πιτσούγκιν τον ανέσυρε αλλά πέθανε αμέσως μετά, ανέφερε το Baza.

Στη συνέχεια, ο Πιτσούγκιν έδεσε τις σορούς του αδελφού και του ανιψιού του στη βάρκα για να μην πέσουν στη θάλασσα. Κρέμασε τα σωσίβιά τους στο πλάι της βάρκας σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή.

Τα αδέλφια ήταν από το Ουλάν-Ουντέ της νότιας Σιβηρίας, αλλά ο Μιχαήλ Πιτσούγκιν εργαζόταν στη Σαχαλίνη ως οδηγός.

Είχε προσκαλέσει τον αδελφό και τον ανιψιό του να τον επισκεφθούν και σχεδίασαν ένα θαλάσσιο ταξίδι για να δουν φάλαινες, ανέφερε η εφημερίδα Komsomolskaya Pravda, επικαλούμενη δηλώσεις συγγενών της οικογένειας.

Ενας εμπειρογνώμονας που ρωτήθηκε από το RIA Novosti υπενθύμισε ότι το 1960, τέσσερις σοβιετικοί στρατιώτες επέζησαν επί 49 ημέρες σε ένα μικρό σκάφος στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο εντοπίστηκε τελικά από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Keersarge.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...