1162
Ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει πίσω από τη μάσκα με τη σημαία της Ουαλίας | Matthew Horwood/Pool via REUTERS

Είναι όντως ταπί ο Μπόρις Τζόνσον;

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 12:35
Ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να κρύψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει πίσω από τη μάσκα με τη σημαία της Ουαλίας
|Matthew Horwood/Pool via REUTERS

Είναι όντως ταπί ο Μπόρις Τζόνσον;

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 12:35

Το αναπάντεχο πλήγμα στο γόητρο του βρετανού πρωθυπουργού το κατάφερε ένας εκ των πιστών συμβούλων του, μιλώντας στους Sunday Times και, κάπως έτσι, οι δημοσιογράφοι της έγκριτης λονδρέζικης εφημερίδας αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα οικονομικά του επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, για να ανακαλύψουν ότι «έμεινε στην ψάθα και ταλανίζεται διαρκώς από οικονομικά προβλήματα που τον εκθέτουν σε κάθε είδους πιέσεις», αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Λουίτζι Ιπόλιτο, απεσταλμένος της Corriere della Sera στον Λονδίνο. 

Στον πυρήνα της υπόθεσης βρίσκεται το σχεδόν σκάνδαλο της ανακαίνισης του διαμερίσματος στο νούμερο 11 της Ντάουνινγκ Στριτ, όπου κατοικεί ο βρετανός πρωθυπουργός, μαζί με τη σύντροφό του Κάρι Σίμοντς. 

Πολλά γράφτηκαν, και με ισχυρές δόσεις ειρωνείας, για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας που επιθυμούσε διακαώς η 33χρονη Σίμοντς. Εκείνη επέλεξε τα πανάκριβα έπιπλα μιας σχεδιάστριας που είναι της μόδας στη Βρετανία για να αντικαταστήσει την άκομψη επίπλωση που άφησε πίσω της η Τερέζα Μέι. Λόγω του ακριβού και υπερβολικού, στα όρια του μπαρόκ, γούστου της, η σύντροφος του πρωθυπουργού της Βρετανίας «κέρδισε» την προσωνυμία «Κάρι Αντουανέτα». 

Κάποια στιγμή αποκαλύφθηκε ότι ο Μπόρις Τζόνσον κλήθηκε να βάλει από την τσέπη του εξτρά 58.000 στερλίνες για την ανακαίνιση της κατοικίας του, ενώ λαμβάνει ήδη, ως πρωθυπουργός, 30.000 στερλίνες τον χρόνο για αυτόν τον σκοπό. 

Αρχικά το κόστος κάλυψε το πρωθυπουργικό γραφείο και στη συνέχεια το Συντηρητικό Κόμμα επέστρεψε τις εξτρά 58.000 στερλίνες, ενώ την ίδια ώρα ένας επιφανής χορηγός του κόμματος προσέφερε στο κόμμα το ίδιο ποσό. Πηγές στους Τόρις υποστηρίζουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον πήρε δάνειο ως ιδιώτης για να επιστρέψει στο κόμμα του τα χρήματα που του προσέφερε, ωστόσο το πρωθυπουργικό γραφείο ούτε επιβεβαιώνει ούτε αρνείται τον ισχυρισμό. Πάντως, εάν έχει όντως δανειστεί χρήματα ο Τζόνσον, θα έπρεπε να το είχε δηλώσει και κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν έχει συμβεί.      

Οι Times υπογραμμίζουν στο δημοσίευμά τους ότι εξακολουθούν να κυκλοφορούν φήμες πως η ανακαίνιση κόστισε συνολικά 200.000 στερλίνες, ισχυρισμό τον οποίο απέρριψε ξερά η Ντάουνινγκ Στριτ. Αλλά κάποιοι αναφέρουν ότι ένας τρίτος χορηγός του κόμματος ανέλαβε να καλύψει απευθείας μέρος (ένα δεύτερο τιμολόγιο) των αυξημένων εξόδων. Επί αυτού του ισχυρισμού το πρωθυπουργικό γραφείο απλώς αρνήθηκε να τοποθετηθεί. Τώρα η υπόθεση ερευνάται από την Εκλογική Επιτροπή της Βρετανίας.

Σίγουρα ο ισχυρισμός ότι ο βρετανός πρωθυπουργός είναι στην ψάθα ακούγεται περίεργος, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι για τις υπηρεσίες που προσφέρει στην Γηραιά Αλβιόνα λαμβάνει αποζημίωση 157.000 στερλίνες σε ετήσια βάση.

Πριν, ωστόσο, αναλάβει την πρωθυπουργία της πατρίδας του –επισημαίνει ο ιταλός δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ του– ο 56χρονος πολιτικός κέρδιζε τουλάχιστον 500.000 στερλίνες τον χρόνο, αρθρογραφώντας στην Telegraph, δίνοντας διαλέξεις και γράφοντας βιβλία.    

Τώρα, ο Τζόνσον καθαρά στην τσέπη του βάζει 95.000 στερλίνες. Από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, τον Ιούλιο του 2019, έως σήμερα, έχει λάβει επίσης 25.000 στερλίνες από τα δικαιώματα των βιβλίων του και 28.000 στερλίνες υπό μορφή δωρεών.   

Ωστόσο η πρωθυπουργία στη Βρετανία συνεπάγεται πλήθος εξόδων. Παρότι ο εκάστοτε βρετανός πρωθυπουργός και η οικογένειά του ζουν δίχως να καταβάλλουν ενοίκιο στο νούμερο 11 της Ντάουνινγκ Στριτ, καλούνται να καλύπτουν τα έξοδα για θέρμανση, ηλεκτρικό και εργασίες συντήρησης, περίπου 7.000 στερλίνες τον χρόνο. Επιπρόσθετα επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη (1.655 στερλίνες τον χρόνο) ενώ ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να πληρώνει και για όλα όσα πίνουν και τρώνε – ο ίδιος και η σύντροφός του και ο γιος τους, και όλοι οι καλεσμένοι τους– ακόμη και όταν τα φαγητά και τα ποτά προέρχονται από τις κουζίνες της πρωθυπουργικής κατοικίας. 

Ο βρετανός πρωθυπουργός φέρεται να έχει δηλώσει ο ίδιος προσωπικά σε φίλους του πως χρειάζεται περίπου 300.000 στερλίνες τον χρόνο, δηλαδή δύο φορές την αποζημίωσή του, ούτως ώστε να καλύπτει άνετα όλα τα έξοδά του. 

Πλήγμα στα οικονομικά του Τζόνσον αποτέλεσε σίγουρα και το πανάκριβο διαζύγιό του από τη δεύτερη σύζυγό του Μαρίνα Γουίλερ, την οποία εγκατέλειψε έπειτα από 25 χρόνια έγγαμου βίου, για να πέσει στην αγκαλιά της Κάρι Σίμοντς

Καλείται επίσης να καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών των πολλών παιδιών του, καθώς απέκτησε τέσσερα με την Γουίλερ, ένα με μία από τις πολλές ερωμένες του και ένα με την νυν σύντροφό του. Τέλος, έχει ένα δάνειο να ξεπληρώσει, ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου στερλινών, το οποίο έλαβε για να αγοράσει, από κοινού με την Σίμοντς, ένα ακίνητο στο Νότιο Λονδίνο, ενώ με δικά του λεφτά πρέπει να συντηρεί την εξοχική κατοικία του στο Οξφορντσιρ.

Αναμφίβολα τα έξοδα είναι πολλά και μάλλον για αυτόν τον λόγο ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να ζήτησε από τους γενναιόδωρους χορηγούς του κόμματός του, όχι μόνον να τον συνδράμουν οικονομικά για την ανακαίνιση της κατοικίας του, αλλά  να πληρώσουν και για την νταντά του μικρότερου γιου του Γουίλφρεντ, ο οποίος μόλις συμπλήρωσε έναν χρόνο ζωής καθώς και για τον προσωπικό του γυμναστή.  

«Δεν με πειράζει να πληρώνω για προεκλογικά φυλλάδια, όμως αγανακτώ όταν μου ζητούν να πληρώνω, προκειμένου, στην κυριολεξία, να καθαρίζει κάποιος τα οπίσθια του μωρού του πρωθυπουργού», ανέφερε σχετικά ένας χορηγός των Τόρις, κρατώντας την ανωνυμία του. 

Όμως το πρόβλημα δεν σχετίζεται μόνον με τη διαφάνεια, όσον αφορά τα οικονομικά του Μπόρις Τζόνσον, αλλά και με το γεγονός πως ένας πρωθυπουργός που αντιμετωπίζει σημαντικές και πολλές οικονομικές δυσκολίες καθίσταται σχεδόν αυτομάτως ευάλωτος σε κάθε είδους πιέσεις, πέρα από το ότι αποσπάται από τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα. 

Οι τελευταίες αποκαλύψεις που κυριάρχησαν στα βρετανικά ΜΜΕ την προηγούμενη εβδομάδα κινητοποίησαν τους Εργατικούς, οι οποίοι κάνουν λόγο, πλέον, για σκάνδαλο και διαφθορά. Πολλοί αναλυτές στη χώρα υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς θεωρούν δεδομένο ότι ο ηγέτης τους είναι κάθε άλλο παρά άμεμπτος.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ότι ο κόσμος δεν αδιαφορεί, καθώς οι Συντηρητικοί προηγούνται, πλέον, με μικρή διαφορά από τους Εργατικούς, ενώ μέχρι πρόσφατα διατηρούσαν ένα σημαντικό προβάδισμα. Και όλα ελάχιστα πριν από τις τοπικές εκλογές της 6ης Μαΐου. Θεωρείται δεδομένο πως εάν οι καταγγελίες κατά του Μπόρις Τζόνσον πλήξουν τα ποσοστά των Συντηρητικών, ο βρετανός πρωθυπουργός θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. 

Πάντως, όσον αφορά τη σχέση του με το χρήμα, οι Times αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τους φίλους του, σπάνια ξοδεύει για τον εαυτό του, ενώ είναι ιδιαίτερα απρόσεκτος στη διαχείριση των οικονομικών του υποθέσεων. «Συμπεριφερόταν συχνά ως κάποιος που θα ξεχνούσε να πληρώσει τον λογαριασμό στο τέλος ενός γεύματος ή θα άφηνε πολλά χρήματα πάνω στο τραπέζι και μετά θα ξεχνούσε να πάρει τα ρέστα», εξήγησε ένας πρώην βοηθός του. 

Μια φορά φιλοδώρησε μία κομμώτρια με ευρώ, αντί στερλίνες, προκαλώντας την έντονη δυσφορία της. Μοναδική πολυτέλεια που επιτρέπει στον εαυτό του είναι ανά τακτά χρονικά διάστημα ένα ζευγάρι παπούτσια μάρκας Church’s, τα οποία κοστίζουν έως και 750 στερλίνες το ζευγάρι. Ωστόσο, αυτά που φορούσε πολλές φορές ήταν γεμάτα τρύπες, επειδή –υποστηρίζουν οι φίλοι του– τα χρησιμοποιούσε για να φρενάρει, όταν συνήθιζε να περιφέρεται στους δρόμους και τις λεωφόρους της βρετανικής πρωτεύουσας με το ποδήλατό του. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...