368
Μάσκες, προσωπίδες και αποστάσεις στις κερκίδες σταδίου για αυτούς τους υποψήφιους φοιτητές στο Μεξικό | REUTERS/Edgard Garrido

Είναι οι κανόνες για κοινωνική αποστασιοποίηση λανθασμένοι;

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2020, 12:41
Μάσκες, προσωπίδες και αποστάσεις στις κερκίδες σταδίου για αυτούς τους υποψήφιους φοιτητές στο Μεξικό
|REUTERS/Edgard Garrido

Είναι οι κανόνες για κοινωνική αποστασιοποίηση λανθασμένοι;

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2020, 12:41

Μας το λένε οι κανόνες, οι πινακίδες και τα αυτοκόλλητα στο δάπεδο των καταστημάτων: τηρείτε αποστάσεις ασφαλείας από τους άλλους. Είναι όμως αυτό βάσιμη μέθοδος για να περιοριστεί η διάδοση του κορονοϊού;

Βρετανοί επιστήμονες από την Οξφόρδη και άλλα πανεπιστήμια, σε δημοσίευσή τους στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal θεωρούν ότι κανόνες, όπως αυτοί για τα 1-2 μέτρα, είναι απλουστευτικοί γιατί βασίζονται σε παρωχημένα στοιχεία για τη μετάδοση μιας ασθένειας.

Οι κανόνες αποστασιοποίησης θα πρέπει αντίθετα να αλλάζουν ανάλογα με το αν είμαστε σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο και το είδος της δραστηριότητας που διεξάγεται εκεί. Σημαντικός είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εξαερισμός στον χώρο και το αν οι παριστάμενοι φορούν μάσκες.

Οι επιστήμονες στην έρευνα δεν προσδιορίζουν τι συνιστά «σύντομη» και τι «παρατεταμένη» έκθεση στον ιό. Πάντως τα πρωτόκολλα κάνουν λόγο για διαστήματα μικρότερα ή μεγαλύτερα από 15 λεπτά αντίστοιχα.

Γενικά, οι χώροι με κακό εξαερισμό και πολύ κόσμο μπορεί να είναι υψηλότερου κινδύνου από ανοιχτούς χώρους με λίγο μεν κόσμο που φωνάζει ή τραγουδά, αλλά με καλή κυκλοφορία αέρα. Οπου ο κίνδυνος είναι μεγάλος, συνιστάται η τήρηση μεγάλων αποστάσεων (2 μέτρα και πάνω) και, όσο γίνεται, σύντομη παραμονή.

Μια άλλη -όχι και τόσο ωραία- λύση είναι αυτοί οι πλαστικοί κώδωνες σε κλαμπ στο Τόκιο | REUTERS/Issei Kato

Αυτά τα πορίσματα, όπως σημειώνουν οι Times, ανοίγουν τον δρόμο σε αναθεώρηση των κανόνων για ανοιχτούς χώρους, όπως τα υπαίθρια σινεμά όπου οι θεατές παρακολουθούν σιωπηλοί, άρα δεν εκπέμπουν πιθανόν μολυσμένα με τον ιό σταγονίδια σάλιου, ή οι συναυλίες, όπου το κοινό συνωστίζεται και τραγουδά. Αλλο επίπεδο ασφαλείας θα απαιτείται σε χώρους εργασίας όπου οι υπάλληλοι μιλούν δυνατά διασπείροντας σταγονίδια, όπως είναι τα τηλεφωνικά κέντρα, και άλλο σε περισσότερο ήσυχα γραφεία.

Οι κανόνες που λαμβάνουν υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες θα προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια σε χώρους υψηλού κινδύνου μόλυνσης και περισσότερη ευελιξία σε χώρους χαμηλού κινδύνου, λένε ακόμη. Έτσι θα είναι και ομαλότερη η επιστροφή στην κανονικότητα στην οικονομία και την κοινωνική ζωή, προσθέτουν.

Και φυσικά, καταλήγουν οι επιστήμονες, δίπλα στους κανόνες υπάρχουν και οι άλλες γνωστές στρατηγικές για τη μείωση της διάδοσης του ιού, όπως το πλύσιμο των χεριών, ο καθαρισμός των επιφανειών και η απομόνωση ατόμων που έχουν επηρεαστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...