Πρόκειται για μια εκτενή έρευνα έκτασης 20.000 λέξεων στην οποία οι New York Times αφιέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος του πρωτοσέλιδού τους και την Πρωτομαγιά και την επομένη, καθώς και αρκετές από τις υπόλοιπες σελίδες των εν λόγω φύλλων τους.
Ομως η ιδιαίτερα προσεγμένη έρευνα που υπογράφει ο Νίκολας Κονφεσόρε δεν αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε την ατέρμονη πανδημία του κορονοϊού, ούτε την ταραχώδη προεδρία του Τζο Μπάιντεν ή την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο προσκήνιο. Η έρευνά του είναι αφιερωμένη στον Τάκερ Κάρλσον του Fox News που παρουσιάζει «την πιο ρατσιστική εκπομπή στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης αλλά και την πιο επιτυχημένη», σύμφωνα με τον αμερικανό δημοσιογράφο.
Σε ανταπόκρισή του από τις ΗΠΑ ο Μάσιμο Γκάτζι της Corriere della Sera αναφέρει πως ο 52χρονος άνκορμαν περιγράφεται ευρέως ως «κινητήρια δύναμη όσον αφορά την εξέλιξη της κουλτούρας της αμερικανικής Δεξιάς» η οποία εκτείνεται «από τον συντηρητισμό του Ρόναλντ Ρίγκαν έως τον εθνοκυριαρχικό και νατιβιστικό λαϊκισμό του Ντόναλντ Τραμπ».
Στο πλαίσιο της έρευνάς του ο Νίκολας Κονφεσόρε εστίασε την προσοχή του σε πλήθος ζητημάτων, από την τεράστια επιρροή που ασκεί στο Fox News ο Κάρλσον (επικρίνοντας ακόμη και συναδέλφους του με τις ευλογίες του Λάκλαν Μέρντοκ, κληρονόμου της μιντιακής αυτοκρατορίας του Ρούπερτ Μέρντοκ, και αναγκάζοντας κάποιους να παραιτηθούν) έως την επικοινωνιακή του στρατηγική η οποία έγκειται στο να υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά δίχως να τον εξυμνεί άμεσα ή να διστάζει να τον επικρίνει: «προτιμά να ασπάζεται τη ρητορική του, φέροντας στα άκρα τον λαϊκισμό του, συντηρώντας τον φόβο του να καταστούν οι λευκοί μειονότητα σε μια Αμερική που κατακλύζεται από μετανάστες», εξηγεί ο ιταλός δημοσιογράφος.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής του που μεταδίδεται πέντε φορές την εβδομάδα στις οχτώ το βράδυ, ο Κάρλσον εντείνει τους φόβους πολλών Αμερικανών, «μεταμορφώνοντας κάθε ξενόφερτο σε υπαρξιακό εφιάλτη», διαδίδει πάσης φύσεως θεωρίες συνωμοσίας και «τίποτα δεν τον σταματάει», καθώς καταφέρνει να αναδεικνύει απόψεις που φαίνονται παντελώς αβάσιμες ακόμη και στους πιο φανατικούς οπαδούς του υπό τη μορφή ερωτήματος.
Θεμέλια για πολιτική καριέρα
Πριν από τους New York Times την ικανότητά του, όχι μόνον να σαγηνεύει τις μάζες αλλά και να θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία κινημάτων και να αναδεικνύεται ο ίδιος ως εν δυνάμει πολιτικός ηγέτης, την αναγνώρισε ο Λόρενς Ρόζενταλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών για τη Δεξιά στην Αμερική του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Corriere τον Οκτώβριο του 2020, δέκα ημέρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, είχε εκφράσει την ανησυχία του όχι τόσο για μια ενδεχόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο προσκήνιο αλλά για την πιθανότητα έως το 2024 να έχει αναδειχθεί μια νέα ηγετική προσωπικότητα στους κόλπους της αμερικανικής Δεξιάς που θα είναι πολύ πιο ικανή αλλά και ακραία στις απόψεις της σε σχέση με τον Τραμπ. Τότε ο αμερικανός επιστήμονας είχε αναφερθεί ειδικά στον Τάκερ Κάρλσον.
Ο Κάρλσον συνέχισε να σαγηνεύει τους φανατικούς και σκληροπυρηνικούς οπαδούς του, αναδεικνύοντας, την ώρα μάλιστα με την υψηλότερη τηλεθέαση, τις θεωρίες συνωμοσίας των QAnon ή τις όποιες θέσεις περιθωριακών ακραίων ομάδων. Από την ανάλυση των New York Times διαπιστώνεται πως τουλάχιστον 400 εκπομπές του εστιάζονταν στην θεωρία συνωμοσίας της αποκαλούμενης «μεγάλης αντικατάστασης» (great replacement) σύμφωνα με την οποία επιδιώκεται να καταστούν πλειονότητα στις ΗΠΑ οι Αφροαμερικανοί και οι Λατίνοι.
Ο ίδιος αρνείται ότι είναι ρατσιστής, αν και παραδέχεται πως πολλές από τις απόψεις του ενδέχεται να φαίνονται αμφιλεγόμενες και δύνανται να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις. Δεν δίστασε, για παράδειγμα, να καταδικάσει το κίνημα Black Lives Matter αλλά και να υποστηρίξει τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, φτάνοντας στο σημείο να κάνει λόγο για ενέργεια που ενορχηστρώθηκε από το FBI.
Ούτε λέξη εναντίον του Πούτιν
Οσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κάρλσον δεν έχει πει το παραμικρό εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ επέκρινε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από το ΝΑΤΟ στο Κίεβο. Μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταστεί ο αγαπημένος φιλοξενούμενος της ρωσικής τηλεόρασης η οποία (τελώντας υπό τον αυστηρό έλεγχο του Κρεμλίνου) μεταδίδει συχνά αποσπάσματα των εκπομπών του.
Σχετικά με τον αντίκτυπο της έρευνας των New York Times στην εικόνα του, οι συνεργάτες του υποστηρίζουν πως θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς του με τους εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς του. Αρχικά ο Τάκερ Κάρλσον ανέφερε περιφρονητικά πως δεν επρόκειτο να την διαβάσει, όμως στη συνέχεια φωτογραφήθηκε χαμογελαστός να επιδεικνύει ένα από πρωτοσέλιδα που του αφιέρωσε η πιο σημαντική εφημερίδα των ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News