Η αγάπη του βασιλιά Καρόλου Γ’ της Αγγλίας για την Ορθοδοξία είναι παλιά και γνωστή. Εχει επισκεφθεί ουκ ολίγες φορές το Αγιον Ορος και έχει αναπτύξει πολύ στενούς δεσμούς με την Εκκλησία της Ελλάδας. Τώρα, μια παλιά επιστολή του αποκαλύπτει ότι ο θαυμασμός του για το Ορθόδοξο δόγμα είναι ακόμη βαθύτερος, καθώς σε αυτήν αποκαλεί τους Ορθοδόξους ως «τους μόνους χριστιανούς που δεν είναι διεφθαρμένοι από την απεχθή πολιτική ορθότητα».
Σε ιδιωτική αλληλογραφία από το 1998, ο τότε πρίγκιπας της Ουαλίας παραδέχτηκε ότι καθώς μεγάλωνε, ένιωθε όλο και πιο κοντά στις «διαχρονικές παραδόσεις» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γράφει η Telegraph.
Γράφοντας στον φίλο του Ντάντλεϊ Πόπλακ, τον εκλιπόντα σχεδιαστή εσωτερικών χώρων που συνεργάστηκε στενά με τη βασιλική οικογένεια, ο Κάρολος έγραφε: «Προσωπικά, όσο μεγαλώνω, τόσο περισσότερο με ελκύουν οι μεγάλες, διαχρονικές παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας».
Ολο αυτό δεν είναι και τόσο παράξενο, καθώς ο Κάρολος εν μέρει έχει ελληνοχριστιανική καταγωγή. Ο πατέρας του, Φίλιππος, βαφτίστηκε Ορθόδοξος, αν και αργότερα ασπάστηκε τον Αγγλικανισμό προκειμένου να παντρευτεί την πριγκίπισσα Ελισάβετ, τη μελλοντική βασίλισσα. Για να μνημονεύσει την πατρική κληρονομιά του, ο σημερινός μονάρχης έβαλε μια χορωδία να ψάλει τον Ψαλμό 71 στα ελληνικά κατά τη στέψη του τον περασμένο Μάιο.
Με τη στέψη αυτή, όμως, ο Κάρολος, εκτός από βασιλιάς, έγινε και ανώτατος ηγέτης της Αγγλικανικής Εκκλησίας, μια παράδοση που ξεκίνησε ο πρόγονός του, Ερρίκος Η’, όταν αποφάσισε να τα σπάσει με το Βατικανό. Αφορμή για τη διάσπαση –η οποία ήταν περισσότερο πολιτική, παρά θρησκευτική, στην ουσία της– αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν του έδιναν διαζύγιο από την ισπανίδα πριγκίπισσα Αικατερίνη της Αραγονίας. Στην πραγματικότητα, ήθελε να απαλλαγεί από τον ρωμαιοκαθολικό άξονα Βατικανού, Ισπανίας και Γαλλίας, ώστε να δημιουργήσει τον δικό του πανίσχυρο πόλο εξουσίας. Εν πολλοίς τα κατάφερε.
Εκτοτε οι βρετανοί μονάρχες, ανεξάρτητα από τα προσωπικά πιστεύω τους, επιτελούσαν και τον ρόλο του πνευματικού ηγέτη της εκκλησίας τους. Μετά την εποχή της Ελισάβετ Α’, όταν η θρησκεία αποτέλεσε αφορμή για σκληρές διώξεις αντιφρονούντων, σπάνια οι βασιλείς επέδειξαν θρησκευτικό ζήλο, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή. Αν και λέγεται ότι η μητέρα του Καρόλου ήταν πολύ πιστή, ή καλύτερα θεοσεβούμενη, και η ίδια επιτελούσε το έργο της χωρίς να προβαίνει σε ιδιαίτερα ένθερμες δημόσιες δηλώσεις πίστης.
Ο Κάρολος είναι μια διαφορετική ιστορία. Είναι πολύ πιστός και δεν το κρύβει, αν και η πίστη του αυτή δεν τον οδηγεί στην Εκκλησία της οποίας ηγείται, αλλά στις μονές και τους πνευματικούς ταγούς της Ορθοδοξίας. Οταν διαγνώστηκε με καρκίνο, στις αρχές του έτους, αναζήτησε υποστήριξη και πνευματικές συμβουλές από τον Ορθόδοξο μοναχό Εφραίμ.
Στο σπίτι του, στο Χάιγκροουβ, υπάρχει ένα ολόκληρο τμήμα το οποίο κοσμούν πολύτιμες βυζαντινές εικόνες, πολλές από τις οποίες λέγεται ότι προέρχονται από το Αγιον Ορος.
Η επιστολή του Καρόλου στον Πόλακ, γράφει η Telegraph, αποκαλύφθηκε πρόσφατα, σε μια δύσκολη στιγμή για την Εκκλησία της Αγγλίας, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι διαβρώθηκε από την πολιτική ορθότητα και δεν υπερασπίστηκε τις χριστιανικές αξίες τα τελευταία 20 χρόνια.
Η Εκκλησία έχει δεχθεί κριτική για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει υπέρ της ποικιλομορφίας, της ισότητας και της συμπερίληψης και, πέρυσι, αντιμετώπισε έλεγχο για την ίδρυση ενός ταμείου 100 εκατομμυρίων λιρών για «αντιμετώπιση παλαιότερων αδικιών που διαπράχθηκαν την περίοδο της δουλείας», εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Το 2019, ο Γκάβιν Ασεντεν, πρώην προσωπικός ιερέας της Ελισάβετ, κατηγόρησε την Εκκλησία ότι «κατάπιε αμάσητη την πολιτική ορθότητα», και ανακοίνωσε ότι προσηλυτιζόταν στον ρωμαιοκαθολικισμό.
Ο Κάρολος, πέρα από την προτίμησή του στην Ορθοδοξία, διατηρούσε πάντα ανοιχτό πνεύμα προς όλες τις θρησκείες, από το Ισλάμ μέχρι τον Βουδισμό, και έχει εργαστεί για να φέρει κοντά τους ηγέτες διαφορετικών θρησκειών.
Αφού ανέβηκε στον θρόνο τον Σεπτέμβριο του 2022, δεσμεύτηκε να προστατεύσει τις πολλαπλές θρησκείες στη Βρετανία «όχι λιγότερο επιμελώς» από τον χριστιανισμό, επιτελώντας τον ρόλο του ως επικεφαλής της Εκκλησίας.
Η δακτυλογραφημένη επιστολή του Καρόλου, που έχει το οικόσημο του πρίγκιπα της Ουαλίας στην κορυφή, γράφτηκε στις 24 Αυγούστου 1998, όταν διέμενε στο Κάστρο Μπαλμόραλ, και έφερε την ένδειξη «Προσωπικό και Εμπιστευτικό».
Στην ίδια επιστολή, ο Κάρολος επέκρινε τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και τα τρόφιμα-«Φρανκενστάιν». Εγραψε ότι η χρήση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών τού προκαλούσε «απίστευτη δυσθυμία και απόγνωση».
Εκείνη τη χρονιά είχε εκθέσει και δημόσια την αντίθεσή του στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, λέγοντας ότι «η ανθρωπότητα μπαίνει σε πεδία που ανήκουν στον Θεό και μόνο στον Θεό».
Ο Πόπλακ πέθανε το 2005 και η επιστολή ήταν μια από τις πολλές που είχε στην κατοχή του και βγήκαν σε δημοπρασία στην Κορνουάλη.
Οι έξι επιστολές που του είχε στείλει ο Κάρολος πουλήθηκαν για περισσότερα από 2.000 ευρώ.
Εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών που ανέλαβε την πώληση είπε: «Είναι μια ειλικρινής και ενδιαφέρουσα επιστολή στην οποία ο Κάρολος εκφράζει την απόγνωσή του για την προοπτική των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και το ενδιαφέρον του για τις παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
»Η βασιλική οικογένεια δεν πρέπει να κάνει πολιτικές δηλώσεις δημόσια, αλλά αυτές οι παρατηρήσεις έγιναν σε ιδιωτική αλληλογραφία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News