493
Αραιή η κίνηση στις διεθνείς αφίξεις του αεροδρομίου Χίθροου στο Λονδίνο | REUTERS/Henry Nicholls

«Είναι νωρίς να κλείσουμε από τώρα διακοπές», προειδοποιεί βρετανός υπουργός

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 19:11
Αραιή η κίνηση στις διεθνείς αφίξεις του αεροδρομίου Χίθροου στο Λονδίνο
|REUTERS/Henry Nicholls

«Είναι νωρίς να κλείσουμε από τώρα διακοπές», προειδοποιεί βρετανός υπουργός

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 19:11

Οι Βρετανοί δεν θα πρέπει να κάνουν κρατήσεις για διακοπές στο εσωτερικό ή το εξωτερικό μέχρι να γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία για την επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού κατά της Covid-19 στη χώρα, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

«Εως ότου γίνει γνωστό πότε θα βγούμε από το lockdown, το οποίο δεν μπορούμε να ξέρουμε, έως ότου έχουμε περισσότερα στοιχεία, περισσότερες πληροφορίες για τα εμβόλια, παρακαλώ να μην προχωρήσετε και να μην κάνετε κράτηση για διακοπές. Σε αυτό το στάδιο, είναι όντως παράνομο να πας και να κάνεις διακοπές, είτε πρόκειται για εδώ είτε για το εξωτερικό», δήλωσε ο υπουργός στο BBC Radio.

Σύμφωνα με τους τελευταίους συνοριακούς περιορισμούς, οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Βρετανία από χώρες στις οποίες εξαπλώνονται παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, θα οφείλουν να πληρώσουν για την παραμονή τους σε καραντίνα σε ξενοδοχεία για 10 ημέρες . Οποιος παραβεί τους κανονισμούς θα αντιμετωπίσει βαρύ πρόστιμο ή 10ετή ποινή κάθειρξης.

Ο Σαπς δήλωσε επίσης ότι από 16.000 ως 20.000 άνθρωποι φτάνουν καθημερινά στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που κάνουν μεταφορές.

Μετά την ισχύ από τη Δευτέρα της υποχρέωσης για τήρηση καραντίνας σε ξενοδοχείο, ο υπουργός δήλωσε ότι αναμένει μείωση στις αφίξεις από χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Βραζιλία, όπου έχουν εντοπιστεί παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού.

Κατά τον βρετανό υπουργό στο μέλλον θα υπάρχει ένα διεθνές σύστημα για να πιστοποιούν οι χώρες αν οι επισκέπτες τους από το εξωτερικό έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Πάντως, αν και ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν εξετάζει την πιθανότητα έκδοσης εγχώριων «διαβατηρίων εμβολιασμού» για είσοδο σε καταστήματα και άλλους χώρους, αποκάλυψε ότι το Λονδίνο βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας και με αλλαγές χώρες για τον βέλτιστο τρόπο καθορισμού ενός διεθνούς συστήματος πιστοποίησης εμβολιασμού.

Η Βρετανία έχει χορηγήσει την πρώτη δόση εμβολίων κατά της COVID-19 σε 12,6 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι χρειάζεται να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες για το αποτέλεσμα που έχει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του νέου κορονοϊού ή των νέων παραλλαγμένων στελεχών του προτού άρει το lockdown.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται  να ανακοινώσει στις 22 Φεβρουαρίου ένα σχέδιο για την χαλάρωση του lockdown. «Δεν ξέρουμε ακόμα αν αυτός ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει πληροφορίες για ζητήματα όπως οι διακοπές», σημείωσε ο Σαπς, λέγοντας ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί και η πρόοδος των εμβολιασμών εκτός Βρετανίας.

Τι περιμένουν οι όμιλοι ταξιδίων

Εν τω μεταξύ, ο TUI Group, ο μεγαλύτερος όμιλος ταξιδιών στον κόσμο, έχει ανακοινώσει ότι χρειάζεται ανάκαμψη το καλοκαίρι για να αρθεί η πίεση στα οικονομικά του και ότι ποντάρει στο ότι οι Βρετανοί που έχουν εμβολιαστεί θα πάνε στο εξωτερικό τους μήνες της τουριστικής αιχμής.

Επίσης έχει ανακοινώσει ότι έχει 2,8 εκατ. κρατήσεις, με το 1,5 εκατ. από τη Βρετανία.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Thomas Cook δήλωσε πως έχει καταγραφεί μια «ήπια» κίνηση στις κρατήσεις, τόσο για το φετινό καλοκαίρι όσο και για τον Οκτώβριο, το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι του 2022. Ως προς τους δημοφιλέστερους προορισμούς, κατονόμασε την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...