341
| Mike Schmid/A Room Full of Nefertitis/Flickr

Eίναι η Νεφερτίτη θαμμένη στον τάφο του Τουταγχαμών;

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2016, 19:00

Eίναι η Νεφερτίτη θαμμένη στον τάφο του Τουταγχαμών;

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2016, 19:00

Από τον περασμένο Νοέμβριο μια ιαπωνική εταιρία σκανάρει διαρκώς τους τοίχους στον τάφο του Τουταγχαμών στην «Κοιλάδα των Bασιλέων» στο Λούξορ και τα συνεργεία της έχουν εντοπίσει δύο χώρους που θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος ενός άγνωστου μέχρι στιγμής νεκρικού θαλάμου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού της Αιγύπτου, Μαχμούντ ελ Νταμάτι, τo σκανάρισμα υποδεικνύει την ύπαρξη στους χώρους αυτούς διάφορων υλικών που θα μπορούσαν να είναι μέταλλο αλλά και οργανική ύλη. «Είμαστε 90% βέβαιοι πως πρόκειται για νεκρικό θάλαμο, όμως δεν θα προχωρήσουμε στην αποκάλυψή του αν δεν είμαστε 100% σίγουροι» υπογράμμισε ο υπουργός σε συνέντευξη τύπου.

Οπως επισημαίνει ο βρετανός αρχαιολόγος Νίκολας Ριβς στο BBC, η σορός του 19χρονου βασιλιά Τουταγχαμών, που ανακαλύφθηκε το 1922 από τον βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, ίσως να μετακινήθηκε από τον αρχικό χώρο ταφής σε παρακείμενο υπόγειο οίκημα, ώστε ο θάλαμός του να χρησιμοποιηθεί ως τελευταία κατοικία της βασίλισσας Νεφερτίτη.

Η Νεφερτίτη (1370 π.Χ.-1330 π.Χ.) υπήρξε σύζυγος του κραταιού Φαραώ Ακενατόν, μαζί με τον οποίο επανίδρυσαν τη μονοθεϊστική θρησκεία στην Αίγυπτο επιβάλλοντας τη λατρεία του θεού Αθωνα. Φαίνεται πως κυβέρνησε μια σύντομη περίοδο μεταξύ του θανάτου του συζύγου της και της ανάρρησης στο θρόνο του Τουταγχαμών, ο οποίος λίγο αργότερα απεβίωσε υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες, πιθανότατα δολοφονημένος.

Τα 3.300 χρόνια που έχουν περάσει από το θάνατό της δεν στάθηκαν αρκετά για να σβήσουν το θρύλο της «Προσφιλέστατης», της «Κληρονόμου», της «Κυράς της Ανω και της Κάτω Αιγύπτου», όπως την αποκαλούσαν οι υπήκοοί της με εκστατικό θαυμασμό.

Η προτομή της που είχε φιλοτεχνήσει ο μεγάλος γλύπτης Τούθμωσις και έφερε στο φως το 1912 ο γερμανός αρχαιολόγος Λούντβιχ Μπόχαρτ, εμφανίζει τη Νεφερτίτη ως ένα πλάσμα εκπάγλου καλλονής, με πανέμορφο μακρύ λαιμό, αισθησιακά χείλη και μάτια γεμάτα μυστήριο.

Χάρισε στον Ακενατόν έξι κόρες και ένα γιο ενώ εικάζεται πως ήταν μητέρα και του ίδιου του Τουταγχαμών. Στη χαμιτική γλώσσα που μιλιόταν εκείνη την εποχή στην περιοχή το όνομά της σημαίνει «Μια όμορφη γυναίκα έχει έρθει».

Οπως υπογραμμίζει ο Ελ Νταμάτι, αν οι υποθέσεις των αρχαιολόγων επιβεβαιωθούν και ένοικος του τάφου είναι όντως η Νεφερτίτη «θα πρόκειται για τη σπουδαιότερη αρχαιολογική ανακάλυψη του 21ου αιώνα».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...