362
| Leon Neal/Getty Image/Ideal Image

Είναι η «παρακαταθήκη» λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα;

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2024, 10:51
| Leon Neal/Getty Image/Ideal Image

Είναι η «παρακαταθήκη» λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα;

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2024, 10:51

Συνεχίζονται σε βρετανικό και ελληνικό έδαφος οι συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, χωρίς πάντως να διαφαίνεται λύση στον άμεσο ορίζοντα.

Τη Δευτέρα, η πρωτοβουλία Parthenon Project διοργάνωσε στην Αθήνα ειδική εκδήλωση – συζήτηση για το θέμα. «Υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία για την προοπτική της επανένωσης των Γλυπτών και τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με το Βρετανικό Μουσείο με το οποίο τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε εποικοδομητικές συζητήσεις. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται οι εκατέρωθεν κόκκινες γραμμές», είπε στην εκδήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Και πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι η Βρετανία έχει πλέον νέα κυβέρνηση ανοίγει μια επιπλέον προοπτική στις συζητήσεις.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι η επανένωση είναι αναγκαία και λόγω της ιδιαιτερότητας και μοναδικότητας των Γλυπτών τα οποία διαφέρουν από άλλα λεηλατημένα έργα που έχουν αυτοτελή υπόσταση. «Η Βρετανία έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει μια νέα συνθήκη στην παγκόσμια πολιτιστική ιστορία. Εάν καταλήξουμε σε συμφωνία, τα οφέλη θα είναι τεράστια όχι μόνον για την Ελλάδα και την Αγγλία, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα της οποίας σύμβολο είναι ο Παρθενώνας», υπογράμμισε η κυρία Μενδώνη.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, διακεκριμένος συνταγματολόγος και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Parthenon Project ανέφερε ότι η διαδικασία της «παρακαταθήκης» (deposit) η οποία ακολουθήθηκε στην περίπτωση του θραύσματος Fagan το οποίο εδώ και δύο χρόνια έχει επανενωθεί στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η «παρακαταθήκη», σύμφωνα με τον καθηγητή Αλιβιζάτο, λύνει το θέμα της ιδιοκτησίας και επιτρέπει στην Ελλάδα να δεχτεί τα Γλυπτά χωρίς να αναγνωρίσει βρετανική κυριότητα.

Στο ίδιο πνεύμα, ο ιδρυτής του Parthenon Project Γιάννης Λέφας είπε ότι η προτεινόμενη λύση είναι win – win και οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν ότι διαφωνούν ως προς την κυριότητα των Γλυπτών.

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι οικουμενικά και είναι παράλογο να είναι διαχωρισμένα. Πρέπει να επανενωθούν στην Ελλάδα», τόνισε από πλευράς του ο πρόεδρος της πρωτοβουλίας, λόρδος Εντ Βέιζι ο οποίος κάλεσε το Βρετανικό Μουσείο να «κάνει αυτό το δώρο στον κόσμο».

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Θάνγκαμ Ντεμπονέρ, πρωτοκλασάτο στέλεχος των Εργατικών, η οποία λίγες ημέρες νωρίτερα τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, προκαλώντας εκ νέου τη σχετική συζήτηση στη Βρετανία.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...