Τίτλοι όπως «Ο τρόμος πάνω από την Ευρώπη» ή «Λουτρό αίματος». Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες, μια ημέρα μετά την αιματηρή επίθεση στις Βρυξέλλες, ακολουθούν αναγκαστικά την πεπατημένη.
Μπορεί τα πρωτοσελίδα να ρέπουν στη συνήθη ασφάλεια των δημοσιογραφικών κλισέ έπειτα από μια τραγωδία, ωστόσο, πλέον, με τις τρομοκρατικές επιθέσεις να έχουν πάρει τη θέση μιας επισφαλούς «κανονικότητας», δεν υπάρχουν άλλα λόγια για να περιγράψει κανείς τον τρόμο.Είναι νωπά ακόμη τα αντίστοιχα πρωτοσέλιδα αμέσως μετά την επίθεση στο Παρίσι όπου κι εκεί θύματα ήταν αθώοι πολίτες – όπως συνέβη και τώρα στις Βρυξέλλες.
Στα ρεπορτάζ σχεδόν όλων των εφημερίδων καταγράφεται η σύνδεση ανάμεσα στις δύο επιθέσεις. Αλλωστε είναι πλέον πως ο εξτρεμιστικός θύλακας που δρούσε εντός του Βελγίου ευθύνεται άμεσα και για τις δύο επιθέσεις. Τα μέλη της ήταν αυτά που σχεδίασαν και τελικά πραγματοποίησαν τα φονικά χτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian επιλέγει να καταγράψει «στεγνά» δημοσιογραφικά τα γεγονότα κάνοντας λόγο για 31 νεκρούς (μέχρι τη στιγμή που η εφημερίδα έφευγε από το πιεστήριο) έπειτα από τρομοκρατική επίθεση. Ως κεντρική φωτογραφία επιλέγει εκείνη της αιματοβαμμένης γυναίκας, με το έμφοβο βλέμμα, να είναι μισοξαπλωμένη σε ένα παγκάκι.
Η βελγική εφημερίδα Le Soir γράφει: «Κρατήσου». Είναι μια νότα αντίστασης στη βαρβαρότητα της τρομοκρατίας. Σαν να ζητάει από τους αναγνώστες της να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα της δημοκρατίας.
Η γαλλική Le Monde αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της: «Οι Βρυξέλλες επλήγησαν από την τρομοκρατία» με φωτογραφία από το βομβαρδισμένο εσωτερικό του αεροδρομίου της πόλης.
Η βελγική εφημερίδα De Tijd σε έκτακτη έκδοση, έχει ένα από τα πλέον λιτά πρωτοσέλιδα. Προβάλλει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία από ένα κατεστραμμένο βαγόνι του μετρό. O τίτλος που επιλέγει είναι δηλωτικός: «Ποτέ ξανά ασφαλείς».
Η βρετανική εφημερίδα The Times και η ιρλανδική Ιrish Telegraph έχουν τον ίδιο τίτλο: «Λουτρό αίματος στις Βρυξέλλες».
Η βελγική Het Belang van Limburg έχει ένα άκρως υποβλητικό πρωτοσέλιδο. Κυριαρχεί το μαύρο που «σπάει» με την ημερομηνία 22/3 στα χρώματα του Βελγίου και υπότιτλο: «Η πιο μαύρη ημέρα μας».
Η βελγική De Morgen έχει επιλέξει ένα σκίτσο να κυριαρχεί σε όλο το εξώφυλλό της. Είναι ο χάρτης του Βελγίου που καίγεται και τριγύρω άνθρωποι δίχως πρόσωπο θρηνούν.
Η γερμανική εφημερίδα Bild σημειώνει: «Τρόμος στην Ευρώπη. Είμαστε σε πόλεμο».
Η γαλλική Liberation έχει μια φωτογραφία μέσα από τη σήραγγα του μετρό με τους επιβάτες να περπατούν υπό το σκότος. Γράφει: «Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου 2016».
Την ίδια φωτογραφία επιλέγει η βρετανική εφημερίδα Independent με τον τίτλο «Σκοτάδι στην καρδιά της Ευρώπης».
Η βρετανική Daily Mirror επιλέγει να δείξει τους τρεις φερόμενους ως δράστες της δολοφονικής επίθεσης με τον εύγλωττο τίτλο «Ομάδα θανάτου».
Αυτό το θέμα έχει επιλέξει και η βρετανική Daily Telegraph με τον τίτλο: «Η ομάδα αυτοκτονίας με τα μαύρα γάντια και ο βομβιστής που διέφυγε».
Ανάλογης υφής είναι και πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Τα Νέα γράφουν: «Η Ευρώπη σε πόλεμο». Το Εθνος σημειώνει: «Κατάσταση πολιορκίας» και η Καθημερινή: «Τρόμος στην καρδιά της Ευρώπης»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News