267
Οι εγκαταστάσεις του NIF στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ | LLNL/NIF

Είμαστε πιο κοντά στο όνειρο της πυρηνικής σύντηξης;

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2021, 21:38
Οι εγκαταστάσεις του NIF στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ
|LLNL/NIF

Είμαστε πιο κοντά στο όνειρο της πυρηνικής σύντηξης;

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2021, 21:38

Η επιθυμία για μια πηγή που θα δίνει απεριόριστη και φτηνή ενέργεια είναι παλιά, αλλά οι λύσεις δεν είναι ούτε φτηνές ούτε ασφαλείς και συνήθως δεν είναι τίποτα από τα δύο. Εκτός και αν καταφέρουμε να δαμάσουμε την πυρηνική σύντηξη, τον μηχανισμό που παράγει την ενέργεια του Ηλιου και των άστρων. Η σύντηξη είναι «καθαρή», χωρίς τα επικίνδυνα απόβλητα των πυρηνικών εργοστασίων, και πολύ περισσότερο αποδοτική.

Ενα ερευνητικό ινστιτούτο στις ΗΠΑ είναι κοντά σε αυτόν τον στόχο, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται, η υλοποίηση του οποίου μπορεί να αλλάξει την πορεία της ανθρωπότητας.

Τα πειράματα στην National Ignition Facility (Εθνική Εγκατάσταση Ανάφλεξης, NIF) χρησιμοποιούν έναν ισχυρό παλμό ακτίνας λέιζερ που θερμαίνει και συμπιέζει μια ποσότητα ισοτόπων υδρογόνου (δευτέριο και τρίτιο), αναφέρει το BBC.

Η θερμοκρασία του υδρογόνου φτάνει τα 100 εκατ. βαθμούς Κελσίου και η πυκνότητα είναι τεράστια. Οι συνθήκες είναι παρόμοιες με αυτές στο εσωτερικό του Ηλιου, προκαλώντας την ένωση των πυρήνων του υδρογόνου (σύντηξη) και την έκλυση ενέργειας.

Σε πείραμα που έγινε η ενέργεια που εκλύθηκε έφτασε τα 1,35 μεγατζάουλ ή το 70% της ενέργειας του λέιζερ.

Αν και η ποσότητα είναι μηδαμινή για πρακτικούς σκοπούς – μόλις που θα έφτανε για να βράσει μια τσαγέρα με νερό – θεωρείται πολύ σημαντικό βήμα καθώς είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ του NIF και 25 φορές περισσότερη από τα πειράματα του 2018. Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι οι αντιδράσεις προκαλούν μια διαδικασία που αυτοδιατηρείται, όπως μια φωτιά που καίει σταθερά από μόνη της.

Πειράματα με τη σύντηξη γίνονται και στην Ευρώπη. Στη Γαλλία κατασκευάζεται τα τελευταία χρόνια η εγκατάσταση Iter, η οποία χρησιμοποιεί διαφορετική μεθοδολογία από το NIF, με τη χρήση μαγνητικών πεδίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...