512
Ο Μισέλ Μαγιόρ μετά την βράβευση του με Νομπέλ έσπευσε να μας προσγειώσει στην κυριολεξία… | REUTERS/Sergio Perez

«Είμαστε παγιδευμένοι στην Γη» λέει ο έτερος φετινός νομπελίστας Φυσικής

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 09:40
Ο Μισέλ Μαγιόρ μετά την βράβευση του με Νομπέλ έσπευσε να μας προσγειώσει στην κυριολεξία…
|REUTERS/Sergio Perez

«Είμαστε παγιδευμένοι στην Γη» λέει ο έτερος φετινός νομπελίστας Φυσικής

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 09:40

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν τα ονόματα των φετινών νικητών των βραβείων Νομπέλ. Στον τομέα της Φυσικής το βραβείο δόθηκε στον Καναδο-αμερικανό Τζέιμς Πίμπλς για τις εργασίες του στην γέννηση και εξέλιξη του Σύμπαντος και στους Ελβετούς Ντιντιέ Κελόζ και Μισέλ Μαγιόρ οι οποίοι ανακάλυψαν το 1995 για πρώτη φορά έναν πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα, έναν εξωπλανήτη όπως ονομάστηκαν αυτοί οι πλανήτες.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση ο Κελόζ εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά την διαστημική εξερεύνηση υποστηρίζοντας ότι σύντομα, μέσα στα επόμενα 30 έτη, θα έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε εξωγήινη ζωή. Μάλιστα ο Κελόζ ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό ο εντοπισμός κάποιας μορφής ζωής να μην γίνει κάπου εντός του ηλιακού μας συστήματος αλλά να καταφέρουμε να εντοπίσουμε τα ίχνη της ζωής σε κάποιον εξωπλανήτη.

Ο Μαγιόρ, αντιθέτως, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την ανακοίνωση των φετινών βραβείων Νομπέλ δεν ακολούθησε το παράδειγμα του συνοδοιπόρου του στην ανακάλυψη εξωπλανητών και επέλεξε να κάνει μια απαισιόδοξη και δυσάρεστη πρόβλεψη. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων  ανέφερε ότι δεν θα καταφέρουμε ποτέ να ταξιδέψουμε έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Στο ερώτημα αν ο άνθρωπος μπορεί να μεταναστεύσει σε άλλους πλανήτες ο Μαγιόρ ήταν απόλυτος: «Αν μιλάμε για εξωπλανήτες τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν θα πάμε ποτέ σε αυτούς. Αυτοί οι πλανήτες είναι πάρα πολύ μακριά από εμάς. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι θα εντοπίσουμε σε απόσταση λίγων ετών φωτός από εμάς, δηλαδή στην διαστημική γειτονιά, έναν κατοικήσιμο πλανήτη δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτόν τουλάχιστον με τις τεχνολογίες που διαθέτουμε σήμερα. Για αυτό πρέπει να φροντίσουμε τον πλανήτη μας που εξακολουθεί να είναι φιλικός στην ζωή» δήλωσε. Και πρόσθεσε ότι έκανε αυτή την παρέμβαση για να σταματήσουν οι συζητήσεις στις οποίες ακούγονται απόψεις που λένε ότι αν η Γη δεν είναι πια φιλόξενη για εμάς και τη ζωή γενικότερα θα μετακομίσουμε σε έναν φιλικό στη ζωή εξωπλανήτη.

O Μαγιόρ υποστηρίζει ότι δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την Γη και να επισκεφτούμε πλανήτες σε άλλα αστρικά συστήματα (ESO)

Δεν δίστασε μάλιστα να πει ότι δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Κελόζ στην ανακάλυψη εξωγήινης ζωής. «Η ανακάλυψη ζωής σε κάποιον πλανήτη εκτός της Γης είναι πλέον ένα ζήτημα στα χέρια της επόμενης γενιάς. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή την στιγμή τίποτε και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε νέες μεθόδους εντοπισμού της ζωής σε μακρινούς κόσμους» είπε.

Πάντως την ίδια στιγμή που ο Μαγιόρ έλεγε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ταξιδέψουμε έξω από το ηλιακό μας σύστημα στο ορατό τουλάχιστον μέλλον ένας μηχανικός της NASA παρουσίασε τα σχέδια ενός επαναστατικού μηχανισμού προώθησης διαστημοπλοίων. Σύμφωνα με τον Ντέβιντ Μπερνς το σύστημα που προτείνει το οποίο ονομάζει «ελικοειδή μηχανή» θα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες που θα αγγίζουν αυτή του φωτός! Αυτό σημαίνει ότι ένα σκάφος θα μπορεί να καλύπτει γρήγορα κολοσσιαίες αποστάσεις στο Διάστημα και έτσι να γίνουν εύκολα προσεγγίσιμοι οι πιο κοντινοί τουλάχιστον εξωπλανήτες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η NASA πειραματίζεται με διάφορα συστήματα προώθησης που υπόσχονται να μεταφέρουν πολύ γρήγορα τους ανθρώπους στο Διάστημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...