Σε μια ιστορική για τα δεδομένα της Τουρκίας παρέμβαση, ο υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης στις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος), απευθύνθηκε στους νέους ψηφοφόρους καλώντας τους να μπουν αυτοί μπροστά με την ψήφο τους για την ανατροπή του συστήματος Ερντογάν και την αναμόρφωση μίας Τουρκίας πιο κοντά στα δυτικά πρότυπα: της ανεξιθρησκείας, της ανεκτικότητας, της ισότητας των δύο φύλων.
Δηλώνοντας Αλεβίτης*, ο Κιλιτσντάρογλου μίλησε για ξερίζωμα του παλιού συστήματος, ώστε «να μη μιλάμε πλέον για ταυτότητες, διαφορές και διαχωρισμούς»:
«Θα απλώσεις το χέρι; Είσαι έτοιμος να ξεριζώσεις οριστικά αυτό το σύστημα που προκαλεί διχόνοια; Ελάτε νέοι να ξεπεράσουμε μαζί αυτό το σημείο καμπής. Πιστεύω πως με μια ψήφο θα το ξεπεράσουμε και σας εμπιστεύομαι», ήταν το μήνυμά του το οποίο παρακολούθησαν μέσα σε μόλις λίγες ώρες περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Τούρκοι.
Alevi. pic.twitter.com/C9Pd1ZaKoN
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) April 19, 2023
Το μήνυμα του αντιπάλου του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου στη γείτονα έχει ως εξής:
«Αγαπημένα μου παιδιά που σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσετε για πρώτη φορά εγώ είμαι Αλεβίτης. Είμαι ένας αληθινός μουσουλμάνος που μεγάλωσα πιστεύοντας στο δίκαιο. Έχω μια ψυχή που μου έδωσε ο Θεός και δεν θα καταπατήσω το δικαίωμα ανθρώπου.
Μπροστά μας έχουμε ένα σημείο καμπής και σε αυτό εσένα νέε ψηφοφόρε σε έχουμε ανάγκη. Με μια ψήφο σου θα βγάλεις την Τουρκία από τις συζητήσεις για τις αιρέσεις γεγονός που προκαλεί πόνο, από την Μέση Ανατολή που έχει μετατραπεί σε βούρκο. Θα πας την Τουρκία εκεί που της αξίζει. Από εδώ και πέρα δεν θα μιλάμε για την ταυτότητα των ανθρώπων αλλά για τις επιτυχίες. Από εδώ και πέρα δεν θα μιλάμε τις διαφορές και τις διχόνοιες αλλά αντιθέτως θα μιλήσουμε για τα κοινά μας και τα κοινά μας όνειρα.
Θα συμμετέχεις σε αυτή την εκστρατεία της αλλαγής; Θα σταθείς δίπλα μου σε αυτή την αλλαγή; Σε αυτό το σύστημα που λέει “Αλεβίτης δεν μπορεί”, θα μπορέσεις να πεις πως μπορεί να γίνει το σωστό, το ηθικό, το έντιμο και το ορθό. Θα απλώσεις το χέρι; Είσαι έτοιμος να ξεριζώσεις οριστικά αυτό το σύστημα που προκαλεί διχόνοια; Ελάτε νέοι να ξεπεράσουμε μαζί αυτό το σημείο καμπής. Πιστεύω πως με μια ψήφο θα το ξεπεράσουμε και σας εμπιστεύομαι. Αγαπημένοι νέοι σας φιλώ στα μάτια».
Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτίμησε να καθησυχάσει τους πολίτες για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας που όπως είπε «πάει καλά», παρά τα δύσκολα μέτρα θα κληθεί να πάρει, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών, αμέσως μετά τις εκλογές η επόμενη κυβέρνηση στην Τουρκία, ανεξαρτήτως ποιος τελικά θα εκλεγεί πρόεδρος.
«Η οικονομία πάει καλά. Δεν χρεοκοπήσαμε», δήλωσε αυτάρεσκα ο τούρκος πρόεδρος, κομπάζοντας μάλιστα ότι «με το τουρκικό μοντέλο οικονομίας, θα γίνουμε παράδειγμα στον κόσμο»:
«Λένε να αυξήσουμε τα επιτόκια. Οχι, δεν θα το κάνουμε αυτό. Θα μειώσουμε τα επιτόκια. Τι έγινε χρεοκοπήσαμε; Οχι! Ο πληθωρισμός σιγά σιγά πέφτει. Εντάξει σήμερα ο πληθωρισμός δεν είναι σε καλά επίπεδα, αλλά ήταν σε υψηλότερα επίπεδα. Αλλά μειώνεται και θα συνεχίσει. Διότι ο στόχος μας δεν είναι χαμηλά επιτόκια και υψηλό πληθωρισμός, αλλά αντιθέτως χαμηλά επιτόκια και μεγάλες επενδύσεις. Ολοι στον κόσμο μιλάνε για ένα μοντέλο οικονομίας και εμείς μιλάμε για το τούρκικο μοντέλο και θα γίνουμε ένα παράδειγμα στον κόσμο», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ταγίπ Ερντογάν σε μία δήλωση που ήχησε περίεργα στα αυτιά τόσο των πολιτών στη γείτονα όσο και των αναλυτών που παρακολουθούν την πορεία της τουρκικής οικονομίας.
*Οι Αλεβίτες δεν ακολουθούν κατά γράμμα τις προσταγές του Κορανίου όπως άλλοι μουσουλμάνοι, δεν προσκυνούν στην Μέκκα, ούτε προσεύχονται σε τζαμιά, δεν νηστεύουν στο Ραμαζάνι, ενώ οι γυναίκες δεν φορούν μαντήλα.
Βασικά χαρακτηριστικά του Αλεβισμού είναι:
Αγάπη και σεβασμός για όλους τους ανθρώπους («Το σημαντικό δεν είναι η θρησκεία, αλλά το να είσαι ανθρώπινο ον»).
Ανεκτικότητα απέναντι σε άλλες θρησκείες κι εθνικές ομάδες («Αν πληγώσεις κάποιον, οι τελετουργικές προσευχές που έχεις κάνει δεν αξίζουν τίποτα»).
Σεβασμός για τους εργαζόμενους («Η υψηλότερη πράξη λατρείας είναι να εργάζεσαι»).
Ισότητα ανδρών και γυναικών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News