Καθώς η Ιταλία πηγαίνει στις κάλπες αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, η Τζόρτζια Μελόνι κέρδισε ένα ενθουσιώδες χειροκρότημα σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πιάτσα ντελ Πόπολο της Ρώμης, με ένα βίντεο στο οποίο αυτοσυστήνεται ως «αυτή η σκύλα η Μελόνι».
Το βίντεο, γράφουν οι Times, γυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα μετά τη συνάντηση της Μελόνι με τον Βιντσέντσο ντε Λούκα, τον αριστερό κυβερνήτη της περιοχής της Καμπανίας, ο οποίος είχε καταγραφεί να αποκαλεί την ιταλίδα πρωθυπουργό «σκύλα» σε ιδιωτική συνομιλία του. Η Μελόνι, όταν συναντήθηκαν, άπλωσε το χέρι της και του είπε: «Πρόεδρε Ντε Λούκα, είμαι αυτή η σκύλα η Μελόνι, πώς είστε;».
Ο Ντε Λούκα περιέγραψε τον χαιρετισμό της ως «χυδαίο» κόλπο, αλλά η Μελόνι φάνηκε αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί την υπόθεση όσο μπορούσε, υποστηρίζοντας στη συγκέντρωσή της ότι «ο κόσμος είναι σοκαρισμένος επειδή μια γυναίκα υπερασπίζεται τον εαυτό της». «Είμαι γυναίκα και απαιτώ τον ίδιο σεβασμό που έχουν οι άλλοι», πρόσθεσε.
Η Μελόνι παρουσίασε την προεκλογική εκστρατεία της για τις ευρωεκλογές ως προσωπική σταυροφορία, λέγοντας στους ψηφοφόρους ότι ζητά από αυτούς «μόλις πέντε λεπτά για να μου πείτε ότι είστε στο πλευρό μου».
Παρά το γεγονός ότι είναι υποψήφια, η Μελόνι δεν θα πάρει τη θέση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εάν εκλεγεί. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο τέχνασμα μεταξύ πολιτικών υψηλού προφίλ στην Ιταλία, όπου οι ευρωπαϊκές εκλογές αντιμετωπίζονται ως διαγωνισμός δημοτικότητας από τα μεγάλα κόμματα.
Ο Μελόνι εμφανίζεται ως ρυθμίστρια της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ικανή να επιλέξει μεταξύ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ή της οικοδόμησης ενός ακροδεξιού μπλοκ με τη Μαρίν Λεπέν. Αλλά, προτού αξιοποιήσει την επιρροή της στην Ευρώπη, η Μελόνι έχει θέσει ως στόχο αυτό το Σαββατοκύριακο να πάρει και πάλι το 26% των ψήφων που κέρδισε στις γενικές εκλογές της Ιταλίας το 2022.
Αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσει τον σύμμαχό της στον κυβερνητικό συνασπισμό, Ματέο Σαλβίνι, ηγέτη της Λέγκας, ο οποίος επιτίθεται στην ΕΕ σε μια προσπάθεια να της κλέψει ψήφους.
«Καθώς οι κυβερνητικοί εταίροι ανταγωνίζονται μεταξύ τους, η εκστρατεία γίνεται πιο σκληρή σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν την προσοχή των ψηφοφόρων», είπε στους Times η Αλεσάντρα Γκισλέρι, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Euromedia Research. «Τα ζητήματα που σχετίζονται με την ΕΕ είναι κάπως μακρινά για το κοινό, επομένως πρέπει κάποιος να δουλέψει ακόμη πιο σκληρά για να τραβήξει την προσοχή του».
Η Φλάβια Περίνα, πρώην δεξιά βουλευτής που έγινε δημοσιογράφος, είπε στους Times: «Τις τελευταίες δέκα ημέρες ο φόβος της αποχής των ψηφοφόρων ώθησε τα πολιτικά κόμματα να προσπαθήσουν να κινητοποιήσουν το κοινό και η ιστορία με τη “σκύλα Μελόνι” είχε μεγάλη απήχηση ανάμεσα στους υποστηρικτές της».
Μεταφραζόμενη χονδρικά ως «σκύλα», η λέξη stronza έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση σχετικά με την αυξανόμενη χρήση υβριστικών και χυδαίων εκφράσεων στον δημόσιο διάλογο, σε μια χώρα όπου η βλασφημία αποδοκιμάζεται έντονα. Η συνήθεια της χρήσης «απρεπούς» γλώσσας επηρέασε και στον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη τον περασμένο μήνα, αφότου ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν υπερβολικά πολλές «αδερφές» στις Ρωμαιοκαθολικές ιερατικές σχολές.
«Τα τελευταία χρόνια, καθώς η πολιτική ορθότητα υποχωρεί, οι ιταλοί πολιτικοί αισθάνονται όλο και πιο άνετα να χρησιμοποιήσουν ύβρεις, καθώς πιστεύουν ότι αυτό τους κάνει πιο προσιτούς στο ευρύ κοινό και τους φέρνει στο επίπεδο του μέσου ψηφοφόρου», εξήγησε η Περίνα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News