512
Κάτοικοι της περιοχής αφήνουν λουλούδια στο σημείο της δολοφονίας | REUTERS/Carlos Osorio

Εγκλημα μίσους στον Καναδά: Επεσε με το φορτηγό του σε οικογένεια μουσουλμάνων

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2021, 10:58
Κάτοικοι της περιοχής αφήνουν λουλούδια στο σημείο της δολοφονίας
|REUTERS/Carlos Osorio

Εγκλημα μίσους στον Καναδά: Επεσε με το φορτηγό του σε οικογένεια μουσουλμάνων

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2021, 10:58

Ενας 20χρονος παρέσυρε με το αυτοκίνητό του και σκότωσε τέσσερα μέλη μουσουλμανικής οικογένειας στο Οντάριο του Καναδά, σε ένα προμελετημένο έγκλημα μίσους που έχει συνταράξει τη χώρα.

Η οικογένεια είχε βγει για περίπατο στη γειτονιά τους, στην πόλη Λόντον, 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τορόντο, όπου ο Νατάνιελ Γουέλτμαν τους παραμόνευε και τους χτύπησε με το βαν του. Το εννιάχρονο αγοράκι της οικογένειας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία χαρακτήρισε «προμελετημένη» την επίθεση και η κυβέρνηση «μια φρικτή, ισλαμοφοβική ενέργεια».

Περίπου στις 20:40 την Κυριακή, τοπική ώρα, σύμφωνα με την αστυνομία, η πενταμελής οικογένεια περίμενε για να περάσει μια διασταύρωση, όταν ένα μαύρο φορτηγάκι «ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και τους χτύπησε».

Τα ονόματα των θυμάτων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, όμως πρόκειται για μια γυναίκα 74 ετών, έναν άνδρα 46 ετών, μια γυναίκα 44 ετών και μια έφηβη 15 ετών, τρεις γενιές μιας οικογένειας, δήλωσε ο Εντ Χόλντερ, δήμαρχος του Λόντον.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, κατάγονταν από το Πακιστάν.

Ο δράστης διέφυγε μετά την επίθεση, όμως συνελήφθη γρήγορα, επτά χιλιόμετρα πιο μακριά. Εναντίον του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προστεθούν κατηγορίες, «πιθανόν για τρομοκρατία».

«Υπάρχουν αποδείξεις ότι πρόκειται για μια προμελετημένη και σχεδιασμένη ενέργεια, με κίνητρο το μίσος. Πιστεύουμε ότι τα θύματα έγιναν στόχος επειδή ήταν μουσουλμάνοι», δήλωσε ο Πολ Γουέιτ της αστυνομίας του Λόντον.

«Δεν υπάρχει καμία γνωστή προηγούμενη σχέση μεταξύ του υπόπτου και των θυμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Γουέλτμαν δεν έχει ποινικό μητρώο, ενώ δεν συνδέεται με κάποια γνωστή οργάνωση, σύμφωνα με την αστυνομία. Οταν συνελήφθη, φορούσε ένα γιλέκο που έμοιαζε αλεξίσφαιρο.

«Πρόκειται για ένα συμβάν το οποίο πρέπει να χαρακτηριστεί φρικτή ενέργεια ισλαμοφοβίας», είπε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Μπιλ Μπλερ.

«Αυτοί οι μαζικοί φόνοι και άλλες αντίστοιχες επιθέσεις έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν την κοινότητα που στοχοθετούν και να φοβίσουν τους ανθρώπους ότι η οικογένειά τους ίσως είναι η επόμενη», πρόσθεσε. «Κανείς δεν θα πρέπει ποτέ να ζει με αυτό τον τρόπο».

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι «συγκλονίστηκε» από την επίθεση. «Στους συγγενείς των ατόμων που τρομοκρατήθηκαν από μια πράξη μίσους χθες, λέμε ότι είμαστε εδώ για εσάς. Η ισλαμοφοβία δεν έχει καμία θέση στις κοινότητές μας», έγραψε στο Twitter.

Το Εθνικό Συμβούλιο Καναδών Μουσουλμάνων (CNMC) ανακοίνωσε ότι είναι «περισσότερο από συγκλονισμένο και ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη μετά τη φρικτή επίθεση με αυτοκίνητο, κίνητρο της οποίας ήταν το μίσος εναντίον μιας μουσουλμανικής οικογένειας στο Λόντον του Οντάριο, η οποία έκανε τον περίπατό της την Κυριακή το βράδυ».

«Πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση στο καναδικό έδαφος και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια», τόνισε ο πρόεδρος της CNMC, Μουστάφα Φαρούκ.

Η μουσουλμανική ένωση Καναδά επίσης ζήτησε από τις αρχές να θεωρήσουν «αυτή τη φρικτή επίθεση ως πράξη μίσους και τρομοκρατίας».

Η τραγωδία αποτελεί την πιο αιματηρή επίθεση εναντίον μουσουλμάνων στη χώρα, μετά το μακελειό σε τέμενος του Κεμπέκ, το 2017, στο οποίο σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι.

Κάτοικοι του Λόντον έχουν καταθέσει δεκάδες μπουκέτα λουλούδια στον τόπο της τραγωδίας. Ολονυκτία στη μνήμη των θυμάτων πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, αργά το απόγευμα, σε τέμενος της πόλης.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: πρόκειται για μια μαζική δολοφονία που διαπράχθηκε εναντίον μουσουλμάνων, εναντίον κατοίκων του Λόντον, κίνητρο της οποίας ήταν ένα απερίγραπτο μίσος», είπε ο δήμαρχος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...