304
Μία εβδομάδα μετά την επιστράτευση, ρώσοι πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα τους, σε συνοριακό σταθμό με τη Γεωργία | REUTERS/Irakli Gedenidze

Εγκαταλείπουν τον Πούτιν: 700.000 Ρώσοι έφυγαν από τη χώρα μετά την επιστράτευση

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2022, 20:01
Μία εβδομάδα μετά την επιστράτευση, ρώσοι πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα τους, σε συνοριακό σταθμό με τη Γεωργία
|REUTERS/Irakli Gedenidze

Εγκαταλείπουν τον Πούτιν: 700.000 Ρώσοι έφυγαν από τη χώρα μετά την επιστράτευση

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2022, 20:01

Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ τον πατριωτισμό των Ρώσων. Αυτό που όμως αμφισβητείται τώρα —και με τον πλέον εμφατικό τρόπο— είναι η πίστη τους στα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτό μετριέται σε αριθμούς: περίπου 700.000 άτομα εγκατέλειψαν τη Ρωσία από την αρχή της επιστράτευσης που διέταξε o Πούτιν πριν από δύο εβδομάδες, όπως έγραψε η ιστοσελίδα της ρωσικής έκδοσης του περιοδικού Forbes, επικαλούμενη πηγές από το Κρεμλίνο.

Σχεδόν μέσα σε δύο εβδομάδες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η μερική επιστράτευση, στις 21 Σεπτεμβρίου, τη Ρωσία εγκατέλειψαν περίπου 700.000 άτομα, εκ των οποίων 200.000 πήγαν στη Καζακστάν, έγραψε το Forbes, επισημαίνοντας πάντως ότι είναι άγνωστο πόσοι από εκείνους που έφυγαν είναι «τουρίστες» και πότε σχεδιάζουν να επιστρέψουν.

Ομως άλλη πηγή του Forbes, που γνωρίζει τις εκτιμήσεις του Κρεμλίνου στο ζήτημα αυτό, δήλωσε ότι έχουν φύγει από τη Ρωσία σχεδόν 1.000.000 άνθρωποι!

Μια δεύτερη πηγή στη διοίκηση της ρωσικής προεδρίας επέμεινε ότι το κύμα φυγής υπολογίζεται σε 600.000-700.000 ρώσους πολίτες, τονίζοντας ότι είναι αδύνατον να υπολογισθεί αυτή τη στιγμή ο αριθμός αυτών που φεύγουν για «τουριστικούς λόγους». Και πάλι βέβαια κάποιοι μπορεί να είναι τουρίστες επ’ αόριστον, ή ώσπου να τελειώσει η επιστράτευση και η αιματηρή εμπλοκή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν δήλωσε ότι από την αρχή της επιστράτευσης στην Ρωσία στο Καζακστάν έφθασαν 200.000 Ρώσοι. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι από τις 17 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στην χώρα έφθασαν 94.000 Ρώσοι πολίτες.

Μεταξύ άλλων o Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex υπολόγισε ότι την τελευταία εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφθασαν 66.000 Ρώσοι, αριθμός κατά 30% μεγαλύτερος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι δημογράφοι της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών ανέφεραν στο έντυπο Demoscop Weekly ότι στο διάστημα Ιανουαρίου -Ιουνίου ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώθηκε σχεδόν κατά 481.000, ο οποίος υπερβαίνει κατά 56% το αριθμό που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...