Η Μαρίν Λεπέν πρόκειται να εγκαταλείψει τα σχέδια εξόδου της Γαλλίας από την Ευρωζώνη και την επαναφορά του φράγκου, με το σκεπτικό ότι αυτή η πολιτική αποτέλεσε λάθος που κόστισε στην ίδια και στο κόμμα της κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.
Η Telegraph και ο γνωστός αρθρογράφος της Αμπρόουζ Εβανς-Πρίτσαρντ αναφέρουν σχετικά ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές (στις 11 και 18 Ιουνίου) το Εθνικό Μέτωπο θα οργανώσει σύνοδο στην οποία θα χαράξει νέα πολιτική.
Τις προθέσεις της ηγεσίας (στην οποία μετά από μια σύντομη αποχώρηση επέστρεψε η Λεπέν) περιέγραψε σε δηλώσεις του στον Telegraph ο Μπερνάρ Μονό, βασικός διαμορφωτής της οικονομικής πολιτικής του κόμματος.
Οπως ισχυρίζεται ο ίδιος, «ακούσαμε τι μας είπε ο γαλλικός λαός», όσο και αν αυτό είναι ίσως αντίθετο με τις πεποιθήσεις του ίδιου. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το ευρώ δεν είναι στην πράξη βιώσιμο, αλλά δεν έχει νόημα να επιμένουμε να το υποστηρίζουμε επίμονα», σημειώνει.
Και ο γραμματέας του κόμματος Νικολά Μπαΐ παραδέχεται ότι «δεν καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο» σχετικά με το ευρώ.
Η Λεπέν απέσπασε στον δεύτερο γύρο το 34% των ψήφων, ενώ στον πρώτο ήταν γύρω στο 22%. Αθροιστικά το 48% των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο στήριξαν υποψήφιους που τάσσονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατά του ευρώ ή/και της ΕΕ και ζητούσαν ριζική αλλαγή στην πολιτική της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά για την πολιτική του κόμματος από εδώ και πέρα, ο Μονό υποστηρίζει ότι «θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση των πολιτικών της ΕΕ ώστε να μας δώσουν περισσότερο έλεγχο πάνω στον προϋπολογισμό και τους κανονισμούς για τον τραπεζικό τομέα».
Εκ των υστέρων, στο Εθνικό Μέτωπο γκρινιάζουν για το ότι ο θόρυβος σχετικά με τις θέσεις του κόμματος για το ευρώ επισκίασε τις θέσεις του κόμματος για το μεταναστευτικό, το Ισλάμ και τα θέματα τάξης και ασφάλειας, ζητήματα που θέτουν στο επίκεντρο της πολιτικής τους.
Και η Λεπέν, προσθέτει η Telegraph, παραδέχτηκε ότι η Γαλλία δεν είναι έτοιμη για το σοκ μιας νομισματικής επανάστασης, αν και έριξε τις ευθύνες… στους Γάλλους. Το θέμα του ευρώ, είπε, «αναστάτωσε τους ψηφοφόρους, σχεδόν σε παράλογο βαθμό».
Πριν από τις εκλογές ήταν αυτή που υποστήριζε ότι, όπως έχουν τα πράγματα στην Ευρώπη, «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και ακρογωνιαίος λίθος είναι το ευρώ. Δεν είναι νόμισμα, είναι πολιτικό όπλο που αναγκάζει τις χώρες να υλοποιήσουν τις πολιτικές που αποφάσισε η ΕΕ και να τους κρατά με το λουρί».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News