Με τη λειτουργία και φωταγώγηση του σιντριβανιού της, η ριζικά ανακατασκευασμένη πλατεία Ομονοίας, παραδόθηκε στο σύνολό της, στους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας το βράδυ της Πέμπτης.
Οπως θριαμβολόγησε το κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήδη από τις πρώτες στιγμές, η «νέα» πλατεία Ομονοίας έγινε πόλος έλξης και αμέτρητοι πολίτες έσπευσαν να θαυμάσουν το σιντριβάνι, που τέθηκε σε λειτουργία. Εδώ βέβαια υπάρχει ένα ζήτημα καθώς εδώ και δύο εβδομάδες αποτελεί θέμα (και πολιτικής) συζήτησης το φαινόμενο του συγχρωτισμού ανθρώπων στις πλατείες και ενώ η επιδημία του κορονοϊού συνεχίζει το φονικό της έργο στη χώρα.
Εφόσον η συγκέντρωση νεαρών στην Αγία Παρασκευή χαρακτηρίστηκε ως και αντικοινωνική συμπεριφορά, τι συνιστούν, υπό αυτό το καταγγελτικό πρίσμα, τα πλήθη που συνέρρευσαν στην Ομόνοια για να δουν το σιντριβάνι; Και πόσο νόημα έχει η καμπάνια για την αποφυγή του συγχρωτισμού στις πλατείες όταν επισήμως διοργανώνονται φιέστες;
Αυτόν τον προβληματισμό έσπευσε να εκφράσει –για τους δικούς του λόγους μικροπολιτικής– και ο ΣΥΡΙΖΑ: «Φαίνεται τελικά ότι ο κορονοϊος κολλάει στην Αγία Παρασκευή, κολλάει στην Κυψέλη, αλλά όχι έξω από το Μαξίμου και στην Ομόνοια όταν είναι για φιέστα. Ολο και κάτι καινούργιο μαθαίνουμε για την πανδημία…» ανέφεραν δηκτικά από την Κουμουνδούρου.
Σε κάθε περίπτωση, ήταν μια λαμπερή και όμορφη γιορτή για την πόλη, έστω και αν υποτίθεται ότι η πόλη τελεί υπό μια γενική σύσταση περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων ώστε να μην υπάρξει διασπορά της Covid-19.
O δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και πλήθος κόσμου θαύμασαν το σιντριβάνι. Είναι, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη με διάμετρο 30 μέτρων που ο κεντρικός του πίδακας τινάζει το νερό σε ύψος ως και 20 μέτρα ενώ συνολικά διαθέτει 188 δέσμες νερού και 177 υποβρύχιους προβολείς που δημιουργούν μια πανδαισία φωτός και χρωμάτων.
Σιντριβάνια τόσο μεγάλου μεγέθους μειώνουν την θερμοκρασία σε σημαντική ακτίνα ενώ η συνεχής ανακυκλοφορία του αφρισμένου νερού απορροφά τους ρύπους από την ατμόσφαιρα.
Επίσης λειτουργεί με εξαιρετικά μικρότερη ποσότητα νερού σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές μειώνοντας ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα σε συνδυασμό και με την εξαιρετικά μικρή κατανάλωση ρεύματος με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας.
Γύρω από το σιντριβάνι φυτεύτηκε γκαζόν και ολόκληρη η υπόλοιπη πλατεία, συνολικού εμβαδού 4,5 στρεμμάτων, καλύφθηκε με φιλικά στο περιβάλλον υλικά που ιδιαίτερα στην διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών χαμηλώνουν την θερμοκρασία.
Λίγο πριν τα εγκαίνια, ο κ. Μπακογιάννης είχε αναρτήσει στο Facebook ένα συγκινητικό βίντεο για την Ομόνοια.
«Τράβα στην Ομόνοια», του είχε πει ο θείος του «και όλο και κάποιον γνωστό θα βρεις». Τέλος της δεκαετίας του ‘50, ο…
Geplaatst door Κώστας Μπακογιάννης – Kostas Bakoyannis op Donderdag 14 mei 2020
Σε λειτουργία μπαίνει επίσης ξανά, μετά από πολλά χρόνια και το σπουδαίο υδροκινητικής λειτουργίας γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News