839
Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας κατά την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης «H Ελλάδα Ελεύθερη» δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμά του στην Αγκυρα | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Εγκαίνια με βολές Δένδια στην Τουρκία για Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 20:25
Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας κατά την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης «H Ελλάδα Ελεύθερη» δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμά του στην Αγκυρα
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Εγκαίνια με βολές Δένδια στην Τουρκία για Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 20:25

Την έκθεση ντοκουμέντων «Η Ελλάδα Ελεύθερη – Αναγνώριση και σύναψη διπλωματικών σχέσεων», που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο εγκαινίασε το βράδυ της Τετάρτης 15/9 ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των εγγράφων που εκτίθενται και παρουσιάζουν τα πρώτα βήματα των επαναστατημένων Ελλήνων στην διεθνή σκηνή. Ταυτόχρονα άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί στη βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά και τον σεβασμό των μνημείων της εποχής από όλους τους λαούς της περιοχής. Αναφέρθηκε ειδικά, δε, στην Τουρκία για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας που παρότι αποτελούν μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας μετατράπηκαν σε… τεμένη κατ’ εντολή του ερντογανικού νεο-οθωμανισμού…

Αναλυτικά, ο Νίκος Δένδιας στην ομιλία του είπε:

«Με αίσθημα τιμής εγκαινιάζω την έκθεση 200 και πλέον εγγράφων της συλλογής του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών. Η έκθεση αυτή διοργανώνεται με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Στη διαδικτυακή της μορφή, εγκαινιάσθηκε λίγες ημέρες πριν από την 25η Μαρτίου. Ακολούθως, ταξίδεψε στο Πέρθ, στη Μελβούρνη, στη Σαγκάη και στο Αλγέρι.

» Σήμερα, έχουμε την χαρά να την παραδώσουμε στους πολίτες της Αθήνας, μέσα στο επιβλητικό και φιλόξενο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, την Κιβωτό της Βυζαντινό-Χριστιανικής παράδοσης. Μιας πολύ σημαντικής πνευματικής παρακαταθήκης στην ιστορία της Ανθρωπότητας.

Παγκόσμια κληρονομιά

» Μου δίνεται εδώ η ευκαιρία να υπογραμμίσω, την υποχρέωση όλων των κρατών να προστατεύουν την Βυζαντινή Πολιτιστική Κληρονομιά. Να προστατεύουν, ιδιαίτερα, τα μνημεία αυτής της κληρονομιάς, όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας που αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

» Τα μνημεία αυτά, κατά παράβαση των σχετικών διεθνών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, χρησιμοποιούνται πλέον για άλλους λόγους. Η Ελλάδα λυπάται βαθιά για την ακατανόητη αυτή τουρκική επιλογή. Επιλογή που συνδυαζόταν, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, με στενή υποστήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως πολιτικής κίνησης. Με την απόπειρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να αποσταθεροποιήσει σειρά χωρών της περιοχής, φίλων της Ελλάδας.

» Αναμένουμε από την Τουρκία να αλλάξει τη νέο-οθωμανική της πολιτική. Να ενισχύσει τα δείγματα της στροφής που αχνά διαφαίνεται. Να επιστρέψει στην παράδοση του κοσμικού κράτους. Να σέβεται τα μνημεία που άλλοι ρωμαλέοι πνευματικοί πολιτισμοί εγκατέστησαν στο έδαφός της. Αυτό νομίζω ότι είναι και το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας. Αυτή εκτιμώ ότι είναι η θέληση ενός σημαντικού μέρους της.

Η Αϊτή και ο Μονρό

» Αναφορικά τώρα με τη σημερινή έκθεση, ελπίζω μέσα στους επόμενους μήνες να καταστεί δυνατό, αναλόγως με την εξέλιξη της πανδημίας, να φιλοξενηθεί και σε άλλες πόλεις. Στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Στόχος του εγχειρήματός μας είναι να αναδειχθεί η σύναψη διμερών σχέσεων της Πατρίδας μας με κάθε ένα από τα κράτη της εποχής, έως τη δεκαετία του 1840.

» Ξεκινώντας από την αναγνώριση του Αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων από την Αϊτή το 1822. Καθώς και μιας νεοσύστατης τότε χώρας, των ΗΠΑ, με την διακήρυξη του Προέδρου Monroe το 1822. Μια διακήρυξη, η οποία ήταν στην ουσία η πρώτη αναγνώριση του Αγώνα των Ελλήνων από ηγέτη μεγάλης χώρας, ο οποίος έκανε αναφορά στην χώρα ως Ελλάδα.

Ο Νίκος Δένδιας συνομιλεί με την πρόεδρο της επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στα εγκαίνια της έκθεσης  / ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

» Στη συνέχεια η έκθεση αναφέρεται στη σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων με τις Μεγάλες Δυνάμεις, κατά τα τελευταία έτη της Επανάστασης. Φθάνει στη δημιουργία δεκάδων προξενικών Αρχών σε μεγάλο μέρος του κόσμου, μόλις κατά την πρώτη δεκαετία μετά την Ανεξαρτησία.

» Η δημιουργία του διπλωματικού και προξενικού δικτύου της ελεύθερης, πλέον, Ελλάδας απετέλεσε ουσιώδη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της. Συνέβαλε, επίσης, καθοριστικά στην εδραίωση της ύπαρξής της μεταξύ των υπολοίπων ελεύθερων και ανεξάρτητων κρατών.

» Το νεοσύστατο Υπουργείο Εξωτερικών ήταν ο πρωτεργάτης του δικτύου αυτού. Μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, έγινε και πάλι αισθητή η παρουσία της Ελλάδας στις πρωτεύουσες και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και λιμάνια του κόσμου.

Διπλωμάτες και Φιλέλληνες

» Αναδεικνύεται, επίσης, το ενδιαφέρον των ξένων κρατών να αποστείλουν, εκείνη την εποχή, διπλωματικούς και προξενικούς αντιπροσώπους τους στην ελεύθερη Ελλάδα. Ορισμένοι από τους αντιπροσώπους τους ήταν ή έγιναν στην πορεία ένθερμοι Φιλέλληνες.

» Παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, άγνωστες εν πολλοίς πτυχές της ιστορίας των πρώτων αυτών διπλωματικών και προξενικών αποστολών. Η ιστορία τους είναι ενδεικτική της στάσης της παγκόσμιας κοινότητας έναντι της ελληνικής Ανεξαρτησίας. Αλλά και της διάθεσής της να αναπτύξει στενές σχέσεις συνεργασίας με το νεοσύστατο κράτος. Ενα ελληνικό κράτος το οποίο η διεθνής κοινότητα αντιμετώπιζε πλέον ως ισότιμο μέλος της.

» Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω όσους συνέπραξαν και στάθηκαν αρωγοί στη δημιουργία και επιμέλεια της έκθεσης. Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», διότι έθεσε το συγκεκριμένο έργο του Υπουργείου μας υπό την αιγίδα της. Η έκθεση που παραδίδουμε σήμερα στους πολίτες της Αθήνας καταδεικνύει ότι, με την Επανάσταση, η Ελλάδα ξαναβρήκε τη  θέση που της άρμοζε στην παγκόσμια κοινότητα. Το Υπουργείο Εξωτερικών συμπληρώνει έτσι άλλη μία ψηφίδα στο ψηφιδωτό της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου, ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιαννης, καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Ανδρέας Κατσανιώτης.

Τον κ. Δένδια υποδέχθηκε η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αικατερίνη Δελλαπόρτα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...