544
Ο Ηλίας Ρωσίδης με τη φανέλα του Ολυμπιακού |

«Εφυγε» ο θρύλος του Ολυμπιακού Ηλίας Ρωσίδης

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2019, 17:02
Ο Ηλίας Ρωσίδης με τη φανέλα του Ολυμπιακού
|

«Εφυγε» ο θρύλος του Ολυμπιακού Ηλίας Ρωσίδης

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2019, 17:02

Μία από τις εμβληματικότερες μορφές στην Ιστορία του Ολυμπιακού, ο Ηλίας Ρωσίδης, ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ποτέ η ομάδα του Μεγάλου Λιμανιού, έφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.

Γεννημένος στις 3 Φεβρουαρίου 1927, ο Ηλίας Ρωσίδης ήταν βασικό μέλος της ιστορικής ομάδας του Ολυμπιακού που κατέκτησε έξι διαδοχικά πρωταθλήματα από το 1954 μέχρι το 1959, παίρνοντας το προσωνύμιο «Θρύλος».

Αγωνίστηκε στον πρώτο επίσημο αγώνα του Ολυμπιακού στην Ευρώπη το 1959 με αντίπαλο τη Μίλαν, ενώ ως βετεράνος δεν έλειψε ούτε από ένα από τα επετειακά ματς μεταξύ των παλαιμάχων Ολυμπιακού και Προοδευτικής (Βραδυποριακός – Ταλαιπωριακός) που διεξάγονται κάθε Μεγάλη Παρασκευή (φωτογραφίες κάτω).

Φόρεσε το εθνόσημο 29 φορές ενώ για τουλάχιστον μια δεκαετία ήταν αναντικατάστατος στο δεξί άκρο της άμυνας.  Ιστορικό έμεινε το ασφυκτικό του μαρκάρισμα στον περίφημο γιουγκοσλάβο Ζέμπετς, το οποίο έκανε τον ευρωπαϊκό Τύπο να γράψει ότι ουδείς επιθετικός μπορεί να ξεφύγει από τον Ρωσίδη.

Για πολλούς ήταν ένας ποδοσφαιριστής μπροστά από την εποχή του, καθώς κυρίαρχος στην πλευρά του, ήταν αυτό λέμε σήμερα στην ποδοσφαιρική διάλεκτο ένα πλήρες full back.

Η ταχύτητά του παροιμιώδης (άλλωστε είχε ξεκινήσει ως αθλητής στίβου, στα 100, 200 και 400 μ.) Το πάθος του και η αγωνιστικότητα του, ανεξάντλητα. Aξέχαστος ο τελικός Κυπέλλου με τον Πανιώνιο το 1961, όπου για μισή ώρα έπαιζε με μπανταρισμένο κεφάλι.

«Στην εποχή µας όλα ήταν ερασιτεχνικά», διηγείτο. «Οι παίκτες αγωνίζονταν για το “εγώ” και τη φανέλα. Κέρδιζαν την αγάπη του κόσµου.

»Εγώ τότε πήγαινα µε τα πόδια από το σπίτι µου για το “Καραϊσκάκης” . Ηταν κάτι σαν ζέσταµα. Αλλά έκανα και στίβο. Οποτε είχα ευκαιρία ανέβαινα στον Ορχοµενό όπου διεξάγονταν αγώνες στίβου. Ετρεχα 100µ., 200µ.και 400µ. σε µία µέρα…

»…το “Καραϊσκάκης” τότε αντί για χορτάρι είχε καρβουνίδι! Αυτός ήταν ο αγωνιστικός χώρος. Θέλοντας και µη, όλοι οι παίκτες γινόµασταν µαύροι! Μετά, όταν τελείωνε ο αγώνας, πιάναµε τους κουβάδες και τους ρίχναµε ο ένας στον άλλον! Για να φύγει η µαυρίλα! Μέχρι να πάµε σπίτι για ένα κανονικό µπάνιο! Ούτε ζεστό νερό δεν υπήρχε. Αξέχαστες εποχές, χωρίς τις σηµερινές ανέσεις».

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός

Με βαθιά θλίψη και οδύνη, o αποχαιρετά τον θρυλικό Ηλία Ρωσίδη.

 Τέκνο του Πειραιά (γεννηθείς στις 3 Φεβρουαρίου 1927), ο Ηλίας Ρωσίδης πρωτοφόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού το 1948 και την τίμησε όσο λίγοι για 13 ολόκληρα χρόνια.

Από τα εξέχοντα μέλη της ιστορικής ομάδας που με την κατάκτηση έξι συνεχόμενων Πρωταθλημάτων (1954-1959) πήρε το προσωνύμιο «Θρύλος», ο Ηλίας Ρωσίδης κατέκτησε με τον Ολυμπιακό 9 Πρωταθλήματα και 10 Κύπελλα Ελλάδας, ενώ στην τροπαιοθήκη του υπάρχουν και 13 Πρωταθλήματα Πειραιά.

Αγωνίστηκε στο πρώτο επίσημο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού κόντρα στη Μίλαν το 1959.

Αποτέλεσε στέλεχος και αρχηγός της Εθνικής ομάδας της Ελλάδας, φορώντας το εθνόσημο στο στήθος από το 1951 έως το 1960 ενώ υπήρξε από τους λαμπαδηδρόμους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Aπό το 1961 μέχρι και το 2012, σε ηλικία 85 ετών, δεν έλειψε ούτε σε ένα επετειακό παιχνίδι του συνδέσμου Βετεράνων του Ολυμπιακού απέναντι στους παλαίμαχους της Προοδευτικής, που διεξάγεται πάντα τη Μεγάλη Παρασκευή.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ηλία Ρωσίδη, καλό ταξίδι στις αιώνιες θάλασσες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...