486
Ο Παύλος Σάμιος «βρίσκεται από σήμερα στο “Καφέ Παράδεισος”, όπως είχε ονομάσει την τελευταία του έκθεση» |

Εφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Παύλος Σάμιος

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 16:02
Ο Παύλος Σάμιος «βρίσκεται από σήμερα στο “Καφέ Παράδεισος”, όπως είχε ονομάσει την τελευταία του έκθεση»
|

Εφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Παύλος Σάμιος

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 16:02

«Με τα μάτια ανοιχτά ονειρεύομαι, διότι τα όνειρα της νύχτας δεν τα θυμάμαι», είχε πει ο Παύλος Σάμιος σε μια συνέντευξή του στα «Νέα» και στη Μαίρη Αδαμοπούλου το 2019. Αυτός ο ονειροπόλος της Τέχνης, ο οποίος όμως παράλληλα κατάφερνε στα κάδρα του να αιχμαλωτίζει το ωραίο της καθημερινότητας, ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής, μαθητής του Μόραλη και του Τσαρούχη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών.

Ο Παύλος Σάμιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την παραδοσιακή ζωγραφική και την αγιογραφία. Παρακολούθησε προπαρασκευαστικά μαθήματα σχεδίου στο εργαστήριο του Πάνου Σαραφιανού και, το 1969, εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου σπούδασε ζωγραφική, κοντά στους Νίκο Νικολάου και Γιάννη Μόραλη, ως το 1972.

Η πρώτη του ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1978 (γκαλερί Ζουμπουλάκη). Από το 1978 ως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι όπου, μεταξύ άλλων, δέχτηκε την έντονη επιρροή του Γιάννη Τσαρούχη.

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ζωγραφική του υπήρξε παραστατική και, ως επί το πλείστον, ανθρωποκεντρική. Τα θέματά του προέρχονταν από την καθημερινή πραγματικότητα, αλλά αντιμετωπίζονταν με ποιητική διάθεση και με μια σχεδόν σουρεαλιστική ευαισθησία. Πρόσωπα, χώροι και αντικείμενα μετατρέπονταν σε σύμβολα και συμμετέχουν σε ονειρικές αφηγηματικές συνθέσεις, συχνά με ερωτικές συνδηλώσεις ή με μια νοσταλγική διάθεση που θυμίζει παραμύθι.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωγραφικής του ανιχνεύονταν στοιχεία της ελληνικής παράδοσης, που συνυπάρχουν με αναφορές στη μοντέρνα παρισινή τέχνη.

Από μικρός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και το σχέδιο βοηθώντας τον πατέρα του στο εργαστήριο παπουτσιών.

Aγάπησε τη θρησκευτική ζωγραφική που τον κέρδισε από πολύ νωρίς και εργάστηκε στο εργαστήρι Αγιογραφίας του Διονύση Καρούσου μέχρι τα δεκαοκτώ του χρόνια. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο Εργαστήρι του Πάνου Σαραφιανού και πέρασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Από το 2000 δίδασκε ως καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Εργαστήριο παραδοσιακής ζωγραφικής fresco-βυζαντινές εικόνες-χειρόγραφα). Έχει ζωγραφίσει με την τεχνική του fresco πολλές μικρές εκκλησίες.

Πραγματοποίησε 70 ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά της, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε:

«Με την ισχυρή του τεχνική, αποτέλεσμα της μαθητείας του δίπλα στον Γιάννη Μόραλη και τον Νίκο Νικολάου, αλλά και της γνώσης του για τη βυζαντινή ζωγραφική, ο Παύλος Σάμιος, πέτυχε στο έργο του κάτι σπάνιο. Είτε απεικόνιζε στον καμβά, πρόσωπα, είτε το γυναικείο σώμα, είτε χώρους, τους χάριζε προσωπικότητα και όγκο που ξέφευγαν από τις δύο διαστάσεις του κάδρου. Από σήμερα βρίσκεται στο “Καφέ Παράδεισος”, όπως είχε ονομάσει την τελευταία του έκθεση, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο ίδιος θα μας λείψει, όμως τα έργα του, με τα χρώματα και τη γεωμετρία τους θα μας θυμίζουν το χάρισμά του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...