518
Γιάννης Ιωαννίδης: μία ζωή στους πάγκους | IntimeNews

Γιάννης Ιωαννίδης: Εφυγε από τη ζωή ο «ξανθός» του ελληνικού μπάσκετ

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2023, 17:11
Γιάννης Ιωαννίδης: μία ζωή στους πάγκους
|IntimeNews

Γιάννης Ιωαννίδης: Εφυγε από τη ζωή ο «ξανθός» του ελληνικού μπάσκετ

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2023, 17:11

Σε ηλικία 78 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Ιωαννίδης, εμβληματική μορφή του ελληνικού μπάσκετ. Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Υπήρξε καλαθοσφαιριστής αλλά και ένας από τους πλέον επιτυχημένους προπονητές του αθλήματος –κατείχε το ακατάρριπτο ακόμη ρεκόρ των περισσότερων τίτλων πρωταθλητή Ελλάδας, αφού κέρδισε 12 (έναν παραπάνω από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς), καθώς και των περισσότερων νικών σε αγώνες πρωταθλήματος (418 νίκες).

Το 1998 στον πάγκο του Αρη
Με τον σπουδαίο Νίκο Γκάλη μετά την κατάκτηση του κυπέλλου το 1998

Eφτασε στην τετράδα της Ευρώπης, τρεις φορές με τον Aρη, δύο με τον Ολυμπιακό και μια με την ΑΕΚ.

Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, εκρηκτικός, ισχυρογνώμων και απόλυτος, έντονα προληπτικός και θρησκευόμενος, ο «ξανθός» του ελληνικού μπάσκετ αναγνωρίζεται ως ο καθοδηγητής της μεγάλης ομάδας του Aρη της δεκαετίας του 1980, που βοήθησε πολύ στο να αγαπήσουν οι Έλληνες το άθλημα.

Στην πολιτική, υπήρξε βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι το 2015 και διετέλεσε υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην δεύτερη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Στη Βουλή το 2012

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945 και σπούδασε γεωπόνος. Από μικρός λάτρεψε το μπάσκετ και έπαιξε στην ομάδα του Aρη. Αργότερα ασχολήθηκε με την προπονητική ενώ έμεινε στην ιστορία για τα γούρια του, για τις επικές του ατάκες αλλά και για τους καυγάδες με παίκτες και με διαιτητές.

Τα τελευταία χρόνια είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας που δεν του επέτρεπε να βγαίνει από το σπίτι του στην Αθήνα. Είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό να γράφει την αυτοβιογραφία του με την βοήθεια των δημοσιογράφων Βασίλη Σκουντή και Δημήτρη Καρύδα.

Τον Γιάννη Ιωαννίδη αποχαιρέτησε με ανάρτησή του και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Με θλίψη αποχαιρετώ τον Γιάννη Ιωαννίδη. Τον παλαιό βουλευτή και υπουργό της παράταξής μας, αλλά και τον αθλητή και προπονητή που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ» σημείωσε για να συμπληρώσει:

«Ο θρυλικός ‘ξανθός’ έχασε, δυστυχώς, την πιο μεγάλη μάχη. Θα διεκδικεί, όμως, πάντα τη «ρεβάνς» στη μνήμη όλων μας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Από την πλευρά του, ο μεγάλος Νίκος Γκάλης έγραψε:

«Eφυγε ο Γιάννης… Ένας σπουδαίος δάσκαλος για το μπάσκετ, ένας πετυχημένος επαγγελματίας, ένας Νικητής.

Ζήσαμε μαζί απίστευτες στιγμές χαράς αλλά και κάποιες λιγότερες στιγμές λύπης. Νιώθω ότι έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος, ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειάς μου, ένας μεγάλος μου αδερφός.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, η παρακαταθήκη του Γιάννη Ιωαννίδη στην κοινωνία μας είναι η κληρονομιά που αφήνει πίσω του ένας Πρωταθλητής.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει, καλό ταξίδι φίλε μου…»

Την Παρασκευή η κηδεία του Γιάννη Ιωαννίδη

Στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης θα κηδευτεί την Παρασκευή (6/10, 17:00) ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Παραμονή της ταφής (5/10, 12:00) θα πραγματοποιηθεί η επιμνημόσυνη δέηση στον Aγιο Ιωάννη Βούλας, προκειμένου να πουν το τελευταίο «αντίο» στον «ξανθό» συγγενείς, φίλοι και γενικά άνθρωποι του αθλητισμού, που δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη για την εξόδιο ακολουθία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...