639
Με πρόδηλο ενδιαφέρον η νοτιοκορεατική TV είχε καλύψει τη συνάντηση Πούτιν-Κιμ στο Βοστότσνι του Αμούρ – το τωρινό ρωσικό πεσκέσι στον τύραννο είναι ένα αμάξι σαν το εικονιζόμενο | Kim Jae-Hwan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Ευχαριστίες του Πούτιν στον Κιμ με προσφορά ρωσικής λιμουζίνας

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2024, 20:20
Με πρόδηλο ενδιαφέρον η νοτιοκορεατική TV είχε καλύψει τη συνάντηση Πούτιν-Κιμ στο Βοστότσνι του Αμούρ – το τωρινό ρωσικό πεσκέσι στον τύραννο είναι ένα αμάξι σαν το εικονιζόμενο
|Kim Jae-Hwan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Ευχαριστίες του Πούτιν στον Κιμ με προσφορά ρωσικής λιμουζίνας

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2024, 20:20

Κάλλιστα μπορούσε να είναι αμερικανικό αυτοκίνητο πολυτελείας ή, έστω, ευρωπαϊκό. Ομως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει να είναι συντηρητικός στα θέματα υψηλής διπλωματίας και να αποφεύγει το (πολύ χοντρό) δούλεμα σε φίλους και εχθρούς. Ετσι το πεσκέσι του στον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ-ουν ήταν ένα ρωσικό όχημα Aurus, τύπου λιμουζίνας – μάλλον ένα Aurus Senat σχολίασε η Corriere della Sera, ερμηνεύοντας το δωράκι αυτό σαν «το ευχαριστώ του ‘‘τσάρου’’ για τα πυρομαχικά που έχει δώσει η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία». Και έδωσε λεπτομέρειες.

«Ιδιαίτερο δώρο. Ο Πούτιν το έστειλε στην Πιονγκγιάνγκ για να το προσθέσει ο Κιμ στην τεράστια συλλογή προεδρικών αυτοκινήτων που διαθέτει». Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε την παράδοση του δώρου από τους ρώσους απεσταλμένους, τους οποίους υποδέχθηκε η Κιμ Γιό-τζονγκ. Η μυστικοσύμβουλος του τυράννου και εξ αίματος αδελφή του «ευχαρίστησε ευγενικά και εξήρε την ιδιαίτερη προσωπική σχέση των ηγετών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Δηλώσεις υπήρξαν και στη Μόσχα: «Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria ότι το αυτοκίνητο που απεστάλη στη Βόρεια Κορέα ήταν Aurus, όμως δεν διευκρίνησε το μοντέλο. Μάλλον πρόκειται για τη ρωσικής κατασκευής λιμουζίνα Aurus Senat». Πώς το ξέρει η Corriere; Το εικάζει, διότι «ο Πούτιν τη λιμουζίνα αυτήν την έδειξε στον Κιμ τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν συναντήθηκαν στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κιμ πήγε στη ρωσική διαστημική βάση της ρωσικής Απω Ανατολής με δική του τεθωρακισμένη λιμουζίνα, τη γερμανικής κατασκευής Mercedes-Maybach S600 Pullman Guard, την οποία προμηθεύτηκε λαθραία διότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ, του 2017, απαγορεύουν την εξαγωγή οποιουδήποτε τύπου οχήματος στη Βόρεια Κορέα. «Σε ένα διάλειμμα της συνάντησής τους, ο Πούτιν διοργάνωσε ένα μικρό σόου και έδειξε στον καλεσμένο του το δικό του αυτοκίνητο, μήκους 6,5 μέτρων, τύπου Aurus Senat – φυσικά, είναι τεθωρακισμένο και εξοπλισμένο με όλα τα gadgets που χρειάζεται ένας ηγέτης.

Ο Κιμ πήγε στο Βοστότσνι με δική του τεθωρακισμένη λιμουζίνα, τη Mercedes-Maybach S600 Pullman Guard, την οποία προμηθεύτηκε παρανόμως. Στο καρέ εξέρχεται από το Aurus Senat του Πούτιν και δείχνει περιχαρής (Kremlin Press Office/Handout/Anadolu Agency via Getty Images)

»Κάποια στιγμή ο Πούτιν κάλεσε τον Κιμ να καθίσει στο πίσω κάθισμα, ώστε να εκτιμήσει τη λειτουργικότητα και την πολυτέλεια του εσωτερικού. Ο ‘‘τσάρος’’ έκλεισε την πόρτα και οι δυο τους συνέχισαν τη συζήτησή τους αρκετά λεπτά. Οταν η ρωσική εταιρεία Aurus κυκλοφόρησε την προεδρική λιμουζίνα της, ήθελε να ανταγωνιστεί στη διεθνή αγορά στην κατηγορία υπερπολυτελείας, τις Rolls Royce, Bentley, Mercedes. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση (αλλά όχι και από τον ΟΗΕ) στη Μόσχα λόγω Ουκρανικού έχουν κλείσει τον δρόμο των εξαγωγών για τα ρωσικά προϊόντα, όμως η άφιξη του Aurus στην Πιονγκγιάνγκ συνιστά παραβίαση του εμπάργκο του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα.

»Επειδή η γεωπολιτική κατάσταση έχει αλλάξει, το δώρο μιας πολυτελούς λιμουζίνας δεν είναι σίγουρα η πιο σοβαρή παραβίαση των κυρώσεων. Εξάλλου ο Κιμ κατάφερε να προμηθευτεί οχήματα Mercedes, Lexus, Ford, κ.ά. για τους σωματοφύλακές του, ακόμη και μία Rolls Royce Phantom. Οι Αμερικανοί είναι πεπεισμένοι ότι στο κοσμοδρόμιο οι Πούτιν-Κιμ συνήψαν εμπορική συμφωνία για την προμήθεια βορειοκορεατικών πυρομαχικών προς ενίσχυση του ρωσικού Πυροβολικού που επιχειρεί στην Ουκρανία. Το αντάλλαγμα ήταν η παροχή ρωσικής διαστημικής τεχνολογίας στη Βόρεια Κορέα».

Κατά το ρεπορτάζ, «οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουάσιγκτον ανέφεραν την άφιξη ενός εκατομμυρίου βορειοκορεατικών βλημάτων στο ουκρανικό μέτωπο, με τα οποία το ρωσικό πυροβολικό αύξησε την ένταση πυρός του τις τελευταίες εβδομάδες». Και κάτι ακόμη: «Η Εισαγγελία του Κιέβου ερεύνησε το πεδίο της μάχης, ανέλυσε συντρίμμια βλημάτων που χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι και ισχυρίζεται ότι από τον Ιανουάριο ο στρατός του Πούτιν έχει εκτοξεύσει τουλάχιστον 24 βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς του τύπου Hwasong 11, κατασκευασμένους στη Βόρεια Κορέα. Το πολυτελές αυτοκίνητο που απέστειλε ο Πούτιν είναι ένα είδος προσωπικής ευγνωμοσύνης στον Κιμ για την παροχή των πυρομαχικών και των πυραύλων».

Δείτε βίντεο με το ρωσικό όχημα πολυτελείας Aurus Senat

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...