Λύση στην εμπλοκή που έχει σημειωθεί ως προς τον υπολογισμό νέων συντάξεων, λόγω της αδυναμίας της ΕΛΣΤΑΤ να υπολογίσει τον ετήσιο συντελεστή μεταβολής μισθών, επιχείρησε να δώσει η κυβέρνηση με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της επίμαχης τροπολογίας Αχτσιόγλου, με αυτή εξειδικεύεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.
Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Επιπλέον σημειώνεται ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.
Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, ορίζεται ότι με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες και η διαδικασία της εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών.
Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι με αυτήν την τροπολογία θα δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες νέοι δικαιούχοι συντάξεων. Νωρίτερα την Παρασκευή, με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ είχε γνωστοποιηθεί ότι οι νέοι δικαιούχοι συντάξεων θα πρέπει να περιμένουν και άλλο μέχρι να εκδοθούν λόγω της αδυναμίας της Στατιστικής Αρχής να υπολογίσει τον ετήσιο συντελεστή μεταβολής μισθών, βάσει του οποίου θα υπολογίζονται στο εξής οι νέες συντάξεις.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εκκρεμεί η χορήγηση όσων αιτήσεων συντάξεων έχουν υποβληθεί από τις 12 Μαΐου, καθώς και όσες θα υποβληθούν στο εξής. Εκτιμάται ότι επηρεάζονται πάνω από 65.000 δικαιούχοι, ενώ άλλες αναφορές ανεβάζουν τον αριθμό ακόμη και στις 130.000.
Η ΕΛΣΤΑΤ επεσήμανε μάλιστα ότι οι διαθέσιμες στατιστικές από το υπουργείο Εργασίας «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, επειδή αυτός αποκλίνει από τον Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και η δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ».
Παράλληλα απέρριψε ως «εκτός πραγματικότητας» τις αναφορές ότι επί εννέα μήνες εξέταζε την κατάρτιση του δείκτη.
Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ έχει ως εξής:
«Με αφορμή την αρθρογραφία που αναφέρεται στον υπολογισμό του συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών του Ν. 4387/2016 και σε δήθεν καθυστέρηση από την πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ, διευκρινίζονται τα εξής:
» Η ΕΛΣΤΑΤ, ανταποκρινόμενη στο αίτημα (που υπεβλήθη το Νοέμβριο του 2016) για τον υπολογισμό του ανωτέρω συντελεστή, συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.
» Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, επειδή αυτός αποκλίνει από το Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ.
» Η εν λόγω απόκλιση είχε επισημανθεί στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στο πλαίσιο παλαιότερου αιτήματός της προς την ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την κατάρτιση του συντελεστή ωρίμανσης για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, σε εφαρμογή του Νόμου 3863/2010.
» Σημειώνεται ότι η αναφορά στην “ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή”, στα άρθρα 8, 28 και 35 του Ν. 4387/2016, περιελήφθη στο Νόμο χωρίς όμως να έχει προηγηθεί σχετική συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διαδικασία σύνταξής του, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει σύμφωνα με το άρθρο 11, παράγραφος 7, του Στατιστικού Νόμου 3832/2010, όπως ισχύει.
» Η ΕΛΣΤΑΤ πρότεινε πάντως στη ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, να προβούν στη μελέτη και αξιολόγηση των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην ανάπτυξη, με την υποστήριξη της ΕΛΣΤΑΤ, της εθνικής μεθοδολογίας κατάρτισης του συντελεστή μεταβολής μισθών.
» Ως εκ τούτου, οι αναφορές ότι η ΕΛΣΤΑΤ επί εννέα μήνες εξέταζε την κατάρτιση του δείκτη είναι εκτός πραγματικότητας».
Δηλώσεις Βρούτση
«Η ΕΛΣΤΑΤ διασύρει την κυβέρνηση, τους λέει ότι ‘’δεν συνεργαστήκατε μαζί μας’’», επισήμανε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.
«Επί 10 μήνες δεν είχαν καταλάβει ό,τι τούς έλεγαν… πρόκειται για την πιο ανίκανη και τραγική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που γνώρισε ποτέ ο τόπος» δήλωσε σχετικά, μετά την δημοσίευση της επιστολής της ΕΛΣΤΑΤ.
«Και δεν είναι μόνο οι νέες συντάξεις, είναι και το χάος του ΕΦΚΑ, είναι οι εξοντωτικές εισφορές, τα μπλοκάκια με τις διπλές εισφορές…» πρόσθεσε.
Επιπλέον, διευκρίνισε ότι ο προηγούμενος νόμος (3863) διορθώθηκε όταν ρωτήθηκε σχετικά η ΕΛΣΤΑΤ και λειτούργησε με άλλο μαθηματικό τύπο. Η προέκταση του νόμου 3863 δεν είχε πρόβλημα, την γκρέμισε η κυβέρνηση είπε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News