377
Ουκρανοί στρατιώτες στην πρώτη γραμμή, στην περιοχή του Ντονέτσκ | REUTERS/Gleb Garanich

Εύθραυστη η κατάσταση στην Ουκρανία – Δύο στρατιώτες νεκροί από βομβαρδισμούς

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2022, 19:23
Ουκρανοί στρατιώτες στην πρώτη γραμμή, στην περιοχή του Ντονέτσκ
| REUTERS/Gleb Garanich

Εύθραυστη η κατάσταση στην Ουκρανία – Δύο στρατιώτες νεκροί από βομβαρδισμούς

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2022, 19:23

Σε μια κατάσταση μόνιμης έντασης και επεισοδίων που μοιάζουν πρελούδια για μια ολοκληρωτική πολεμική σύγκρουση μοιάζει να έχει εισέλθει η Ουκρανία.

Εκρήξεις βομβών, εκρήξεις σε αγωγό φυσικού αερίου, παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός, συνεχείς προστριβές, κάποιες από τις οποίες έχουν αιματηρή κατάληξη, αλλά και η συνεχής μετακίνηση δυνάμεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα συνθέτουν το σκηνικό.

Ακόμη και αν η Μόσχα απλώς παίζει με τα νεύρα όλων, ενισχύοντας τις δυνάμεις της, οργανώνοντας και ασκήσεις με πυρηνικά όπλα κοντά στην (μέλλουσα;) θερμή περιοχή, η ισορροπία είναι τόσο εύθραυστη που μπορεί να ανατραπεί ακόμη και κατά τύχη.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε το Σάββατο ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς σήμερα. Τουλάχιστον ένας από αυτούς, ένας 35χρονος λοχίας, πατέρας τριών παιδιών, σκοτώθηκε κοντά στο Νοβολουγκάνσκε νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής 70 παραβιάσεις, στις 60 εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν «όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ».

Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τις αυτονομιστικές αρχές του Λουγκάνσκ, τις τελευταίες 24 ώρες οι Ουκρανοί στρατιώτες παραβίασαν 31 φορές την εκεχειρία και βομβάρδισαν 16 οικισμούς.

Ζελένσκι: Δεν απαντάμε στις προκλήσεις

Παρά τις κομψά διατυπωμένες αποτροπές να αποφύγει ένα τέτοιο ταξίδι, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέβη στο Μόναχο όπου έλαβε μέρος στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και καταχειροκροτήθηκε.

Οπως είπε, η χώρα του δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις στο Ντονμπάς, στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, και θα αγωνιστεί για να εδραιωθεί η ειρήνη μέσω της διπλωματίας.

«Δεν απαντάμε στις προκλήσεις και αγωνιζόμαστε για να εδραιώσουμε την ειρήνη αποκλειστικά μέσω της διπλωματίας», έγραψε ο πρόεδρος στον λογαριασμό του στο Instagram.

Επίσης το Σάββατο, οβίδες όλμου έπεσαν κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντένις Μοναστίρσκι, ο οποίος πραγματοποιούσε περιοδεία στη γραμμή του μετώπου, στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το επεισόδιο αυτό, από το οποίο δεν τραυματίστηκε κανείς, σημειώθηκε κοντά στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, στην περιοχή του Ντονέτσκ, στη γραμμή του μετώπου με τους φιλορώσους αυτονομιστές, όπου ο υπουργός πραγματοποιούσε περιοδεία, συνοδευόμενος από ουκρανούς βουλευτές.

Οι οβίδες εξερράγησαν τη στιγμή που ο Μοναστίρσκι έφευγε από τις τάφρους που χωρίζουν τις ουκρανικές δυνάμεις από τους αυτονομιστές, αφού προηγουμένως παραχώρησε συνέντευξη στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...