Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών να επισκέπτεται την Ταϊβάν την Τρίτη στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ασία, με την Νάνσι Πελόζι να φτάνει στην Ταϊπέι το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) παρά τις προειδοποιήσεις της Κίνας προς τις ΗΠΑ, τις οποίες κάλεσαν να «μη παίζουν με τη φωτιά».
Η άφιξη της Πελόζι στο νησί με την πτήση SPAR19 μεταδόθηκε ζωντανά από δεκάδες διεθνή Μέσα, μεταξύ των οποίων το Reuters, τις αναρτήσεις του οποίου στα social media παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου, καθώς, μέχρι και τη στιγμή που η αμερικανίδα πολιτικός φάνηκε να κατεβαίνει από το αεροπλάνο, το ταξίδι της στη «Δημοκρατία της Κίνας», όπως αυτοαποκαλείται η Ταϊβάν, δεν ήταν βέβαιο.
Το επίσημο πρόγραμμα της ασιατικής περιοδείας της Πελόζι αφορούσε σε επισκέψεις στη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ενώ δεν ανέφερε τίποτε για σταθμό της στην Ταϊβάν. Ο Λευκός Οίκος, που δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε το ταξίδι, επισήμανε πως η Πελόζι είχε «δικαίωμα» να επισκεφθεί τη νήσο ενώ το υπουργείο Εξωτερικών στην Ταϊπέι απέφυγε να τοποθετηθεί.
Welcome to #Taiwan, @SpeakerPelosi! Thank you & the congressional delegation for traveling all the way to show your support. JW
▶️https://t.co/PFmnj2qNNO pic.twitter.com/xmelGWaCcm— 外交部 Ministry of Foreign Affairs, ROC (Taiwan) ?? (@MOFA_Taiwan) August 2, 2022
Νωρίτερα την ίδια ημέρα η κινεζική κρατική τηλεόραση CGTN είχε μεταδώσει πως «κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 διασχίζουν τα στενά της Ταϊβάν», τα στενά που χωρίζουν την ηπειρωτική Κίνα από το νησί που διεκδικείται από το Πεκίνο, ενόψει της φημολογούμενης επίσκεψης της Πελόζι (περισσότερα εδώ). Το ΥΠΕΞ της Ταϊβάν, πάντως, χαρακτήρισε ψευδείς τις αναφορές αυτές και τόνισε, σε ανακοίνωσή του, ότι έχει πλήρη αντίληψη των δραστηριοτήτων κοντά στο νησί και ότι θα απαντήσει σε τυχόν «εχθρικές απειλές».
Η οξεία αντίδραση του Πεκίνου είναι αναμενόμενη, βέβαια, με την ίδια τη Πελόζι να κάνει σαφές το γιατί, καθώς το μήνυμα που έστειλε στις πρώτες δηλώσεις της από την Ταϊπέι, ήταν ότι η αμερικανική αλληλεγγύη προς τον λαό της Ταϊβάν είναι σημαντικότερη από ποτέ αυτή την περίοδο, κατά την οποία ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ της απολυταρχίας –η αναφορά αφορά (και) στο κινεζικό καθεστώς– και της δημοκρατίας.
U.S. House of Representatives Speaker Nancy Pelosi arrived in Taiwan, starting a visit that Beijing had warned her against taking, saying it would undermine Sino-U.S. relations pic.twitter.com/IBt1HEs7Io
— Reuters (@Reuters) August 2, 2022
Ηχηρό «όχι» στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και τα μέλη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου που τη συνόδευσαν δήλωσαν κατά την άφιξή τους στη χώρα ότι η επίσκεψη τους «τιμά την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να υποστηρίξουν τη Δημοκρατία της Ταϊβάν».
Πρόκειται για μία επίσκεψη η οποία αποτελεί μέρος του ευρύτερου ταξιδιού της αντιπροσωπείας στον Ινδο-Ειρηνικό «με επίκεντρο την αμοιβαία ασφάλεια, την οικονομική εταιρική σχέση και τη δημοκρατική διακυβέρνηση», εξήγησαν, και προσέθεσαν ότι οι συζητήσεις με την ηγεσία της Ταϊβάν θα επικεντρωθούν στην επιβεβαίωση της υποστήριξής τους προς τον εταίρο τους και στην προώθηση των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης «της προώθησης της ελευθερίας και της ανοιχτότητας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού».
Το μήνυμα που στέλνει η ίδια η επίσκεψη της Πελόζι –η οποία συνιστά και την πρώτη επίσημη επίσκεψη από έναν πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ταϊβάν εδώ και 25 χρόνια– διατυπώνεται ευθέως στη συνέχεια: «Η αλληλεγγύη της Αμερικής με τα 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική από ποτέ σήμερα, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας».
The United States continues to oppose unilateral efforts to change the status quo. Read my full statement on our Congressional delegation’s visit to Taiwan here:https://t.co/I2tuY2qFWK
— Nancy Pelosi (@SpeakerPelosi) August 2, 2022
«Η επίσκεψή μας είναι μία από τις πολλές αντιπροσωπείες του Κογκρέσου στην Ταϊβάν –και σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, με γνώμονα τον νόμο για τις σχέσεις με την Ταϊβάν του 1979, τα κοινά ανακοινωθέντα ΗΠΑ-Κίνας και τις Εξι Διαβεβαιώσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αντιτίθενται στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo», κατέληξε η ανακοίνωση της αμερικανικής αντιπροσωπείας, η οποία κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της κυρίας Πελόζι μερικά λεπτά αφότου η ίδια πάτησε το πόδι της στο νησί.
Σημειώνεται πως πλήθος υποστηριχτών το οποίο είχε συγκεντρωθεί έξω από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Ταϊβάν Σονγκσάν καλωσόρισε την κυρία Πελόζι στη χώρα.
Με «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» απαντά το Πεκίνο
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ταϊβάν, υποστηρίζοντας πως η εξέλιξη αυτή βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την άφιξη της κυρίας Πελόζι στην Ταϊπέι, το ΥΠΕΞ της χώρας μίλησε για επίσκεψη η οποία συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας και η οποία, επομένως, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων.
Χαρακτήρισε την Ταϊβάν «αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας» και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη στέλνει ένα εσφαλμένο μήνυμα στις δυνάμεις αυτονομιστών περί ανεξαρτησίας της νήσου. Ομως «καμιά χώρα, καμιά δύναμη, κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και να επιτύχουν την εθνική επανένωση».
Προειδοποίησε ότι το Πεκίνο θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και υπογράμμισε ότι όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά όπως και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.
Το υπουργείο προέτρεψε, τέλος, τις ΗΠΑ να σταματήσουν να υπονομεύουν την «αρχή της μίας Κίνας». «Μην επιδιώκετε τη σύγκρουση και μη συνεχίζετε παρακάτω σε ένα λάθος και επικίνδυνο μονοπάτι», είναι το μήνυμα του Πεκίνου προς την Ουάσινγκτον.
Αργότερα την Τρίτη το κινεζικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ο στρατός τέθηκε σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας καθώς και ότι θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» ως απάντηση στην επίσκεψη της πολιτικού που κατέχει το τρίτο υψηλότερο δημόσιο αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ταϊβάν.
Η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε γνωστό, μέσω χωριστής ανακοίνωσης, ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν από το βράδυ της ίδιας ημέρας. προχωρώντας, παράλληλα, σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του νησιού.
????The PLA will conduct exercises in Taiwan's territorial waters (their border is marked in blue), which is China's most brutal gesture since the 1960s.
Pelosi, to her credit, stirred up an anthill pic.twitter.com/s1saH1m4Pi
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) August 2, 2022
Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.
????Chinese television shows footage of the beginning of the exercises of the Chinese army near Taiwan pic.twitter.com/MPQWlI6M32
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) August 2, 2022
Λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις αυτές το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν βεβαίωσε μέσω σχετικού tweet ότι «21 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη» όντως εισήλθαν, αυτή τη φορά, «(…) στην ADIZ (Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Αμυνας) πάνω από τη νοτιοδυτική Ταϊβάν».
Η χώρα αντέδρασε επιστρατεύοντας αεροσκάφη εναέριας περιπολίας, εκδίδοντας προειδοποιήσεις και αναπτύσσοντας πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, παρακολουθώντας στενά την κινεζική δραστηριότητα, κατά την ίδια πηγή.
21 PLA aircraft (J-11*8, J-16*10, KJ-500 AEW&C, Y-9 EW and Y-8 ELINT) entered #Taiwan’s southwest ADIZ on August 2, 2022. Please check our official website for more information: https://t.co/F5Qf2OVXao pic.twitter.com/1EJEdsDQGM
— 國防部 Ministry of National Defense, R.O.C. ?? (@MoNDefense) August 2, 2022
Στο πλευρό του Πεκίνου η Μόσχα
Η Κίνα έχει το δικαίωμα να παίρνει τα «απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει την κυριαρχία της» διεμήνυσε από την πλευρά της η Μόσχα, χαρακτηρίζοντας «σαφή πρόκληση» την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ταϊβάν. Οπως δήλωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ: «Η κινεζική πλευρά έχει το δικαίωμα να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας όσον αφορά το πρόβλημα της Ταϊβάν».
Νωρίτερα την Τρίτη η Ρωσία είχε ταχθεί και πάλι στο πλευρό του Πεκίνου, σε σχέση με την επίσκεψη αυτή, προειδοποιώντας την Ουάσινγκτον ότι το ταξίδι αυτό θα θέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News