Αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την εξόφληση των χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, με τις σχετικές ρυθμίσεις να κατατίθενται προς ψήφιση στη Βουλή το φθινόπωρο.
Προμετωπίδα του εν λόγω νομοσχεδίου είναι ο διπλασιασμός των δόσεων στην πάγια ρύθμιση για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία από 12 σε 24. Ουσιαστικά, οι ιθύνοντες του υπουργείου εισηγούνται την εναρμόνιση της πάγια ρύθμιση για οφειλές προς τα Ταμεία με τον αριθμό δόσεων που προβλέπεται στην αντίστοιχη ρύθμιση τις για οφειλές προς την εφορία.
Εξετάζονται να προβλέπονται έως και 48 δόσεις, στις περιπτώσεις που η οφειλή καταλογίστηκε από τη διοίκηση μετά από καταγγελία ή επιτόπιο έλεγχο.
Επιπλέον, αναμένεται ευνοϊκή μεταβολή του καθεστώτος που διέπει παραγραφές οφειλών προς τον ασφαλιστικό φορέα, με το όριο να μειώνεται από τα 20 χρόνια στα 10. Μετά το χρονικό διάστημα αυτό οι αξιώσεις του Φορέα προς επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες θα διαγράφονται, σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις εκτιμάται πως θα δώσουν «ανάσα» σε χιλιάδες ασφαλισμένους ενώ θα τονώσουν και τη ρευστότητα του ΕΦΚΑ.
Παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος της συνταξιοδότησης –υπό προϋποθέσεις– για ασφαλισμένους οι οποίοι ήταν «εγκλωβισμένοι» από τα χρέη τους.
Εξάλλου, το υπουργείο Εργασίας, από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών, φέρεται να εξετάζει την κατάργηση της παρακράτησης του 1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.
Μέρος των παραπάνω ρυθμίσεων είχαν προαναγγελθεί προσφάτως από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη σε συνέντευξή του.
Στην τελική ευθεία και το νέο σχέδιο για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια
Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία μπαίνει και η σύνταξη του νέου σχεδίου για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια, το οποίο θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από του βήματος της ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Οπως δήλωσε το Σάββατο στο ΑΠΕ-ΜΠE ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: «Η κυβέρνηση, κάθε φορά που δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, τον αξιοποιεί πλήρως, προς όφελος της κοινωνίας – και ιδίως της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων».
Ανέφερε, επίσης, ότι «τον Σεπτέμβριο θα είμαστε σε θέση να έχουμε καλύτερη εικόνα του νέου δημοσιονομικού χώρου – μετά από αυτόν που διαμορφώθηκε τον Μάρτιο και τον Ιούνιο – ο οποίος δημιουργείται από την καλή πορεία της οικονομίας και την καλύτερη, έναντι των προβλέψεων, πορεία του τουρισμού». «Στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πώς θα διατεθεί ο χώρος αυτός για την περαιτέρω στήριξη των πολιτών, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης», κατέληξε ο υπουργός.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο οικονομικό επιτελείο εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα δίνει απαντήσεις στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας και παράλληλα θα διατηρεί την δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.
Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα την εβδομάδα αυτή ανέφεραν πως χάρη στον τουρισμό τα δημοσιονομικά περιθώρια για ένα νέο πακέτο στήριξης είναι τέτοια που ενδεχομένως θα αγγίξουν ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η επίσπευση της επόμενης αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (από 713 ευρώ που είναι σήμερα) αλλά και η αύξηση συντάξεων, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, ένα μέτρο – επιταγή ακρίβειας κ.α. (περισσότερα εδώ).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News