Βρετανική πρωτοβουλία που καταβάλλει προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, την έκρινε εφικτή την Κυριακή, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ακόμα και αν τα δύο μέρη δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το κράτος στο οποίο αυτά ανήκουν.
Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση της Ελλάδας παροτρύνει τελευταία και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα μουσείων του Βατικανού, που νωρίτερα αυτόν τον μήνα συμφώνησαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα θραύσματα ηλικίας 2.500 ετών από τον Παρθενώνα. Η Αθήνα και το Λονδίνο διεξάγουν συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου.
Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει επανειλημμένως τη μόνιμη επιστροφή τους, καθώς είχαν αφαιρεθεί από τον βρετανό διπλωμάτη λόρδο Ελγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ η Ελλάδα τελούσε υπό οθωμανικό ζυγό.
Η εκστρατεία Parthenon Project, που υποστηρίζεται από βρετανούς πολιτικούς διαφόρων παρατάξεων, τάσσεται υπέρ της ιδέας τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστραφούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης διμερούς συμφωνίας πολιτιστικής συνεργασίας.
Οπως μεταδίδει το Reuters, το σχέδιο, που έχει συζητηθεί από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν, άλλοτε υπουργό Οικονομικών των Τόρις, προβλέπει ότι θα ξεκινήσει μια σειρά εκθέσεων ελληνικών αριστουργημάτων στο Βρετανικό Μουσείο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα.
Η πρωτοβουλία Parthenon Project προσθέτει ότι η συμφωνία θα βασιστεί στην «αποδοχή και από τα δύο μέρη πως αυτή η πολιτιστική συνεργασία είναι δυνατή, παρά την απουσία κοινής θέσης για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της συλλογής των Γλυπτών».
Η ρύθμιση αυτή θα παρέκαμπτε την ανάγκη να γίνει αλλαγή της νομοθεσίας στη Βρετανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News